Matkontrollen har sett nærmere på disse ti frokostblandingene.
Matkontrollen har sett nærmere på disse ti frokostblandingene. Foto: Siran Øzalp Yildirim

Frokostblandingen din kan være en skjult sukkerbombe

Matkontrollen (TV 2): Det kan være lurt å lese ingredienslista neste gang du skal kjøpe frokostblanding.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Müsli og granola er kornblandinger som gjerne er tilsatt nøtter, frø eller kanskje frukt. Matkontrollen har sjekket om det er store forskjeller på produktene som selges i norske dagligvarebutikker.

Se Matkontrollen på TV 2 torsdager klokken 20.00 eller på TV 2 Sumo allerede nå

En fjerdedel sukker

Klinisk ernæringsfysiolog Helge Andreas Felberg fra Norges idrettsmedisinske institutt har sett nærmere på ti populære frokostblandinger for Matkontrollen. Han sier det er store forskjeller på innholdet i de ulike produktene.

– Det er sammensetningen av næringsstoffer som er viktig, ikke sukkerinnhold alene, sier Felberg. Det er for eksempel flere av produktene med lite sukker som også har et lavt fiberinnhold.

Klinisk ernæringsfysiolog Helge Andreas Felberg har vurdet produktene. Foto: Siran Øzalp Yildirim
Klinisk ernæringsfysiolog Helge Andreas Felberg har vurdet produktene. Foto: Siran Øzalp Yildirim

Felberg trekker fram First price crunchy müsli som produktet med dårligst sammensetning av næringsstoffer. Dette er produktet med mest tilsatt sukker. Den inneholder mer mettet fett og den har lite kostfiber sammenliknet med de andre produktene. Faktisk er en fjerdedel av pakken sukker.

– Et rimelig alternativ

Norgesgruppen som selger produktet sier at de er klar over at First price crunchy müsli ikke er å anse som et sunt produkt.

– Vi har så langt valgt å beholde det i hyllene som et rimelig alternativ, og har brukt mer ressurser på å nøkkelhullsmerke alle frokostproduktene under merket Eldorado, sier kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland.

Merket «mindre sukker»

Granolaen fra Helios er merket med teksten «30 % mindre sukker» foran på pakken. Felberg sier han regner med at de sikter til sukkerinnholdet sammenliknet med et produkt de solgte tidligere.

Granolaen fra Helios er merket slik. Foto: Siran Øzalp Yildirim
Granolaen fra Helios er merket slik. Foto: Siran Øzalp Yildirim

– Produktet er likevel et av de med mest sukker, sier Felberg.

Midsona AS som produserer Helios-produktene sier til Matkontrollen at granolaen ble lansert som et søtt produkt.

– Det er et produkt som like gjerne kan brukes som dessert, som til frokost, sier Hans Ola Hevrøy som er innholdsprodusent i Midsona. Han viser til at det er en dessertoppskrift bak på pakken.

Herøy skriver videre at de nå skal utvikle en granola med mindre sukker og høyere fiberinnhold.

Beste valg

Felberg har valgt ut tre produkter som han mener er gode valg: 4korn fra Axa, Fullkornshjerter med bringebær og fersken fra Eldorado, mens aller best vurdering får Bare bra supergranola fra Toro.

Felberg har vurdert disse som de beste valgene. Foto: Siran Øzalp Yildirim
Felberg har vurdert disse som de beste valgene. Foto: Siran Øzalp Yildirim

– Alle har lite sukker i seg, Supergranolaen har klart å watte opp fiberet til 22 gram per hundre gram. Det er veldig mye, i hvert fall når vi vet at den generelle anbefalingen er å få i seg 25 til 30 gram om dagen, sier Felberg.