KJØPTE DYRE HESTER: Ifølge danske medier har kvinnen kjøpt dyre hester til sprangridning. Kvinnen er nå etterlyst internasjonalt for gigantunderslaget.
KJØPTE DYRE HESTER: Ifølge danske medier har kvinnen kjøpt dyre hester til sprangridning. Kvinnen er nå etterlyst internasjonalt for gigantunderslaget. Foto: Wiegaarden/TV 2

svindelsjokk i danmark:

Kvinne (64) mistenkt for å ha svindlet departement – overførte 111 millioner kroner til seg selv

Kvinnen skal ha brukt penger, som skulle gått til utsatte grupper i samfunnet, på å kjøpe dyre spranghester.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En høyt betrodd medarbeider i det danske barne- og sosialdepartmentet er mistenkt for grovt underslag av offentlige midler.

Medarbeideren, en 64 år gammel kvinne, er mistenkt for å ha unndratt 111 millioner danske kroner.

Departementet bekreftet saken i en pressemelding mandag.

– Det er tilsynelatende snakk om en mangeårig og betrodd medarbeider, som i en lang årrekke helt systematisk har misbrukt sin stilling, skriver departmentet.

Svindelen skal ha foregått ved at kvinnen har overført midler, som var øremerket til utsatte grupper i samfunnet, til seg selv.

Kvinnen er nå etterlyst internasjonalt gjennom Interpol, ettersom hun forsvant fra jobb omtrent samtidig som underslaget ble kjent. 64-åringen jobbet i Socialstyrelsen.

Skålet i champagne på hesteauksjon

Ifølge danske Ekstra Bladet har kvinnen blant annet handlet dyre spranghester. Noen av disse hestene har gjort seg bemerket i internasjonal ridesport.

Kvinnen kjøpte blant annet et føll for 175.000 danske kroner, skriver avisen.

Et bilde, publisert i flere danske medier, viser kvinnen på en auksjon hvor hun kjøpte denne hesten. Hun sitter på første rad, og foran seg har hun en flaske champagne og glass.

TV 2 Danmark skriver at kvinnen har bodd i et villahus i København. Hun skal også, ved flere anledninger, ha besøkt et ekslusivt stutteri i Tyskland, hvor det drives med avl og oppdrett av spranghester. Ansatte ved stutteriet beskriver at de oppfattet kvinnen og hennes familie som «meget velhavende» og som «gode kunder».

– Ut fra hukommelsen vil jeg si at familien har kjøpt to til tre gode hester her. Jeg vil ikke gi for mange detaljer, for vi prøver å oppretholde en viss diskresjon, men hvis danske myndigheder henvender seg, vil vi samarbeide, sier daglig leder Cristoph Hinkel til kanalen.

111 MILLIONER ER BORTE: Barne- og sosialminister i Danmark, Mai Mercado, og departementssjef Jens Strunge Bonde holdt pressekonferanse om saken mandag. Foto: Ritzau
111 MILLIONER ER BORTE: Barne- og sosialminister i Danmark, Mai Mercado, og departementssjef Jens Strunge Bonde holdt pressekonferanse om saken mandag. Foto: Ritzau

Foregått i 16 år

Ifølge departementet har det svært grove underslaget pågått i 16 år, siden 2002.

Ekstra Bladet skriver også at kvinnen i fjor mottok Dronning Margrethes fortjenestemedalje i sølv for 40 års tro tjeneste i departementet.

Dansk TV 2 skriver at utbetalingene fordeler seg på mer enn 122.000 transaksjoner knyttet til over 6.000 ulike kontoer. Ifølge Ekstra Bladet har kvinnen overført flere millioner danske kroner til Danske Bank.

Politiet, som nå etterforsker saken, omtaler underslaget som «disiplinert og systematisk». Også det departementet har nå startet interne undersøkelser for å finne ut hvordan dette kunne skje, opplyste den danske barne- og sosialministeren, Mai Mercado, på mandag.