KAN BLI FARLIG: Å ha stearinlys på peisen er ikke en spesielt god idé.
KAN BLI FARLIG: Å ha stearinlys på peisen er ikke en spesielt god idé. Foto: Andy Dean

Ser du hva som kan bli farlig på dette bildet?

Brannvesenet er på vei inn i en travel sesong, og de ber folk være ekstra på vakt når det kommer til levende lys og fyring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høstmørket er sakte men sikkert i ferd med å bre seg utover det ganske land, og kulden kommer krypende.

Med det tenner vi opp flere stearinlys, noe som – som kjent – kan bli farlig.

– Stearinlys, telys og all bruk av åpen flamme er fortsatt en stor årsak til branner i Norge. Det er ganske banalt å si at man må passe på dette, men vi ser dessverre at det fortsatt er en utfordring for veldig mange mennesker, sier branninspektør i Oslo brann- og redningsetat, Sigurd Folgerø Dalen.

Vi er altså på vei inn i en travel sesong for brannvesenet, og Folgerø Dalen forteller at det har vært mange branner i det siste. Bare i helgen var det to dødsbranner i Oslo.

– Det er absolutt et lite varsku nå, vi ser at ting begynner å dra seg til. Det blir kaldere og mørkere, folk fyrer mer, tenner mer lys og er mer inne. Summen av alt dette gjør dessverre at vi får flere henvendelser, sier han.

Vekk fra peisen

At bruk av stearinlys fører til større fare for brann er nok kjent for de fleste, men du kan forebygge, blant annet ved å passe godt på hvor du plasserer dem.

Har du for eksempel stearinlys stående på peisen, kan det fort bli farlig.

– Er det fordi stearinen kan ta fyr?

– Det er ikke nødvendigvis det at den tar fyr, men den vil smelte og renne utover og bli en kilde til brann sånn sett, sier Folgerø Dalen og legger til:

Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningstjeneste.
Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningstjeneste. Foto: TV 2

– Men i veldig mange tilfeller tenker ikke folk over at hvis du setter kubbelys oppå et ildsted, så blir det varmt og smelter og skaper veldig stor røykutvikling. Det kan igjen føre til at du tror det er brann, får panikk og plutselig står brannvesenet på døra.

Potensielt livsfarlig

Budskapet er altså å holde stearinlysene borte fra andre varmekilder.

– Hvis ildstedet er i bruk og det er varmt, så vil lyset smelte og skape enorm røykutvikling. Det vil igjen kunne igangsette varmanlegg og være helseskadelig. Og den røyken er ikke noe særlig, den gjør skade på mennesker og verdier, sier han og legger til:

– Det er stort sett alltid røyken som dreper i en brann.

– Betyr det at det kan bli livsfarlig?

– Alt som har med brann å gjøre er jo potensielt livsfarlig. Men først og fremst handler det om å slippe å havne i en situasjon hvor du røyklegger boligen din, med alt det medfører, sier branninspektøren.

Forholdsregler

Branninspektøren har tre enkle huskeregler for å unngå brann ved bruk av stearinlys: Vær til stede i rommet, plasser lysene med god avstand til brennbart materiale og blås ut lysene når du forlater hjemmet – også hvis du bare skal en rask tur ut.

– Den der «skal bare», den er farlig. Den må vi slutte med, sier han.

Når uhellet først er ute tar det nemlig svært kort tid før ting utvikler seg til å bli alvorlig.

– I et vanlig norsk hjem i dag, vil en brann som starter helt i det små på få minutter ha antent alt som er brennbart i rommet hvor brannen starter. Det tar om lag tre minutter fra brannen starter til du har en fullt utviklet rombrann, så tiden er ekstremt essensiell, sier branninspektøren.

  • Vær tilstede i rommet hvor du har levende lys.
  • Plasser levende lys med god avstand til annet brennbart materiale.
  • Blås ut lys når du forlater hjemmet.

Bruk hodet

Bruker du levende lys eller andre åpne flammer, er alt som trengs for å starte en stor brann, annet brennbart materiale.

– Derfor er det viktig å sørge for å forhindre muligheten til at annet materiale antennes. Dette burde være enkelt, men det er dessverre veldig vanskelig for mange, sier han og legger til:

– Det aller viktigste er at folk bruker hodet og sunn fornuft.