Uværet er på vei mot Florida og store styrker fra nasjonalgarden er moblisert.
Uværet er på vei mot Florida og store styrker fra nasjonalgarden er moblisert. Foto: REUTERS

Stadig kraftigere orkan nærmer seg kysten av Florida

Minst 375.000 mennesker har fått beskjed om å evakuere dagen før orkanen Michael er ventet å treffe land nordvest i Florida, men ikke alle vil følge ordren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ekstremværet Michael blir kraftigere for hver time som går som følge av det varme vannet i Mexicogolfen. Onsdag ble orkanen oppgradert til kategori 4 etter at den noen timer tidligere var blitt oppgradert til kategori 3.

Uværet er ventet å treffe land i nærheten av Panama City Beach nordvest i Florida midt på dagen onsdag lokal tid. Kystområdet er spredt befolket og består av en rekke fiskelandsbyer og hvite sandstrender.

Myndighetene advarer om at konsekvensene kan bli svært alvorlige og ødeleggende. Tirsdag ble innbyggere flere steder evakuert.

Folk i områdene må være forberedt på å bli truffet av vind med en gjennomsnittlig hastighet på nesten 50 meter per sekund.

Det er også ventet store oversvømmelser som følge av en kraftig stormflo som vil kunne gi 3–4 meter høye «vegger med vann». I tillegg er det meldt store mengder nedbør.

Det er stille før storme npå stranden i Crawfordville i Florida. Onsdag kveld norsk tid er uværet ventet å treffe.
Det er stille før storme npå stranden i Crawfordville i Florida. Onsdag kveld norsk tid er uværet ventet å treffe. Foto: AFP Photo

Blir hjemme

I den svært utsatte byen Apalachiola med 2.500 innbyggerne har Sally Crown bestemt seg for å gå hjem og vente på uværet sammen med sine to hunder.

– Vi har vært gjennom dette før. Dette kan bli virkelig ille og alvorlig. Men min erfaring er at det alltid blir blåst ut av proporsjoner, sier hun.

Andre har valgt å følge myndighetenes anbefaling om å evakuere.

– Vi vet ikke om den kommer til å blåse vekk huset vårt, sier Jason McDonald fra Panama City, som sammen med kona og barna på 5 og 7 år har kjørt nordover til delstaten Alabama.

– Vi vil få dem unna, sier McDonald om barna.

Unntakstilstand

Folk langs kysten har forsøkt å beskytte boligene sine så godt de kan ved hjelp av sandsekker og barrikader.

Det er erklært unntakstilstand i 35 kommuner fra Big Bend til Tampa Bay i Florida. I nabodelstaten Alabama har guvernør Kay Ivey erklært unntakstilstand i alle områder. 1250 mannskaper fra nasjonalgarden er sendt ut, i tillegg er 30.000 i beredskap.

President Donald Trump signerte tirsdag en erklæring om unntakstilstand for Florida, som frigir føderale midler til hjelpe- og redningsarbeid.

375.000 bedt om å evakuere

Rundt 375.000 mennesker er nå bedt om å evakuere, men flere tjenestemenn er bekymret for at mange vil trosse advarslene og holde seg hjemme.

Orkanen «Michael» blir bare kraftigere på sin vei oppover mot Florida.
Orkanen «Michael» blir bare kraftigere på sin vei oppover mot Florida.

– Jeg ser ikke den trafikkmengden på veiene som jeg ville ventet når det er blitt oppfordret til evakuering av 75 prosent av fylket, sier sheriff Tommy Ford i Bay County.

Aja Kemp (36) er blant dem som planlegger å bli værende i hjemmet sitt i Crawfordville. Hun mener det koster for mye penger å evakuere. I fjor fikk familien en regning på over 800 dollar (knapt 7.000 kroner) da hun og familien flyktet fra orkanen Irma.

– Jeg kan bare ikke få meg til å bruke så mye penger. Vi har forsyninger som vil vare en uke. Massevis av vann. Jeg har sørget for at vi har rene klær. Vi har bundet fast alt, sier hun.