NY SITUASJON: Sjefsgeolog Lars Harald Blikra er spent på hvordan kombinasjonen med store snømengder og mildvær vil påvirke Veslemannen i Rauma kommune .
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NY SITUASJON: Sjefsgeolog Lars Harald Blikra er spent på hvordan kombinasjonen med store snømengder og mildvær vil påvirke Veslemannen i Rauma kommune . Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Veslemannen ser ut som en krigssone

ÅNDALSNES/ÅLESUND (TV 2) Store bevegelser i Veslemannen kombinert med mange ras og store snømengder gjør at geologen karakteriserer området som en krigssone.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under en pressebrief på Rauma kulturhus i formiddag redegjorde sjefsgeolog Lars Harald Blikra for den utviklingen under Veslemannen der farenivået for 10 gang ble hevet til rødt i går kveld.

– Det har vært ganske store bevegelser i øvre deler av Veslemannen, opp i en halv meter i døgnhastighet. Nå har denne flatet ut mens det i nedre del er mer konstante bevegelser på et par centimeter, forklarer Blikra.

Beboerne under det rasutsatte fjellpartiet måtte tirsdag kveld evakuere for femte gang bare i år.

– Det er vanskelig for folk å skjønne hvor store bevegelsene er, men det er store bevegelslser når vi ser på andre skreddannelser internasjonalt, sier Blikra.

Spent på situasjonen

Det ligger opp mot én meter nysnø i deler av Veslemannen og det har vært stor rasaktivitet, spesielt i går kveld.

– Smeltevannet kommer ned i de løse partiene i fjellet og vil påvirke bevegelsene. Som vi også ser på bildene tatt nå i formiddag har stadig nye steinsprang gjort at det ser ut som en krigssone i nedre del av Veslemannen, sier Blikra.

Det varme været vil fortsette frem mot helga og ekspertene tror fjellet blir tilført mye vann i lang tid fremover.

– Dette er en ny situasjon for oss med så mye snø og store bevegelser. Vi er spent på hvordan dette vil utvikle seg, sier sjefsgeolog Lars Harald Blikra.