TROPENETTER: Sør- og østlendinger har vent seg til vær som dette: Temperaturer gjennom natten på mer enn 20 grader.
TROPENETTER: Sør- og østlendinger har vent seg til vær som dette: Temperaturer gjennom natten på mer enn 20 grader. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2

Juliværet var ekstremt

Juli var ekstremt varm og ekstremt tørr, med unntak av de få dagene det regnet. Da kom det ekstremt mye nedbør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Juli går inn i historien som en av de varmeste og tørreste månedene vi har opplevd i Norge.

Sør-Norge hadde det hetest, men også Nord-Norge fikk noen svært varme dager etter hvert. Det ble satt nye varmerekorder over hele landet, både for enkeltsteder og for fylkene.

TEMPERATUR: Avvik fra normalen. De grå søylene er i fjor

På Østlandet og på Finnmarksvidda endte middeltemperaturen mellom fire og seks grader over normalen på nesten alle målestasjonene, det er mye.

Resten av landet, fra Vestlandet og nordover, endte mellom to og 4,5 grader over normalen, varmere i innlandet enn ved kysten.

Bare en millimeter

Juni var tørr, og tørken i Sør-Norge holdt helt til slutten av juli. Først de siste dagene i måneden kom det inn ustabil luft, med kraftige regn- og tordenbyger. Spesielt i de indre delene av Sør- og Østlandet smalt det godt.

Kysten fra Aust-Agder til Oslofjorden fikk minst nedbør. På Hvaler i Østfold falt det bare en millimeter nedbør gjennom hele juli, flere andre stasjoner fikk under ti millimeter.

Mest nedbør, 105 til 125 prosent av normalen, falt det i de nordlige delene av Hedmark. Men statistikken lyger litt, det aller meste av nedbøren kom med de kraftige bygene i slutten av juli.

NEDBØR: I prosent av normalen

Atnsjøen fikk for eksempel 85,5 mm på bare ett døgn, noe som er mer enn hele julinormalen der. Flesberg i Buskerud fikk 70,7 millimeter, Hølto i Hemsedal 65,1 millimeter i løpet av det ene våte døgnet.

Nedbøren i slutten av måneden gjorde at de totale nedbørmengdene for hele landet endte på mellom 20 og 60 prosent av normalen. Unntaket er områdene som fikk de kraftigste tordenbygene, og den tørre kyststripen fra Kristiansand til Østfold.

Stabilt høytrykk

Fra 1. til 15. juli lå det en høytrykksrygg over den sørligste delen av Vestlandet og inn over Sør- og Østlandet. Den sørget for varmt og tørt vær, dag etter dag. Fra Nordvestlandet og videre nordover startet juli mer skiftende på grunn av svake lavtrykk i Norskehavet.

Dagene 16. til 19. juli bygget høytrykket seg inn over hele landet, og det ble tropevarmt fra nord til sør.

Natt til 19. juli ble det aldri kaldere enn 25,2 grader på Makkaur fyr, ytterst på Varangerhalvøya i Finnmark.

Tropenatt altså, i Finnmark, den nest varmeste som er registrert i Norge noen sinne.

Nye varmerekorder

18. juli var hetest i nord, så varm at det aldri har vært målt høyere temperatur i Troms og Nordland.

På Bardufoss viste termometeret 33,5 grader, Drag i Tysfjord hadde hele 33,7 grader. Det var varmt i Finnmark også, 34,3 grader i Svanvik i Pasvik, noe som var ny julirekord.

Dagene etter kom det en kaldfront fra sørvest inn over Sør-Norge, med litt regn og torden her og der. Det varte ikke lenge, i sør var høytrykket var tilbake igjen 20-22. juli.

Et lavtrykk fra Finnland ødela for finnmarkingene. Over Tana slapp det fra seg hele 63,3 millimeter nedbør 23. juli. Den 23-25. juli sørget svake nedbørområder for at plenen fikk sitt også videre sørover til Vestlandet. På Østlandet fortsatte tropevarmen.

Helt ekstreme

Perioden fra den 26. til den 29. juli var helt ekstrem.

Varmen startet i sør og bredde seg nordover, og feide bort de gamle fylkesrekordene i Vestfold, Østfold, Akershus, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, og i Møre og Romsdal.

Termometeret steg til 32-34 grader flere steder. Aller varmest var det i Åndalsnes i Møre og Romsdal, hele 34,7 grader den 28. juli.

Blindern i Oslo opplevde 34,6 grader, ny rekord, Florida i Bergen 32,2 grader, ny rekord det også.

Aldri skjedd før

Varmen holdt seg døgnet rundt. Natt til den 28. juli hadde en fjerdedel av målestasjonene i landet tropenatt. Så vidt vi vet har det aldri skjedd før.

Varmeste tropenatt hadde Lysebotn med 25,1 grader, den tredje varmeste tropenatten i Norge noensinne.

Vi har heller aldri opplevd så mange dager med over 30 grader tidligere, over 35 dager – og det en måned før sommeren offisielt var over.

Kilde: Roar Inge Hansen / StormGeo

Store tørkeskader

Juli endte opp som av de aller tørreste månedene noensinne i Sør-Norge. Også mai og juni var tørre, og kombinasjonen sterk varme og lite nedbør gjorde at mange bøndene opplevde store skader på avlingene.

2017: Disse var værvinnerne

Juli 2017: Du har rett, juli var kald
​Juli 2016: Juli endte med bulder og brak
Juli 2015: Juli var ikke så kald som du kanskje tror
Juli 2014: Aldri målt høyere temperaturer i juli
Juli 2013: Rekordtørr juli på Sør- og Østlandet
Juli 2012: Sommeren uteble i juli
Juli 2011: Juli var varm og våt
Juli 2010: Mildt og vått i juli
Juli 2009: Søkkvåt juli
Juli 2008: Varm og våt juli