SUVEREN: Tomoe Zenimoto Hvas med edelt metall i ungdoms-OL. Dette bildet er fra da han tok bronse i EM på kortbane i 2017.
SUVEREN: Tomoe Zenimoto Hvas med edelt metall i ungdoms-OL. Dette bildet er fra da han tok bronse i EM på kortbane i 2017. Foto: Bildbyrån/Petter Arvidsson

Norsk supertalent tok knusende overlegent gull i ungdoms-OL på historisk rekordtid

Tomoe Zenimoto Hvas vant 200 meter medley i ungdoms-OL med en kroppslengde, og var samtidig under A-kravet til OL i Tokyo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen foran. Ingen på siden. Ingen strengt tatt i nærheten.

Den norske svømmeren Tomoe Zenimoto Hvas (18) tok et oppsiktsvekkende suverent gull på 200 meter medley i ungdoms-OL i Buenos Aires.

Zenimoto Hvas ledet fra startet til mål og slo inn på norsk rekord: 1.59,58. Italienske Thomas Ceccon ble nummer to med 2.01,29, kanadiske Finlay Knox bronsen med 2.01,91.

– Han tøyser ikke. Et totalt dominerende løp, sa kommentatoren på Olympic Channel om nordmannens løp.

– Gullet går til den eksepsjonelle Tomoe Hvas fra Norge, fulgte han opp med på prisutdelingen.

Tiden er under A-kravet til OL i Tokyo, og mye skal gå galt om han ikke blir å se der. En uhyre sterk prestasjon av 18-åringen, som slo gjennom i fjor høst med en sensasjonell bronse på samme distanse i kortbane-EM for seniorer.

– Det er helt rått igjen av Tomoe, sier landslagssjef Petter Løvberg til TV 2.

– Han viser at bronsen fra kortbane-EM ikke bare var et blaff. Det er spesielt gledelig at han nå viser store fremganger på langbane. Nå har svømmingen 100 prosent fokus. Det kan bli moro for norsk svømming fremover. Nå har Norge to etablerte svømmere som kjemper helt der oppe.

Ekstrem evne

Allerede i forsøket satte Zenimoto Hvas en imponerende norsk rekord. Med 1.59,77 ble han første nordmann under to minutter på distansen. Gard Kvales rekord fra OL i Beijing (2.01,52) ble slått med nesten to sekunder.

– Han svømmer løpene fra forsøk til finale relativt likt. Det viser en ekstrem evne til å være på når det gjelder, sier Løvberg.

– Dersom man ser på kroppspråket til Tomoe før start er det en ekstremt tent og fokusert utøver. Søndag viste han litt overtenning på 100 meter rygg, men justerte det fint til semifinalen. Med det tenningsnivået som Tomoe har, vil det alltid være en fare for at det smeller til litt for mye fra start i løp. Det opplevde vi noen ganger med Alexander Dale Oen også.

18-åringen var for øvrig tredje best i semifinalen på den distansen også, der han satte norsk juniorrekord med nesten et sekund (54,93). Han valgte å stryke seg fra mandagens finale på den distansen – for å satse alt på 200 meter medley.

– Jeg liker at han går all-in på det, sier landslagssjef Løvberg.

18-åringen ble med triumfen den første svømmeren, og den tredje nordmannen uansett idrett, til å vinne gull i sommerlekene for ungdom.

Historisk god

Tiden er også historisk god i U-OL-sammenheng. I 2014 ble distansen vunnet av ungarske Benjamin Gratz på 2.01,08. I 2010 av sør-afrikanske Chad Le Clos på 2.00,68.

Le Clos er mest kjent for å ha vunnet OL-gull bare to år senere, da han slo Michael Phelps på spesialdistansen 200 meter butterfly. Han er nå en av svømmesportens største stjerner.

Den allsidige Bærum-svømmeren var også påmeldt 100 meter butterfly mandag, en øvelse han også ville vært medaljekandidat på, men også den ble ofret.

Kan svømme det meste

Nettopp allsidigheten er det som imponerer mest med Zenimoto Hvas. 18-åringen har nå ni norske seniorrekorder - i medley, butterfly- og ryggsvømming. Han har enda flere juniorrekorder - og der også i brystsvømming.

– Tomoe har en ekstremt god teknikk, og er bunnsolid i alle svømmearter. Teknikk har hatt et stort fokus fra ung alder, og nå når han gradvis øker treningen kommer utviklingen hele veien, sier Petter Løvberg.

Senere i mesterskapet skal han svømme 50 meter rygg og 50 meter butterfly.

– Det blir spennende. Tomoe kan ta medalje på begge de øvelsene, slår landslagssjefen fast.

Det var i fjor høst at Zenimoto Hvas virkelig slo gjennom på internasjonalt nivå, da han svømte inn til en sensasjonell bronsemedalje på 200 meter medley under EM på kortbane i København.

BRONSEGUTT: Tomoe Zenimoto Hvas med bronsen.
BRONSEGUTT: Tomoe Zenimoto Hvas med bronsen. Foto: Gow, Jessica

I sommer var han nær en historisk medalje i junior-EM, men istedet er han blitt historisk som den første norske svømmeren med gull i ungdoms-OL.

I kjølvannet av...

Henrik Christiansen tok to bronsemedaljer i Nanjing i 2014 (400 og 800 meter fri), mens Lavrans Solli tok samme valør under ungdomslekene i Singapore i 2010.

Norge har tatt to gullmedaljer i sommer-ungdoms-OL. Grace Bullen vant i bryting i 2014, mens stuperen Daniel Jensen vant mix-stuping med meksikanske Alejandra Orozco Loza i samme leker.

PS: Tomoe Zenimoto Hvas' japansk-klingende navn kommer av at han har japansk mor, og norsk far. Målet er selvsagt OL i Tokyo i 2020.