KRISTIANSAND: Pøsregnet laget elver i boligområdene. Foto: Tor Erik Schrøeder / NTBscanpix
KRISTIANSAND: Pøsregnet laget elver i boligområdene. Foto: Tor Erik Schrøeder / NTBscanpix

Våt og stormfull september

De siste årene er vi blitt bortskjemt med en veldig fin start på høsten. Det fikk vi ikke i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I de siste årene har sommerværet ofte fortsatt inn i høsten. September har flere ganger vært finere enn juli og augst. Ikke i år. Denne gangen ble vi minnet på hvor forblåst og våt høsten vanligvis er.

September 2018 var rekordvåt på Vestlandet, med dobbelt så mye nedbør som normalt mange steder. Noen fikk over 800 millimeter pøsende ned over seg, nesten like mye som det normalt kommer i løpet av hele året i Oslo.

NEDBØR: I prosent av normalen

I Stavanger er det aldri tidligere, målingene startet i 1895, kommet så mye nedbør i løpet av en måned.

Bergen hadde den våteste september siden 1975, med hele 520 mm nedbør.

Også resten av landet fikk mer regn enn normalt. Eneste unntak var deler av Finnmark, Troms og Østlandet, som fikk normale mengder.

Middeltemperaturen endte en til to grader over normalen i stort sett hele landet. Vi hadde det varmest i starten og i midten av september, spesielt den siste uken var kjølig.

Begynte bra

September startet både fint og varmt. Det sørget et høytrykk for. Det dekket hele Skandinavia de fire første dagene av måneden, og samarbeidet med et lavtrykk vest i Norskehavet om å pumpe opp varm luft fra sør og sørøst.

TEMPERATUR: Avvik fra normalen. De grå søylene er i fjor

Den 2. september steg temperaturen til 25,1 grader i Hokksund nord for Drammen, og dagen etter satte Banak nye september-rekord for Finnmark, med 25,0 grader.

Karasjok hadde den gamle rekorden på 24,9 grader, og den har stått siden 1938.

Nord-Norge fikk glede av høytrykket helt frem til 10. september. Lenger sør slapp lavtrykkene til, og kom inn i Nordsjøen som perler på en snor.

Ekstremregn på Sørlandet

Den 7. september 2018 kommer sørlendingene til å huske lenge. Det kom inn en kaldfront, som beveget seg veldig sakte samtidig som det regnet uvanlig kraftig.

Kristiansand hadde det verst. Veier ble stengt og kjellere oversvømt.

Mestad i Oddernes registrerte 132 millimeter nedbør i løpet av dette døgnet, men mesteparten kom i løpet av bare tre timer. Uoffisielle private målinger vest i Kristiansand målte nær 150 millimeter på disse tre timene.

Lavtrykk etter lavtrykk

Lavtrykkene fortsatte å kommer inn fra Nord-Atlanteren resten av måneden. Alle traff Sør-Norge, noen av dem fortsatte inn over Nord-Norge.

Den 12. september fikk vi en påminnelse om at vinteren nærmet seg. Da kom nedbøren som snø i fjellet i Sør-Norge, og enkelte veier måtte stenges.

Den første skikkelige høststormen traff Vestlandet 19. september. Vinden økte til storm fra sør og sørvest, nær Stad blåste det orkan. Hustak ble flerret av, broer ble stengt og veier sperret på grunn av vann og steinras.

Ekstremværet Knud

Bare noen dager senere blåste det opp igjen. Prognosene viste at uværet ville bli uvanlig heftig, og Meteorologisk institutt definerte det som et ekstremvær, og ga det navnet «Knud».

Lavtrykket vokste seg stort i Nordsjøen, og kom inn over Rogaland om kvelden 20. september. Området fra Rogaland og østover til Oslofjorden opplevde storm fra sørvest til nordvest. Både på Eigerøya ved Egersund og på Lindesnes var vinden oppe i orkan styrke.

Fergetrafikken ble innstilt og flere småbåthavner fikk skader, men konsekvensene av uværet ble heldigvis mindre enn fryktet.

Nattefrost

I dagene 22-24. september snudde vinden på nordvest, og temperaturen sank. Vinden blåste regnbyger inn over kysten i vest, mens Sør- og Østlandet ble liggende i le. Klarværet gjorde at temperaturen sank om natten, og nord på Østlandet opplevde folk de første frostnettene.

Der det falt nedbør krøp snøen nedover fjellsidene, og politi og vegvesen oppfordret folk om å bruke vinterdekk i fjellet.

Kilde: Roar Inge Hansen / StormGeo

Ny runde med ekstremnedbør

Natt til 26. september kom en kaldfront fra vest inn over Vestlandet, og på ny opplevde vi ekstreme nedbørmengder på kort tid. Enkelte steder falt det opp mot 90 millimeter på seks timer.

Bergen fikk 62 millimeter i løpet av de seks nattetimene, det kraftigste regnværet på så kort tid i Bergen siden september 2005. Pøsregnet fylte kjellere og førte til flom, steinras, og stengte veier.

Elven som kaster seg ut i Starefossen på Fløyen vokste seg kjempestor. Avløpet klarte ikke å ta unna, og elven flommet inn i et av husene nedenfor fossen.

2017: Disse var værvinnerne

September 2017: Sommeren kom i september
September 2016: Sommeren var best i september
September 2015: Tidenes våteste på Sør- og Østlandet
September 2014: Vi hadde sommervær i september
September 2013: September var tørr og mild
September 2012: Uvanlig kjølig september
September 2011: Varmeste september på over hundre år
September 2010: September uten høststormer
September 2009: Nedbørrekorder i bøtter og spann
September 2008: Tørr september