KRFS NESTE LEDER?: Nestleder Kjell Ingolf Ropstad i KrF kan få et plutselig lederverv dersom samarbeidsspørsmålet i KrF ikke går Hareides vei. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
KRFS NESTE LEDER?: Nestleder Kjell Ingolf Ropstad i KrF kan få et plutselig lederverv dersom samarbeidsspørsmålet i KrF ikke går Hareides vei. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Fredag kan han ta jobben til Hareide – derfor tror de han lykkes

Verken Knut Arild Hareide eller Kjell Ingolf Ropstad vil svare på om det kan bli et lederbytte i KrF. Flere tror imidlertid et bytte kan skje allerede på fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere peker på at Kjell Ingolf Ropstad kan komme til å overta som partileder, dersom Knut Arild Hareide går av etter den interne striden i partiet.

– Ropstad er den soleklare favoritten til å overta, dersom KrF velger å gå inn i dagens regjering, hvis han selv ønsker det, sier TV 2s politiske kommentator, Aslak Eriksrud.

– Tidligere parlamentarisk leder Hans Olav Syversen er svært populær i partiet, særlig på høyresiden. Og så kan vi selvsagt nevne andre navn som 1. nestleder, Olaug Bollestad og stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan, men det er Ropstad som i særklasse skiller seg ut, fortsetter han.

Fredag 2. november avgjøres spørsmålet om regjeringssamarbeid og politisk fremtid for KrF. Hovedpersonene, Ropstad og Hareide, har vært stille om det mulige lederbyttet. Hareide har flere ganger avvist å svare på om han vil gå av, dersom han ikke vinner frem med sitt syn på regjeringssamarbeid.

Ropstad nekter også å svare, men ifølge kilder til Dagbladet er nestlederen beredt til å ta over som leder.

LES OGSÅ: Fem ting du må vite om KrF-dramaet.

Kan skje raskt

Dersom det blir et bytte av partileder skjer, kan det skje allerede på skjebnemøtet fredag. Da holder KrF ekstraordinært landsmøte, hvor 190 delegater skal stemme over saken.

Taper Hareide kampen, blir det umulig for ham å fortsette.

– Det kan skje ved at Ropstad konstitueres som ny leder frem til det ordinære landsmøtet siste helgen i april. Det vil være helt umulig for Hareide å skulle forhandle regjeringsplattform med de tre partiene han vil hive ut av regjeringskontorene, sier Eriksrud.

Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus, er ikke like sikker på at et lederbytte skjer allerede fredag.

– At de utsetter lederskiftet litt er mer sannsynlig. Det er varslet at ledergruppen skal på turné i Hordaland, Rogaland og Agder neste uke. Det tyder på at han, i hvert fall i navnet, vil fortsette i lederrollen en begrenset periode, sier han.

Udjus tror likevel at Hareide vil varsle en eventuell avgang på fredag, etter voteringen.

– Jeg vil tro at han som partileder vil prøve å unngå for mye dramatikk. Jeg tror han signaliserer en avgang fredag, men at selve skiftet vil skje senere, sier han.

– Allround politiker

33 år gamle Ropstad, som er fra Evje i Aust-Agder, har tross sin unge alder lang fartstid i partiet. Han har vært innvalgt på Stortinget siden 2009, og ble valgt til nestleder i KrF i 2017, i tillegg til vervet som finanspolitisk talsperson. Han har studert juss og økonomi, og har vært engasjert i KrF siden tenårene, blant annet som KrFU-leder.

– Han har markert seg på KrFs klassiske kjernesaker som barnefamilier, fattigdomsbekjempelse, skole, og kamp mot sorteringssamfunnet. Ropstad er så absolutt en allround-politiker med erfaring fra fire ulike stortingskomiteer, mener Eriksrud.

Ropstad er også aktiv jeger, og ladet blant annet opp til fremleggelsen av årets statsbudsjett med elgjakt.

– Det er alltid vanskelig å spå hvordan noen vil gjøre det som leder. Det er et stort steg å gå opp det siste trappetrinnet fra nestleder til partileder, men han er en politiker som er godt likt i alle leire, sier Eriksrud.

Han poengterer også at Ropstad har et tydeligere eierskap til et borgerlig firepartisamarbeid enn Hareide.

– Som KrFU-leder frem til 2010 spilte han blant annet en sentral rolle i å berede grunnen for å ta Frp inn i varmen på høyresiden, sammen med de andre ungdomspartilederne, i regi av tankesmien Civita, sier Eriksrud.

​Tror han ville ventet

Til tross for lang fartstid, tror Eriksrud imidlertid at Ropstad helst skulle ha ventet med å overta vervet som partileder.

– Jeg tror nok at han selv gjerne skulle ha ventet noen år med å overta som partileder. Han trives godt i rollen som nestleder og finanspolitisk talsperson og har små barn hjemme. Men hvis han er motivert for oppgaven, har han gode forutsetninger for å ta steget opp til politikkens eliteserie blant de andre partilederne, sier han.

POLITISK REDAKTØR: Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv.
POLITISK REDAKTØR: Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv. Foto: Holm, Morten

Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør Dagens Næringsliv, sier Ropstad får en krevende oppgave dersom han overtar ledervervet i KrF.

– Han får i så fall både oppgaven med å lede partiet inn i regjering, og forsøke å samle partiet, som har blitt splittet. Han har vist at han har potensiale i seg gjennom denne prosessen, så vil det gjenstå å se om han er den rette lederen, sier han.

Alstadheim tror det blir viktig å finne et samlende prosjekt for partiet, slik at også Hareide-siden kjenner seg igjen i KrF – dersom de ender som tapende part.

– Klima er et felt Ropstad kjenner fra før og har erfaring fra. Hvis han nøster i nettopp dette, så kan nok det være et samlende tema, og noe Hareide har vært opptatt av, sier han.

– Den beste mannen de har

Udjus i Fædrelandsvennen tror Ropstad er godt rustet for et eventuelt lederverv.

– Jeg tror han er den beste mannen de har til å ta over et såpass splittet parti. Han er ung, men han har vært med i politikken lenge. Han har fått tunge oppgaver i partiet, som finanspolitisk talsmann, og blant annet forhandlet frem budsjettet i fjor. Som nestleder ligger det også en tillit i partiet i at han kan ta over som leder, sier han.

I tillegg har 33-åringen samlende egenskaper, mener Udjus.

– Han er en humørfylt, jovial og jordnær type, som kjenner grasrota i KrF godt. Han vet hva som beveger seg der ute, og han har også Hareide-evnen til å begeistre, mener han.