Forsvarsministeren sprakk i møte med tillitsvalgt i Hæren

Frank Bakke-Jensen gikk til verbalt angrep på en tillitsvalgt major i Hæren som ansikt til ansikt med forsvarsministeren påtalte svakheter i forsvarsbudsjettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) dro nordover til Hærens hovedkvarter i Bardufoss leir da han mandag skulle presentere sitt eget, og regjeringens forslag til forsvarsbudsjett.

Med seg til forsvarskommunen Målselv i Troms hadde forsvarsministeren også en påstand om at Solberg-regjeringen gjennom bevisst satsing har styrket forsvaret, og er til å stole på.

– Vi leverte i 2017, vi leverer i 2018 og vi leverer økonomisk også i 2019, utdypet han til TV 2.

Etter sin budsjettpresentasjon ble Bakke-Jensen konfrontert med innholdet i et gradert dokument der forsvarssjefen advarer mot den vedtatte omorganisering av Hæren. Da ga ministeren klar beskjed om hvem som bestemmer, og hvilke ordrer som gjelder.

Politisk ordre skal følges

– Når vi har gitt en marsjordre om at landmakten skal tilbake tilbake til Finnmark, så skal den tilbake!

Ingen tvil om at Bakke-Jensen vil ha kommandoen. Forsvarssjefens «ordrenekt» begrunnes med mangel på penger, kjøretøy, bygninger, våpen og personell. Forhold som Hæren selv lenge har påtalt, og som nå også etter forsvarssjefens mening gjør det uforsvarlig å gå i gang med de politisk vedtatte endringer av hærens struktur.

TV 2 ba brigadesjef Lars Lervik om en kommentar til innholdet i den graderte rapporten som ble publisert på nordlys.no søndag, og i papirutgaven samme dag som statsbudsjettet ble presentert.

Forsvarssjefen vil ikke kommentere

– Jeg kan ikke kommentere begrenset, gradert informasjon. Det vil forsvarssjefen kunne svare på. Men jeg vil ikke gå mer i detalj på det, var det eneste brigader Lervik ville ut med.

Men forsvarssjefen vil ikke kommentere innholdet i sin egen rapport til Forsvarsdepartementet. Men det vil Pål Nygaard, major og hovedtillitsvalgt for Norges offisersforbund i Hæren. Også ansikt til ansikt med ministeren. kritisere han regjeringen for utilstrekkelig satsing på Hæren og statsbudsjettet, som etter hans skjønn var svakt.

– Dette er filibusterteknikk. Man bestiller seg materiell, man bestiller seg strukturer i fremtiden som andre regjeringer må gjøre opp regningen for. Det er det som ligger som et hovedmantra for regjeringen, sa han i et konfronterende TV2-intervju med Frank Bakke Jensen.

Så tok forsvarsministeren tenning

– Skyver dere investeringskostandene over til andre?

– Jeg skal i alle fall sørge for at vi har klokere hoder enn hovedtillitsvalgt i Hæren, når vi skal gjøre de innkjøpene. Det hører jeg nå, var salven forsvarsministeren fyrte mot major Pål Nygaard.

Offisersforbundets hovedtillitsvalgte i Hæren holdt i alle fall hodet kaldt.

– Jeg forventer at vi har en klok opposisjon som kan ta vare på forsvaret og landmakten i de kommende år, var hans dempede svar på utblåsingen fra forsvarsministeren.

En udetonert politisk mine

Og om om Arbeiderpartiet sentralt stiller seg bak sin ordfører i forsvarskommunen Målselv, Nils Foshaug, ligger det ei udetonert politisk mine i budsjettforslaget til Bakke Jensen. Landmaktsforliket i Stortinget er brutt, mener han.

– Det var gitt klare bestillinger på anskaffelser av nye stridsvogner, klar bestilling på 2.bataljon og klar bestilling på deidikert helikopterstøtte til Hæren. Og ingenting av det, leverer dem på, sier han og forventer at det må få konsekvenser.