VAKSINE BESKYTTER: Rundt 1,6 millioner tilhører risikogrupper som er spesielt sårbare for å utvikle alvorlig influensasykdom. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
VAKSINE BESKYTTER: Rundt 1,6 millioner tilhører risikogrupper som er spesielt sårbare for å utvikle alvorlig influensasykdom. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

influensasesongen i gang for fullt :

1,6 millioner nordmenn ekstra utsatte for influensa i år

Rekordmange eldre ble lagt inn på sykehus under fjorårets influensautbrudd. Myndighetene håper flere vaksinerer seg i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sesongen 2017-2018 ble rundt 7600 pasienter innlagt med influensa, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) tirsdag. Rundt to tredeler av de innlagte var 60 år eller eldre.

Folk over 65 år er definert som en risikogruppe, sier seniorforsker Olav Hugnes ved FHI til Nyhetskanalen.

– Også folk med en rekke sykdommer gjør at de er sårbare. Graviditet er for eksempel en risikotilstand. Nesten en tredel av befolkningen befinner seg i en risikogruppe, sier Hugnes.

Mer sårbar

– Hva er det som gjør influensa farlig for disse gruppene?

– Mange ganger er det den reduserte allmenntilstanden som gjør at man blir mer sårbar for sin opprinnelige tilstand. Så kan det være at immunsystemet løper litt løpsk for å forsvare seg mot en virusinfeksjon, sier Hugnes.

Et influensautbrudd forårsaker i gjennomsnitt rundt 900 dødsfall årlig i Norge. I fjor var tallet betydelig høyere. Det anslås at 1400 mennesker døde som følge av influensa.

Mer enn 142.000 mennesker ble diagnostisert med influensalignende sykdom i fjor. Trolig skyldes det at folk var lite immune mot influensa B-viruset som drev utbruddet.

I fjor dominerte influensavirusene B-Yamagata og A(H3N2). Begge virusene kan gi harde epidemier med mange syke og mange sykehusinnleggelser, ifølge FHI. De eldre rammes ofte hardest.

Ikke sikker beskyttelse

Å vaksinere seg mot influensa kan forebygge sykehusinnleggelse, men vaksinen er ikke 100 prosent effektiv.

– Det vanlige er at det ligger på rundt 60 prosent, men i dårlige år kan effektiviteten ligge langt under 50 prosent. Mange som tar vaksinen, vil oppleve at de likevel får influensa, sier seniorforsker Olav Hugnes.

– Men den virker beskyttende, den reduserer sannsynligheten for at man får influensa og den reduserer sannsynligheten for alvorlig sykdom, fastslår han.

Disse bør ta influensavaksine:

  • Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbud om vaksinasjon.
  • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem.
  • Alle fra fylte 65 år.
  • Barn og voksne med:

- diabetes type 1 og 2
- kronisk luftveissykdom, hjerte- og karsykdom, leversvikt eller nyresvikt
- kronisk nevrologisk sykdom eller skade
- nedsatt immunforsvar
- svært alvorlig fedme (KMI over 40)
- annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege

I tillegg anbefales influensavaksine til:

  • Helsepersonell som har pasientkontakt.
  • Husstandskontakter til immunsupprimerte pasienter.
  • Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser.

Kilde: Folkehelseinstituttet