VIKTIG: Grundig rengjøring av hendene er ekstra viktig for både voksne og barn på denne tiden av året. Forskere har funnet ut hvordan rengjøringen kan gjøres enda mer effektiv mot smitte.
VIKTIG: Grundig rengjøring av hendene er ekstra viktig for både voksne og barn på denne tiden av året. Forskere har funnet ut hvordan rengjøringen kan gjøres enda mer effektiv mot smitte. Foto: Illustrasjonsbilde, Colourbox

Ny studie: Rengjør du hendene slik, minsker sjansen for å bli syk

Spanske forskere har funnet ut hvilken metode som er mest effektiv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens snørret renner i barnehagene, renner sykedagene ut for foreldre på denne tiden av året.

Høst og vinter er høysesong for forkjølelse og luftveisinfeksjoner, og det inntreffer gjerne når det passer som verst.

Så hvordan kan man minimere sjansen for å bli syk?

Nå mener spanske forskere de har funnet ut den mest effektive metoden for å holde hendene rene, og dermed redusere sjansen for å bli smittet.

Desinfisering med alkoholbasert håndsprit trumfer nemlig ordinær håndvask med såpe og vann.

Det kommer frem i en studie som ble publisert mandag i tidsskriftet «Pediatrics», skriver CNN.

For å finne frem til dette, delte forskerne 911 barnehagebarn i byen Almería, inn i tre testgrupper. Den ene gruppen fulgte et strengt regime med systematisk såpevask, den andre fulgte et regime med bruk av desinfiserende hånd-sprit, mens den tredje gruppen fikk beskjed om å fortsette på samme måte som vanlig.

Sjeldnere syke med håndsprit

Familiene ble overvåket over en periode på åtte måneder, og da hadde de 911 barna totalt hatt 5.211 lufteveisinfeksjoner som førte til 5.186 sykedager.

Når resultatene forelå, var resultatene utvetydige:

  • Håndsprit-gruppen mistet i snitt 3,25 barnehage-dager.
  • Såpe og vann-gruppen mistet i snitt 3,9 dager.
  • Fortsett som før-gruppen mistet 4,2 dager i snitt.

I tillegg viser studien at såpe-og-vann-gruppen hadde 21 prosent større risiko for å bli smittet av luftveisinfeksjon enn de som brukte håndsprit. De hadde også 31 prosent større sjanse for å bli satt på antibiotika av legen.

– Mest effektivt

CNN har snakket med to uavhengige amerikanske eksperter som går god for forskningen, men den må tåle noe kritikk for ikke være konkret når det kommer til å vise hvordan sprit-regimet kan implementeres i barnehager.

– Det er absolutt rom for alkoholbasert desinfiserende middel, og folk er kanskje ikke klar over hvor effektive det kan være. Jeg tror mange ser på de som en «plan b» man bare bruker dersom man ikke har tilgang på såpe og vann, men denne studien viser altså at det tvert imot er den mest effektive metoden, sier Janet Haaas, direktør for epidemiology ved Lenox Hill-sykehuset i New York.

Slik slurver vi med håndvasken

Det er også tidligere blitt utført studier på håndvask. I 2002 avdekket en studie utført av universitetet i Georgia i USA, at svært mange glemmer å vaske det kanskje viktigste stedet på hendene. Nemlig under neglene.

Ifølge studien befinner rundt 90 prosent av bakteriene på hendene seg under neglene, skriver Klikk.no.

Ann Mari Dybdahl, markedssjef i Antibac, uttaler i den samme artikkelen at det er vanlig at folk slurver med vasken av tomlene, fingertuppene og oversiden av hånden og håndleddene. Håndflatene er vi imidlertid gode til å holde rene.