I RETTEN: Daglig leder i Asher Bakery, Daniel McArthur og kona Amy McArthur fotografert i 2015.
I RETTEN: Daglig leder i Asher Bakery, Daniel McArthur og kona Amy McArthur fotografert i 2015. Foto: Peter Morrison/AP

Homokake-strid havnet i høyesterett – nå er dommen klar

Bakeriet som nektet å bake en kake for homosaken, dømmes ikke for diskriminering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyesterett i London avgjorde onsdag at Ashers Baking Company ikke kan dømmes for brudd på diskrimineringslovgivning, melder Sky News.

Det irske bakeriet i Belfast har vært gjennom flere runder i rettssystemet, etter at striden startet i mai 2014.

Det kristne bakeriet nektet da å bake en kake med påskriften «støtt homofilt ekteskap», sammen med et bilde av Sesam Stasjon-figurene Erling og Bernt, og logoen til homo-aktivistgruppen Queerspace.

Først dømt

Det var Gareth Lee som bestilte kaken til et privat arrangement. Bakeriet tok først imot bestillingen, men ringte opp to dager etterpå og sa at de ikke ville gjøre det.

På bakgrunn av dette ble daglig leder av familiebedriften, Daniel McArthur, og bakeriet dømt for diskriminering av homofile i første rettsinstans i 2015. Bakeriet ble dømt til å betale 500 pund (over 5.000 norske kroner) i kompensasjon til Lee.

Men saken ble anket videre, og havnet til slutt i britisk høyesterett.

– Ikke diskriminering

Dommer Brenda Hale sa i domsavsigelsen onsdag, at McArthur og kona ikke nektet å lage kaken på grunn av Lees seksuelle legning.

– De satte seg imot beskjeden på kaken, ikke de personlige karakteristikkene av Lee eller noen andre han var assosiert med, sa hun, ifølge Sky News.

– Bakerne ville ikke kunne nektet å levere sine varer til Lee fordi han var homofil eller støttet homofil ekteskap, men det er ganske annerledes enn å forplikte dem til å levere en kake med en beskjed som de var grunnleggende uenige i, sa Hale.

Hun understreket også at det er svært ydmykende og et angrep på menneskeverdet å nekte noen en gitt tjeneste på grunn av seksuell legning – selv om det ikke skjedde i denne saken.

Fornøyde

McArthur og kona var svært fornøyde etter domsavsigelsen.

– Vi er spesielt fornøyd med at Høyesterett har akseptert det vi har sagt hele tiden. Vi avviste ikke ned denne bestillingen på grunn av personen som bestilte den, men på grunn av selve beskjeden, sa han.