Derfor er Frode Bergs russiske forsvarer i Oslo

– Det er bra at vi endelig har noen å bytte med, sier Ilja Novikov.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frode Bergs russiske advokat Ilja Novikov tror Russland vil vurdere å bytte nordmannen med den fengslede, spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev.

Etter at han landet på Oslo lufthavn Gardermoen onsdag, sa Novikov til VG at hans inntrykk er at etterforskningen vil ta en pause for å se om en eventuell utveksling kan skje.

Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor. I starten av oktober ble han varetektsfengslet på nytt frem til 5. desember.

Fredag 21. september ble den russiske tjenestemannen Mikhail Botsjkarev (51) pågrepet i Norge, siktet for ulovlig etterretning. Han hadde da deltatt på et seminar på Stortinget.

– Snakke fritt

I møter som Novikov har med Bergs norske advokat Brynjulf Risnes i Oslo, diskuteres en eventuell utveksling mellom Berg og Botsjkarev, bekrefter russeren i et intervju på møterommet.

– Møtet var avtalt på forhånd. Jeg lovet min kollega Brynjulf Risnes at når noe skjer i denne saken, kommer jeg til Oslo, sier Novikov til TV 2.

Før møtet sa Brynjulf Risnes at det ikke er så ofte de får anledning til å treffes. Novikov fortalte etterpå at de ikke har møttes på flere måneder.

– For første gang siden april har det vært mulig å snakke fritt om denne saken, ikke via telefon eller epost. Nå trenger vi å legge våre planer, sier Bergs russiske forsvarer.

Han sier at dersom PSTs etterforskning fører til at Botsjkarev blir dømt, vil Botsjkarev være den mest opplagte kandidaten i et spionbytte med Frode Berg, som har innrømmet at han var kurér for den norske etterretningstjenesten.

Venter fortsatt

– Det er bra at vi endelig har noen å bytte med. Det som ikke er bra, er at russerne trolig har sine egne planer, og har noen som de ønsker å bytte Berg med, fortsetter Novikov.

Advokaten sier at han snakket med Frode Berg i forrige uke, og at hans klient uttrykte håp under møtet. Berg, som er fullstendig isolert, venter fortsatt på godt nytt fra norske myndigheter.

– Han har allerede vært ti måneder i russisk fengsel uten å ha fått bekreftelse på at det foregår samtaler eller tas diplomatiske skritt. En av grunnene til at jeg er her i Oslo, er for å en slik bekreftelse fra ansvarlig myndighetshold, sier Ilja Novikov til TV 2.

Bergs norske advokat Brynjulf Risnes sier at en utveksling med den 51 år gamle russiske tjenestemannen betinges av hvor alvorlig saken er.

– Hvis han fortsatt blir sittende i varetekt, og norsk politi forfølger dette som en alvorlig spionsak, er det naturlig å tenke i retning av en utvekslingsmulighet, sier Risnes til TV 2.

Bedyret sin uskyld

Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev (51) ble i forrige uke varetektsfengslet i to nye uker med brev- og besøkskontroll. I retten bedyret han sin uskyld, og etter fengslingsmøtet sa han at anklagene mot ham var basert på spekulasjoner.

Mandag forkastet Borgarting lagmannsrett anken fra Botsjkarev. I den enstemmige kjennelsen heter det at 51-åringens egne forklaringer om hva han gjorde på Stortinget, ikke forklarer all den påfallende adferd som ble observert.

Det er ifølge domstolen en sannsynlighetsovervekt for at den spionsiktede 51-åringen har samlet inn opplysninger fra blant annet datanettverk og/eller andre trådløse signaler i stortingsbygningen.

– Botsjkarevs atferd og handlinger mens han deltok på ECPRD-konferansen på Stortinget, sammenholdt med opplysningene om aktivitetsnivå og modus for russisk etterretningsvirksomhet, tilsier at siktede har bedrevet etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter, het det i lagmannsrettens kjennelse 26. september.

Videre i kjennelsen sto det at det ikke er sannsynlig at Botsjkarev handlet alene.