FORFATTERE: Flere unge influencere gir denne høsten ut selvbiografiske bøker. Fra venstre: Sophie Elise Isaksen, Isabel Raad og Anniken Jørgensen.
FORFATTERE: Flere unge influencere gir denne høsten ut selvbiografiske bøker. Fra venstre: Sophie Elise Isaksen, Isabel Raad og Anniken Jørgensen. Foto: NTB / Margrethe Håland Solheim / TV 2

Forfatter anbefaler å tenke seg om:

– En del av de selvbiografiske bøkene hører nok hjemme på terapirommet

Forfatter Kjersti Wold mener det kan være verdifullt å skrive om seg selv, men ikke nødvendigvis lurt å dele det med resten av verden. – Man mister ikke evnen til å ta vare på egen psykisk helse fordi man har skrevet bok, svarer Sophie Elise.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste ukene har flere unge bloggere og influencere gitt ut selvbiografiske bøker.

I forrige uke ga blogger Sophie Elise (23) ut sin andre bok. Der forteller hun om ulykkelig kjærlighet fra egne erfaringer. Blogger Isabel Raad (24) bretter ut om en turbulent barndom i sin bok som kommer ut i november, og blogger Anniken «Annijor» Jørgensen (22) ga i september ut bok om sin kjærlighetssorg og depresjon.

Sistnevnte nådde toppen av salgslistene og fikk mye kritikk for sine utleveringer. Mandag ble det kjent at Jørgensen må endre deler av innholdet i boken etter at hennes tidligere venn og DJ Simen Auke følte at Jørgensen hadde krenket hans privatliv ved å omtale ham i boken.

Økt selvinnsikt

Kjersti Wold er forfatter, kursholder og skrivepedagog. Hun tror det alltid er en fare for at man angrer på at man har delt personlige erfaringer i det offentlige rom.

– Jeg ser det som vesentlig at man spør seg selv; «Hvorfor er det så viktig for meg å dele dette? Hva ønsker jeg å oppnå?»

FORFATTER: Kjersti Wold sier det kan være verdifullt å skrive om seg selv. Foto: Fredrik Pedersen
FORFATTER: Kjersti Wold sier det kan være verdifullt å skrive om seg selv. Foto: Fredrik Pedersen

Hun sier det er viktig å ta hensyn til både de man skriver om og seg selv.

– Jeg har en mistanke om at en del av de selvbiografiske bøkene som utkommer egentlig hører hjemme på terapirommet, sier Wold.

Snart gir hun selv ut en bok om helsefremmende skriving, med ulike innfallsvinkler til hvordan man kan skrive og prosessere eget liv og erfaringer.

– Hensikten med den typen skriving er økt selvinnsikt, ikke selveksponering. Jeg mener at selvransakelse er et gode, men det krever stor ærlighet, og er ikke nødvendigvis noe man har behov for å publisere, sier Wold.

– Bra med unge stemmer

Hun har selv ikke lest bøkene til de aktuelle bloggerne, men synes det er flott med unge stemmer som belyser vår samtid.

– Hvis man blogger fordi man har meninger eller er opptatt av noe annet enn seg selv, kan et slikt engasjement romme kimen til et forfatterskap, mener forfatteren.

At unge bloggere gjør det så bra på boksalgslistene tror Wold kan skyldes en kobling mellom ungdomsfiksert kultur, stadig større fokus på underholdning i bokform og en kommersiell interesse fra forlagenes side. Hun mener det krever livserfaring å formidle noe med tyngde.

– Å utvikle et litterært språk er krevende. Jeg utelukker ikke at det finnes talenter blant unge skribenter, men etter min oppfatning er blogging og litteratur ikke synonymt, sier hun.

– Kan snakke med terapeut i tillegg

Sophie Elise sier hun deler Wolds oppfatning om at det er bra å skrive for sin egen del.

– Og det gjør jeg masse av. Jeg tror derimot ikke det finnes noen regel som sier at man ikke snakker med terapeut i tillegg, sier bloggeren, og fortsetter:

– Man mister ikke evnen til å ta vare på egen psykisk helse fordi man har skrevet bok. Jeg går i terapi, og det burde alle gjøre, sier hun til TV 2.

Anniken Jørgensen og Isabel Raad har ikke besvart TV 2s henvendelser.

Ingen ny trend

Anne Berit Lyngstad er førsteamanuensis i nordisk litteratur på NTNU og tok nylig doktorgraden sin på litterær selvfremstilling. Hun sier det ikke er noen ny trend å skrive utleverende om seg selv.

– Den selvbiografiske trenden i samtidskulturen har jo vært tydelig i flere år og har mange ulike uttrykksformer i skjønnlitteratur, reality-tv, blogger, sosiale medier og samfunnsliv og -kultur forøvrig. På den ene siden har oppblomstringen av denne trenden klare sammenhenger med digitaliseringen og utviklingen av Internett. På den andre siden har det selvbiografiske vært et aspekt som har kommet med jevne mellomrom i lang tid, blant annet i skjønnlitteraturen.

Kjersti Wold mener også sosiale medier har preget mye av utviklingen av selvbiografiske bøker.

– Selveksponering har blitt en del av hverdagen vår. Vi oppdaterer andre på hva vi gjør og hvordan vi har det. For noen skjer dette daglig eller kanskje mange ganger om dagen, for eksempel i form av Snapchat. Vi eksponerer oss via skjermer, ord og bilder. Selvfremstillingen har nok aldri vært større i menneskehetens historie, sier Wold til TV 2.

– Smir mens jernet er varmt

Anne Berit Lyngstad sier hun synes blogglitteraturen er interessant fordi hun synes den synliggjør sammenhengen mellom de kapitalistiske markedskreftene og mediene.

– Her er det forlag som kommer til et ferdig PR-apparat i og med at bloggerne allerede har etablerte plattformer og et publikum, og det er dermed forholdsvis «trygt» å gi ut disse bøkene med hensyn til økonomisk overskudd. At kvaliteten på bøkene gjerne ikke er den beste har nok også å gjøre med at det er utgivelser som bærer preg av å «smi mens jernet er varmt», mener Lyngstad.

Hun mener blogglitteraturen i dag kanskje kan beskrives som renere mediebegivenheter, enn litteratur.

– Det er et bilde på det hurtige tempoet i nyhetsmediene der det som kan knyttes til en eller annen form for sensasjon blir gitt mest oppmerksomhet. Likheten mellom den selvbiografiske skjønnlitteraturen og den såkalte blogglitteraturen er at de begge publiseres i en tid der man knapt nok kan komme til orde i mediene uten å legge ved en stor bit av privatlivet sitt, her tenker jeg på alt fra realitykjendiser til politikere, og at vi lever i en utpreget medialisert samtid der de fleste bedriver ulike former for selvfremstilling på mange ulike plattformer, sier Lyngstad.