RØDT FARENIVÅ: NVE har hevet farenivået til rødt ved fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
RØDT FARENIVÅ: NVE har hevet farenivået til rødt ved fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Rødt farenivå ved Mannen

På bakgrunn av nedbør, mildvær og økte bevegelser varsler NVE rødt farenivå for Veslemannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Igjen er det rødt farenivå ved fjellpartiet Mannen i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Beboerne ved fjellet må dermed evakuere nok en gang.

– Farenivået er hevet fra oransje til rødt, og da blir det evakuering. Slik det har vært litt for mange ganger nå, sier operasjonsleder Erik Dyb ved Møre og Romsdal politidistrikt.

Bevegelsene i fjellpartiet har vært stabile de siste dagene, med rundt 10 cm per døgn i det øvre området og 1-1,5 cm per døgn i det nedre frontpartiet, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding.

– Det er nå blitt mildere og det er begynt å regne. Samtidig har hastigheten i øvre delen av fjellpartiet økt til om lag 20 cm/døgn, og til 1-3 cm/døgn i nedre frontparti. Enkelte mindre partier i midtre del viser også økte bevegelser, sier vakthavende geolog i NVE, Ingrid Skrede.

Ferdelsforbud

Det har vært relativt kaldt og det ligger mye snø i fjellet. Frem til midnatt tirsdag er det meldt 13-20 mm nedbør som regn og sludd.

Det er stort sett meldt positive temperaturer i dagene fremover, og til sammen vil dette kunne føre til et stort tilsig av vann i fjellet, som kan føre til ytterligere øking av bevegelsene. På bakgrunnen av dette har NVE hevet farenivået for Veslemannen fra oransje til rødt.

– På grunn av skredfare og bevegelser i fjellpartiet ovenfor Lyngheim i Romsdalen og med hjemmel i Politilovens §27 gis det ordre om ferdsels- og oppholdsforbud i området sør og vest til fjellpartiet Mannen, opplyser politiet i Møre og Romsdal.

Stor bevegelse

Veslemannen er en relativt liten, men svært aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen.

Ifølge NVE er de årlige bevegelsene i Mannen (utenom Veslemannen) noen få cm i året, mens den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg 2,4 meter den siste måneden.

Veslemannen har et volum på 120.000 til 180.000 m3, noe som utgjør rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.