BACKSTAGE: TV 2 møter Carlisle Siennes utenfor H3 Arena der Idol spilles inn.
BACKSTAGE: TV 2 møter Carlisle Siennes utenfor H3 Arena der Idol spilles inn. Foto: Margrethe Miljeteig / TV 2

vokste opp i Jehovas vitner:

Idol-Carlisle: – Var skamfull og flau da jeg skulle fortelle at jeg er homofil

FORNEBU (TV 2): Nå forteller Carlisle Sienes (21) hvordan det var å vokse opp i Jehovas vitner som homofil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld sto Carlisle Sienes (21) på den direktesendte sendingen i Idol for andre gang. I høst har han imponert gang på gang i talentkonkurransen, men denne gangen ble det annerledes.

Nå sang han nemlig en sang som betyr noe helt spesielt for han – og han forteller for første gang om det som har vært vanskelig.

Vokste opp på Filippinene

Carlisle vokste opp på Filippinene sammen med lillebroren sin. Moren dro til Norge og jobbet der for å forsørge familien, mens brødrene bodde hos bestemor.

Bestemor er sterkt troende i Jehovas vitner, og oppdro de to guttene deretter.

– Vi vokste opp i et veldig religiøst miljø. Jeg lærte at homofili er skamfullt, feil og syndig. Men samtidig visste jeg at jeg liker gutter, forteller han.

– Fra vi var helt små, da andre snakket om jenter, visste jeg at det var gutter jeg likte. Jeg følte ikke det samme som dem. Likevel prøvde jeg veldig hardt, veldig lenge å bare passe inn. Jeg ville helst bare være sånn som de andre, og jeg ville ikke såre bestemor, forteller Carlisle.

Trengte tid for å forstå

Da han ble 13 år, flyttet han og broren etter mamma til Norge. Da begynte han snart å ta avstand fra religion.

Se den rørende opptredenen:

– Jeg følte at kristendommen tok avstand fra meg på grunn av legningen min. Derfor tok jeg avstand fra religionen, sier han.

Likevel tok det lang tid før han kunne sette ord på det.

Carlisle får skryt: – Vi hører deg snart på radio

– Jeg trengte noen år i Norge før jeg kunne si at jeg er homofil. Jeg trengte litt tid før jeg kunne forstå meg selv, forteller han til TV 2.

Mor og stefar tok det veldig fint. Carlisle tror at de kanskje hadde skjønt det selv allerede. Men det var fortsatt en vanskelig telefon igjen å ta, nemlig hjem til bestemoren han bodde hos i ti år.

Vanskelig å fortelle bestemor

– Jeg måtte ringe bestemor. Det var veldig vanskelig. Jeg var skamfull og flau da jeg skulle fortelle det. Jeg hadde brukt mye tid på å bli trygg på meg selv, men plutselig kom de gamle tankene tilbake, forteller han.

Likevel var det viktig for han å være ærlig med henne, og til slutt fikk han sagt det.

– Hun ble helt stille. Men jeg synes hun tok det ganske fint. Hun sa at hun elsker meg uansett, og at hun respekterer det, selv om det er en synd. For henne fremstår det som et valg, men for meg er det kjærlighet, sier han.

Carlisle er opptatt av å også berømme bestemoren, som han synes er et fantastisk menneske.

– Jeg er så takknemlig for alt hun har gjort. Hun var alene om å oppdra meg og lillebroren min, og hun har gjort så mye for oss. Og jeg må ikke minst takke mamma også, for uten hennes hardtarbeidende og uselviske vesen hadde vi ikke klart oss gjennom oppveksten på Filippinene. Så jeg er veldig takknemlig for de to viktigste kvinnene i mitt liv, sier han.

Carlisle skaper magi med sin fløyelsmyke stemme

Har fortalt bestemor om opptredenen

Før fredagskvelden ringte han igjen hjem til bestemor for å fortelle om opptredenen han skulle gjøre. Han sang låta Pray av Sam Smith, en låt som tar et oppgjør med både religion, seksualitet og verdensproblemer.

– Hun sa at siden sangen betyr så mye for meg, skal jeg bare formidle teksten ektefølt og verdig, sier han.

I dag er Carlisle sammen med kjæresten Erik fra Asker. De har vært sammen i ett og et halvt år, og forrige fredag satt han i salen for å heie da Carlisle sto på scenen.

Nå håper Carlisle å en dag kunne ta med Erik for å besøke bestemoren på Filippinene.

Idol ser du fredag kveld kl. 19.30 eller når du vil på TV 2 Sumo.