LSD-SEIGMENN: Kripos forteller at narkotikamarkedet har begynt å produsere stadig mer kreative produkter. For eksempel har de beslaglagt seigmenn som innholder LSD.
LSD-SEIGMENN: Kripos forteller at narkotikamarkedet har begynt å produsere stadig mer kreative produkter. For eksempel har de beslaglagt seigmenn som innholder LSD.

Advarer mot livsfarlig, «kamuflert» partydop

Mange av disse stoffene har sterkere virkning og økt fare for forgiftning, sier overlege.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste årene har det dukket opp stadig nye rusmidler som selges som partydop.

Ofte kamufleres disse stoffene som for eksempel amfetamin, ecstasy eller MDMA.

Merete Vevelstad er overlege og spesialist i klinisk farmakologi ved Oslo universitetssykehus.

Hun forteller at disse stoffene ofte er enda mer helseskadelige enn stoffene de kamufleres som.

– Mange av disse stoffene har mye sterkere virkning og økt forgiftningspotensiale, sier hun.

Stoffet PMMA omsettes ofte som MDMA, men er langt mer potent, og har i Norge tatt 35 liv som følge av overdose. I tillegg har flere typer av opioidet fentanyl dukket opp på markedet i Norge.

Elefantdop

Fentanyl brukes i noen tilfeller som smertestillende på sykehus, men blir i noen former benyttet til å bedøve elefanter. Det kan være opptil tusen ganger sterkere enn heroin.

Vevelstad mener at ingen egentlig er ute etter fentanyl eller PMMA, men at flere får tak i det – i troen om at det er blant annet MDMA.

– Det er jo to av verstingene. Dette er ting folk ikke vil ha, og hvis de hadde visst hva de fikk så hadde de ikke tatt det. PMMA er et mislykket rusmiddel. Det gir nesten ikke rus, bare bivirkninger. Og dobler du dosen vil mange kunne få en dødelig forgiftning, sier Vevelstad.

SUPERMANNDOP: PMMA blir som regel solgt i pilleform, og blir ifølge eksperter
SUPERMANNDOP: PMMA blir som regel solgt i pilleform, og blir ifølge eksperter "kamuflert" som MDMA. Fare er at det er langt mer potent, og har tatt 35 liv i Norge. FOTO: Kripos

Kommersialiserte produkter fra USA

Kari Frey Solvik er leder for seksjon for narkotikaanalyse i Kripos. Hun forteller at selv det er få beslag av disse stoffene i Norge, er de få beslagene som blir gjort ofte knyttet til hendelser som har hatt fatale utfall. Hun mener likevel at det grunn til bekymring, og at terskelen for å prøve rusmidler tilsynelatende har blitt lavere.

«EDIBLES»: Spiselig produkter som inneholder narkotika, såkalte «edibles», finner veien til Norge fra USA, forteller Kripos.
«EDIBLES»: Spiselig produkter som inneholder narkotika, såkalte «edibles», finner veien til Norge fra USA, forteller Kripos.

– Det er mer eksperimentering. Det er tilgjengelig både på gata, men også på det mørke nettet.

Hun forteller også at legaliseringen av cannabis i enkelte stater i USA har ført til at stadig flere produkter som inneholder virkemiddelet THC har kommet på markedet i Norge. For eksempel er det gjort beslag i godteri som inneholder THC og LSD.

– Det har begynt med en kommersiell produktutvikling, og produserer matvarer som inneholder virkestoffet.

Norge er fremdeles skånet for de aller verste konsekvensene, men i Sverige har det forekommet flere hundre overdosedødsfall som følge av disse stoffene, og i USA har en opioidepidemi krevd mange tusen liv.

Velestad ønsker å advare mot å stofftypene, da flere er så sterke at til og med bare bittesmå doser kan være livsfarlige.

– Noen er så potente at det er vanskelig å dosere lite nok, avslutter hun.