VÅT START PÅ HØSTFERIEN: Et voldsomt regnvær treffer Vestlandet tirsdag morgen – og det vil vare i et helt døgn. De verst rammede stedene vil kunne få over 150 mm i løpet av 24 timer. Jo lysere rødfarge, jo mer regn er ventet.
VÅT START PÅ HØSTFERIEN: Et voldsomt regnvær treffer Vestlandet tirsdag morgen – og det vil vare i et helt døgn. De verst rammede stedene vil kunne få over 150 mm i løpet av 24 timer. Jo lysere rødfarge, jo mer regn er ventet. Foto: StormGeo

Meteorologen advarer: – Dette vil bli alvorlig

Her skal det bøtte ned i over et døgn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede mandag kveld braker det løs med en ny runde med ordentlig møkkavær på store deler av Vestlandet.

– Dette er ikke noe som skjer hvert år. De våteste plassene kan få over 150 mm på ett døgn. Det er forholdsvis alvorlig, men forskjellen fra den voldsomme nedbøren i slutten av september, er at nedbøren ikke kommer over like kort tid. Det vil likevel bli alvorlig for enkelte vassdrag som vil få stor vannstand. Det vil også være fare for jordskred og skred, advarer Storm-meteorolog Roar Inge Hansen overfor TV 2.

Gult farevarsel

Meteorologisk institutt sendt ut gult farevarsel for tirsdag til onsdag på grunn av de store nedbørmengdene, men de opererer med nedbørstall som er noe lavere enn Storm, og mener det «bare» vil komme opp mot 110 mm i løpet av et døgn.

Slike store nedbørmengder vil gi økende fare for alvorlige episoder med flom, stein- og jordskred på Vestlandet.

– Særlig litt øst for Bergen og vest for Voss blir det ille, og i det hele tatt mellom Haugesund og Sogn og Fjordane kommer det mye vann. Det begynner å regne allerede i kveld og det gir seg ikke før onsdags morgen, forteller meteorologen.

E16 kan være utsatt

Han mener det er enkelte forholdsregler som folk kan ta.

– Nå som løvet ligger i store mengder på gatene, så tetter det alt av dreneringssystem. Det er viktig at det åpnes opp før uværet kommer, så det ikke blir tett. Det kan være lurt å tømme takrennen og sørge for at man får vannet vekk fra huset, sier Hansen.

Han oppfordrer også folk som skal ut å kjøre på Vestlandet om å være ekstra obs.

– E16 mellom Bergen og Voss kan være en utsatt strekning. Det kan fort bli mye vann på veiene og skredfare, sier han.

Østafjells vil ligge litt i le for fjellene i vest og får lite eller ingen nedbør med temperaturer opp mot 15-17 deilige varmegrader.

Drømmevarme

Etter uværet vanker det imidlertid et etterlengtet gjensyn med sommervarmen for mange. Meteorologen forventer at det vil bli over 20 grader flere steder torsdag.

VARMT: Torsdag kan det bli sommerlige temperaturer i Sør-Norge med opp mot 20 grader lokalt. Jo mørkere oransje farge, jo varmere er prognosen per nå. Fredag vil varmen også bre seg videre nordover. Foto: StormGeo
VARMT: Torsdag kan det bli sommerlige temperaturer i Sør-Norge med opp mot 20 grader lokalt. Jo mørkere oransje farge, jo varmere er prognosen per nå. Fredag vil varmen også bre seg videre nordover. Foto: StormGeo

– I løpet av onsdag ettermiddag sprekker skydekket opp, og det blir sol og mye varmere. På torsdagen blir det over 20 grader flere plasser her på Vestlandet og i Trøndelag og Møre og Romsdal. Fredagen vil det skye til og bli noe kjøligere og man vil få nedbør i vest.

I Trøndelag og Møre og Romsdal kan varmen imidlertid holde seg også fredagen. Øst vil også få behagelig temperaturer, men det er usikkert om man også her vil få se 20-tallet. Foreløpig begrenser meteorologen seg til 17 til 19 grader.

– Siste sjanse for å ta seg et utebad?

– Vel, da skal det være et lite tjern, eller du skal være ganske tøff, humrer meteorologen.

Også i nord vil man kunne glede seg over varmere vær inn mot helgen.

– Særlig fredagen blir varmt og godt i Nordland og Troms. Temperaturene vil passere 15 grader i Nordland og Troms, men i Finnmark vil det være en del kjøligere.

Høytrykket må gi tapt

For vestlendingene blir imidlertid drømmeværet kortvarig, og til helgen er det bare å bytte ut shortsen med regntøyet igjen.

Høytrykket i øst som har kjempet en himmelkrig mot lavtrykkene i vest må nemlig se seg kraftig slått inn mot helgen.

– Høytrykket vil påvirke oss sent onsdag og torsdag, men må gi tapt allerede fredag. I helgen ser det rett og slett dårlig ut fra Vestlandet og nordover, konstaterer Hansen.