– Har aldri regnet så mye i Bergen siden målingene startet på 1800-tallet

Vanligvis handler det om millimeter når man snakker om nedbør. På Vestlandet har det kommet så mye regn at man nå snakker om meter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har aldri være en våtere høst i Bergen siden målingene startet på 1800-tallet.

I løpet av halvannet døgn skal det enkelte steder komme opp mot 200 millimeter regn. Et av disse stedene er i Bergsdalen i Hordaland.

– Vi har tappet og kjørt anlegget for fullt i to uker, for å lage plass til det trykket som kommer nå, sier stasjonsleder Magnar Oppedal ved Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK).

– Vi er på Vestlandet, så dere er vel vant til mye regn?

– Jada. Den tørre sommeren er bare et vagt minne, sier Oppedal.

Kan gå utover avlingen

Flere steder på Vestlandet har elver gått over sine bredder, og gatene er omgjort til bekker. Flom er også lite gunstig for jordbærbonde Arnfinn Trøen, som har fått avlingen under vann.

– Vi liker ikke regnet så veldig godt. Det kan gå utover avlingen og all jobben vi har gjort. Nå er det bare å vente, for vi får ikke gjort noe med de sterke kreftene som naturen styrer, sier Trøen.

I Bergen øser det ned dag etter dag. Og selv i en by som er kjent for nedbør, kan man bli litt lei.

– Været er forferdelig. Nå har jeg droppet å ta på meg regnjakke, og det blir jeg straffet for. Jeg er klissvåt, sier Andreas Sandström, som er ute og jogger da TV 2 treffer ham i Bergen.

Aldri regnet så mye

Flere fotballbaner står under vann i Norges nest største by. Ifølge en av Bergens største værentusiaster har høsten så langt vært mye våtere enn vanlig.

– Tar du perioden fra 1. august til og med i dag, har det regnet godt over én meter. Så mye har det faktisk aldri regnet i Bergen i løpet av den perioden, selv om man går tilbake til 1861, sier investeringsdirektør og værentusiast Robert Næss.

Ser man videre nedover på kontinentet, er det få som kan måle seg med Norges regnhovedstad.

– På de siste 30 dagene knuser vi 70 prosent av byene i Europa på nedbørsmengden de har i løpet av hele året.

I løpet av de neste dagene får bergenserne muligens litt etterlengtet sol og varme. Nedbøren er ventet å gi seg i løpet av formiddagen på onsdag, og på torsdag er det Vestlandet som er spådd det fineste været.

Ifølge StormGeo blir det torsdag trolig opp mot 20 grader i Bergen. På fredag kveld er det derimot ventet mer nedbør i vest, før det igjen skal pøse ned på lørdag.