mistenkes drept etter sporløs forsvinning:

Journalist kom aldri ut igjen fra saudiarabisk konsulat – nå vil Tyrkia ransake bygningen

Tyrkiske myndigheter skal ransake det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i et forsøk på å finne spor etter den savnede journalisten Jamal Khashoggi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saudi-Arabia har gitt grønt lys til at konsulatet kan gjennomgås, opplyser tyrkiske myndigheter.

Ifølge ikke navngitte tyrkiske kilder ble journalist og dissident Jamal Khashoggi (59) drept av saudiarabiske etterretningsagenter etter at han gikk inn på konsulatet i den tyrkiske byen Istanbul den 2. oktober.

Ifølge forloveden og tyrkiske myndigheter kom han aldri ut igjen av bygningen.

Saudiarabiske myndigheter har avvist anklagene, og hevdet at Khashoggi forlot konsulatet maks en time etter at han ankom bygningen.

Vil ha bevis

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan krever beviser for denne påstanden og viser til at konsulatet har flere overvåkingskameraer.

– De har mange kameraer. Hvis han har forlatt stedet, hvorfor beviser de det ikke? sa Erdogan under en pressekonferanse i Budapest mandag.

I dette arkivbildet er Jamal Khashoggi avbildet under Verdens økonomiske forum i Davos i 2011.
I dette arkivbildet er Jamal Khashoggi avbildet under Verdens økonomiske forum i Davos i 2011. Foto: Virginia Mayo / AP Photo

Den republikanske senatoren Lindsey Graham, som er kjent som en ivrig tilhenger av Trumps utenrikspolitiske linje, sa at alliansen mellom USA og Saudi-Arabia kan bli hardt rammet hvis det er sant at Khashoggi er drept.

– Vi er enige om at hvis det er noen sannhet i anklagene mot saudiarabiske myndigheter, så vil det være ødeleggende for forholdet mellom USA og Saudi-Arabia, og det vil være en høy pris å betale, økonomisk eller på annen måte, skrev Graham på Twitter mandag.

Trump: – Liker det ikke

Myndighetene i USA, som har tette politiske og militære bånd til Saudi-Arabia, oppfordrer saudiaraberne til å bidra til etterforskningen av saken.

– Vi ber saudiarabiske myndigheter om å støtte en grundig etterforskning av Khashoggis forsvinning og gi innsyn i resultatene av denne granskingen, sier utenriksminister Mike Pompeo.

Khashoggi skrev kommentarartikler for Washington Post og bodde i frivillig eksil i USA. Han var svært kritisk til den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman, samtidig som han hadde kontakter høyt oppe i den saudiarabiske kongefamilien.

Den tyrkiske avisen Hurriyet har fått tak i et bilde som er tatt av overvåkningskameraer. Avisen hevder at bildet viser Jamal Khashoggi mens han går inn i det saudiarabiske konsulatet den 2. oktober - den siste gangen Khashoggi ble observert i offentlighet. Foto: (CCTV/Hurriyet via AP)
Den tyrkiske avisen Hurriyet har fått tak i et bilde som er tatt av overvåkningskameraer. Avisen hevder at bildet viser Jamal Khashoggi mens han går inn i det saudiarabiske konsulatet den 2. oktober - den siste gangen Khashoggi ble observert i offentlighet. Foto: (CCTV/Hurriyet via AP)

USAs president Donald Trump ble mandag spurt av pressen hva han tenkte om saken.

– Jeg er bekymret over det. Jeg liker ikke å høre det. Forhåpentligvis vil saken løse seg selv, sa han.

Etterforskning

Tyrkisk politi har startet etterforskning av den mystiske forsvinningen. Ifølge Washington Post sjekker politiet flyplassavganger og overvåkningskameraer, for å følge saudiarabiske agenter.

Det mistenkes at agentene har hatt en finger med i spillet da Khashoggi forsvant, men foreløpig er det ikke funnet noen beviser for dette.

Etterforskere i Tyrkia tror den 59 år gamle journalisten ble drept kort tid etter han ankom konsulatet den 2. oktober, og at liket hans ble fjernet på et senere tidspunkt.

Årsaken til at Khashoggi besøkte det saudiarabiske konsulatet i Istanbul var at han skulle få tak i skilsmissepapirer. Khashoggi behøvde disse papirene for å kunne gifte seg med sin tyrkiske forlovede.

(©NTB / TV 2)