AVHENGIG AV LEGEMIDDEL: Smertebehandling for gallestein førte til ta «Trine» ble rusavhengig. Rusen ødela en stor del av livet hennes.
AVHENGIG AV LEGEMIDDEL: Smertebehandling for gallestein førte til ta «Trine» ble rusavhengig. Rusen ødela en stor del av livet hennes. Foto: Privat/Scanpix

frykter opioid-krise i Norge:

Smertestillende fra legen ble starten på et rushelvete

Bruken av sterkt avhengighetsdannende opioider øker kraftig, og legemidler forårsaker flere overdosedødsfall enn heroin. Eksperter advarer mot en opioid-krise.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bruken av opioidene oksykodon og tramadol øker så raskt at det bekymrer Legemiddleverket og forskere.

En av dem som har kjent på de verste konsekvensene av store doser oksykodon er «Trine». Hun ønsker å være anonym av hensyn til sin sønn.

I 2006 var «Trine» tidlig i 20-årene. Hun hadde sterke smerter som følge av gallestein. Smertene var enorme, og hun fikk kraftige smertestillende piller utskrevet av legen.

Det hun ikke visste var at det var starten på et rusmareritt.

Legen hun gikk til ga henne resept på tabletter som inneholder opioidet oksykodon. Den gang visste man ikke om alle effektene av legemiddelet, men nå er det dokumentert at det er sterkt avhengighetsdannende. I USA er oksykodon pekt ut som årsaken til opioid-epidemien som har drept hundretusenvis.

I tillegg til oksykodon fikk hun store mengder andre smertestillende preparater, blant annet fentanylplaster og benzodiasepiner for å motvirke bivirkninger.

– Etter hvert fikk jeg 100 tabletter i uka, men det holdt ikke. Jeg hadde store smerter, og legen fortsatte å skrive ut oksykodon i tillegg til andre smertestillende. Toleransen min skjøt i været, sier Trine.

Uforsvarlige mengder

«Trine» ble avhengig av virkestoffet oksykodon. Det siste tiåret har bruken av oksykodon og det lignende virkemiddelet tramadol økt kraftig i Norge.
«Trine» ble avhengig av virkestoffet oksykodon. Det siste tiåret har bruken av oksykodon og det lignende virkemiddelet tramadol økt kraftig i Norge. Foto: Mathias Ogre

Dosene hun fikk ble stadig større, men i 2008 mistet legen tilbakekalt retten til å rekvirere den type legemidler.

Legen hadde skrevet ut store mengder sterke og vanedannende legemidler til flere pasienter. I vedtaket kommer det fram at Helsetilsynet vurderer mengdene som «uforsvarlige».

Den neste legen Trine gikk til ville ikke skrive ut oksykodon, men da var det allerede for sent.

– Jeg var avhengig og fikk tilgang på metadon via en bekjent. Det åpnet portene til det svarte markedet for meg.

Trine forteller at hun fikk tilgang til stadig sterkere rusmidler, og at bruken fikk alvorlige konsekvenser for livet hennes. Hun måtte tvangsauksjonere bort huset sitt, og mistet omsorgsretten for sønnen sin.

  • Sent på 90-tallet forsikret legemiddelselskap i USA om at opioider ikke var avhengighetsdannende. Som følge av det ble store mengder opioider skrevet ut til smertepasienter.
  • Stort forbruk av opioider på resept førte til stor bruk og misbruk av både reseptbelagte og andre typer opioider, som heroin eller fentanyl.
  • I 2017 ble det erklært helsekrise. I 2016 og 2017 døde over 130 mennesker daglig av opioideoverdose, og 11,4 millioner mennesker har misbrukt reseptbelagte opioider.

Kilde: U.S Department of Health and Human Services

– Det er den verste perioden i livet mitt. Det høres brutalt ut, men det var så vondt å ikke få være med ham at jeg skulle ønske han ikke eksisterte. Jeg har nok aldri rusa meg så kraftig som jeg gjorde da, sier hun.

Frykter opioid-krise

Bruken av de sterkt avhengighetsdannende opioidene oksykodon og tramadol har altså økt kraftig i Norge det siste tiåret.

En studie utført av Senter for rus- og avhengighetsforskning, Seraf, viser at bruken av tramadol er firedoblet de siste ti årene. Bruken av oksykodon er syvdoblet.

Leder for Seraf, Thomas Clausen, sier at funnene har gjort ham urolig for at vi kan ha en opioid-krise, lik den som har krevd tusenvis av liv i USA, på trappene.

– Det er viktig å understreke at vi ikke er der nå, men vi ser en kraftig økning i bruken av disse pillene, og da spesielt blant pasienter med kroniske langvarige smerter som ikke er kreft. Det kan være behandling for vonde rygger og knær, tilstander som blir mer vanlig i en aldrende befolkning.

Han understreker at det ofte er riktig å gi pasienter med sterke smerter oksykodon eller tramadol, men at han mener det finnes leger som er for rause med medisineringen. Dermed risikerer pasienter som kan behandles bedre med andre metoder å bli avhengig av opioidene.

Samtidig viser Folkehelseinstituttets dødsårsaksregister at opioide-legemidler i 2017 var årsaken til flere overdoser enn heroin. Clausen er bekymret for at det er en sammenheng.

– Tramadol og oksykodon er en del av bildet i denne statistikken, sier han.

Lege og forsker Thomas Clausen mener mange leger er for slepphendte med opioider til pasienter.
Lege og forsker Thomas Clausen mener mange leger er for slepphendte med opioider til pasienter.

Registeret viser også at kvinner over 50 år er en gruppe som øker betydelig på overdosedødsfallstatistikken.

– Min hypotese er at disse kvinnene har fått disse pillene på resept av legen som smertebehandling. Men det skal det forskes mer på, sier Clausen.

– Det er viktig å ta opp dette nå, og ikke sitte å se på at det skjer.

– Noen leger er for rause

Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, sier at de holder bruken av opioider under oppsikt. Han sier det er legene som sitter med hovedansvaret for å begrense utviklingen, og at det finnes leger som er for rause med smertestillende.

– Ryktet om disse legene går jo fort rundt. Da får de en pasientgruppe som ber om store mengder. Disse midlene er beregnet til behandling av sterke smerter. For eksempel etter skade, operasjoner, uhelbredelig kreft eller lignende, sier Madsen.

BRUKEN MÅ BEGRENSES: Medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk, Steinar Madsen, understreker at oksykodon og tramadol er gode legemidler, men sier at det skal brukes svært konservativt.
BRUKEN MÅ BEGRENSES: Medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk, Steinar Madsen, understreker at oksykodon og tramadol er gode legemidler, men sier at det skal brukes svært konservativt. Foto: Roald, Berit

Norge har lenge vært på europatoppen i overdosedødsfall. De siste årene har målrettede tiltak gjort at heroinoverdosene har gått ned, men Madsen mener det er skummelt at legemiddeloverdoser nå stiger så kraftig som det gjør.

– At heroindødsfall går så kraftig ned, og opioidedødsfall opp er dramatisk. Vi jobber nå med å se nærmere på hva som kan ligge bak.

– Aldri opplevd noe så avhengighetsdannende

I 2012 dro Trine på avrusing. Etter det mottok hun i en lang periode legemiddelasistert rusbehandling (LAR), og fikk livet på rett kjør igjen.

I dag er Trine helt rusfri, og bor sammen med sønnen sin. Hun jobber med ruspsykiatri, og har lyst til å ta høyere utdanning.

Når hun tenker tilbake på tiden med rusproblemene er hun sjokkert over at hun kunne få så store mengder oksykodon som hun gjorde.

– Jeg har tatt mye rart, men jeg har aldri opplevd noe man blir så avhengig av. Det er helt uforståelig at en lege kan foreskrive så mye som det jeg fikk. Jeg kjenner mange som har opplevd det samme, sier hun.