I september etterlyste britisk politi to russiske menn for novitsjokangrepet i Salisbury. Nå hevdes det at begge er offiserer i den russiske militære etterretningsorganisasjonen GRU.
I september etterlyste britisk politi to russiske menn for novitsjokangrepet i Salisbury. Nå hevdes det at begge er offiserer i den russiske militære etterretningsorganisasjonen GRU. Foto: NTB scanpix

Nettsted: Den andre Salisbury-«turisten» er militærlege i GRU

39-åringen fra Arkangelsk er ifølge Bellingcat utdannet militærlege med offisers grad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I september ble identiteten til en av de mistenkte i Salisbury-giftangrepet avdekket.

Mannen som i et intervju med russiske RT kalte seg Ruslan Bosjirov, og hevdet at han var i England for å se på Stonehenge og Salisbury-katedralen, var i virkeligheten oberst Anatolij Tsjepiga i GRU, Russlands militære utenlands etterretningstjeneste.

Etter endt utdanning på militærakademiet i 2001 gikk Tsjepiga inn i 14. Spetsnaz-brigade, og i 2014 fikk han ordenen «Helt av den russiske føderasjonen».

Nå oppgir gravenettstedet Bellingcat at de har funnet den ekte identiteten til den andre mannen som britisk politi har etterlyst for nervegiftangrepet mot den russiske eksspionen Sergei Skripal og hans 33 år gamle datter Julia.

Kommer fra Arkangelsk

– Vi har nå identifisert «Aleksandr Petrov» til i virkeligheten å være doktor Aleksandr Jevgenjevitsj Misjkin, en militært utdannet lege som er ansatt i GRU, skriver den britisk-baserte nettbaserte gravegruppen mandag.

Nettstedet skriver at de klarte å identifisere den giftangrepsmistenkte legen med offisers grad ved hjelp av åpne kilder og personer som kjenner til ham. Nettstedet gjengir en skannet kopi av passet hans.

I flere år var GRU-hovedkvarteret i Moskva hans oppførte hjemmeadresse.

39-åringen kommer fra landsbyen Loyga i Arkangelsk, og skal ha blitt rekruttert av GRU mens han studerte for å bli militærlege. I 2010 fikk han utstedt et pass med aliaset «Aleksandr Petrov», og foretok deretter en rekke reiser til Ukraina, ifølge nettstedet.

President Vladimir Putin har tidligere hevdet at de to mennene som britene har siktet for å ha forgiftet en tidligere russisk spion, ikke er etterretningsagenter.

Under et økonomisk toppmøte i Valdivostok sa Putin at russiske myndigheter hadde identifisert de to mistenkte som sivile.​ Det er «ingenting kriminelt» med dem, sa Putin.

Nervegift på dørhåndtak

Ifølge Storbritannias statsminister Theresa May tydet imidlertid alt på at giftangrepet var godkjent på høyt statlig hold i Russland.

– Regjeringen har konkludert med at de to navngitte personene er offiserer fra den russiske militære etterretningstjenesten kalt GRU, sa statsminister May til parlamentet i september.

Britisk politi har offentliggjort en tidslinje over de to mistenkte russernes bevegelser. De var i Storbritannia kun 55 timer. Overvåkingsbilder viser de to i nærheten av Skripals hus, der den militært utdannede legen Misjkin bærer en ryggsekk. Samme kveld forlot de Storbritannia på et direktefly fra Heathrow til Moskva klokken 22.30 på kvelden. ​

Skripal og datteren ble funnet bevisstløse på en benk i mars i år. Det viste seg etter hvert at de to hadde blitt eksponert for nervegiften novitsjok. Ifølge britisk politi påførte de to russerne trolig nervegiften på håndtaket på inngangsdøren i Skripals hus.

INNEHOLDT NOVITSJOK: Innholdet i denne parfymeflasken forgiftet også Charlie Rowley og Dawn Sturgess, som senere døde.
INNEHOLDT NOVITSJOK: Innholdet i denne parfymeflasken forgiftet også Charlie Rowley og Dawn Sturgess, som senere døde. Foto: AFP/NTB scanpix

– Våre venner har lenge sagt at vi burde besøke den flotte byen Salisbury, sa «Petrov» i intervjuet med russisk TV.

I intervjuet med RT sa mannen som kalte seg Aleksandr Petrov at de hadde vært i Salisbury, men at de ikke var klar over at de hadde vært i nærheten av boligen til Skripal. De hadde planlagt å dra innom Salisbury, men oppholdet var kort fordi det var mye snø og de ble våte. De måtte derfor dra tilbake til London etter en times tid, sa mannen som nå er identifisert som GRU-offiser.