BANNERET: Dette banneret har satt sinnene i kok.
BANNERET: Dette banneret har satt sinnene i kok. Foto: Gjert Moldestad/Twitter.

Reagerer med avsky på Kanari-fansens banner

Kanari-fansen kom med stikk til Brann-supporteren som måtte amputere en fot etter en ulykke i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lillestrøm fikset et sterkt bortepoeng mot Brann på Brann Stadion.

Underveis i kampen tiltrakk imidlertid bortefansen seg mye negativ oppmerksomhet for et banner de hadde bragt med seg fra Østlandet.

Det var Bergens Tidende som omtalte saken først.

Banneret var av den berømte logoen til Londons undergrunn, og under sto teksten «mind the gap», som også blir hørt på Londons undergrunn.

Tidligere i høst ble Brann-supporteren Jørgen alvorlig skadet da han ble påkjørt av T-banen i forbindelse med en kamp mot Vålerenga. Han måtte senere amputere en fot.

Ifølge Bergens Tidende er banneret et stikk til den skadde brannsupporteren.

NFF: – Kan komme til å se på saken

I øyeblikket jobber LSK-ledelsen med å komme til bunns i hvem som stod bak skandalebanneret.

Daglig leder i klubben, Robert Lauritsen, varsler overfor NRK at Kanarifansen er innkalt til møte.

– Nå må vi høre hva de tenker å gjøre i sin fan-horde, så får vi se hva vi som klubb gjør i etterkant av det, sier Lauritsen til NRK mandag formiddag.

Kommunikasjonssjef i NFF, Ynge Haavik, varsler at saken kan komme til å bli tatt opp på høyere hold.

– Det er rutine på at påtalenemnda i NFF vurderer disse sakene, selv om terskelen for å opprette en formell sak mot supportere på bakgrunn av ytringer generelt har vært høy, skriver Haavik i en SMS til TV 2.

Når saken eventuelt blir tatt opp, er uklart. Ettersom det ikke er en hastesak som for eksempel når en spiller har fått kort, kan en avgjørelse drøye.

– Uavhengig av om det blir opprettet sak eller ikke, så er det forståelig at det blir reaksjoner på gårsdagens banner – uavhengig av hva intensjonen til banneret var. Det er i alle fall ikke vanskelig å forstå at noen tolker banneret i retning den alvorlige ulykken. Det er i så fall for alvorlig til å tulle med, slår Haavik fast.

– Det er bra at både klubben og talspersonen for Kanarifansen er tydelig på det, følger han opp.

– Bare trist
Branns daglige leder, Vibeke Johannesen, sier til TV 2 at det hele er trist.

– Jeg synes supporterne rundt omkring pleier å være støttende når slike ting har skjedd, det er slik vi har opplevd det tidligere. Det får stå for deres regning. Å komme til Brann Stadion med en slik ytring synes vi ikke noe om, sier hun til TV 2 Sporten.

– Vi synes det er unødvendig, selvfølgelig. Det er mange ting man kan ytre på en arena, men å komme med slike ytringer synes vi ikke noe om. Vi kommer til å si hva vi synes om dette. Det er trist for LSKs supportere at de velger å gjøre det på denne måten. De eneste som bør reagerer er supporterne, og de bør slutte å bruke arenaen på den måten her. Om klubben bør vurdere å si unnskyldning vet jeg ikke, men de valgene disse supporterne tok i dag viser at de har noen utfordringer med kultur og holdninger, oppsummerer Brann-sjefen.

Fikk med seg banneret
BT skriver at Jørgen og familien fikk med seg Lillestrøm-fansens banner.

– Det er registrert. Jørgen hever seg over dette og føler derfor ikke behov for å kommentere saken ytterligere, skriver faren i en melding til BT.

Lillestrøm gikk ut på Twitter og understreket at de ønsket Brann-supporteren alt godt.

Også mediesjefen i Lillestrøm, Ståle Lindblad, sier til avisen at de tar sterk avstand fra banneret.

– Kanari-fansen må selv ta ansvar for det de skriver på sine bannere, men dette er ikke noe klubben står inne for. Klubben synes ikke man skal prøve å skape humor på andres tragedie, noe dette var, en tragisk ulykke. Vi i klubben ønsker selvfølgelig Brann-supporteren alt godt, sier Lindblad til avisen.

– Tar avstand fra den doble betydningen banneret kan ha hatt
​Bildet av banneret har spredt seg på sosiale medier, og mange reagerer med avsky på Lillestrøm-fansens stikk.

Talsmann i Kanarifansen, Thor-Arne Sandli, sier imidlertid til VG at Fotball-Norge har feiltolket betydningen av banneret.

– Tanken bak banneret var at det var myntet på våre egne. Vi har klart å bygge opp et lite gap ned til nedrykksstriden gjennom to kjempesterke seiere. Tanken bak banneret var å minne våre spillere på at de måtte være bevisste på det gapet ned. Men så forstår jeg at denne blir oppfattet som kontroversiell, sier Sandli til VG.

Han innrømmer at banneret kunne ha en dobbel betydning.

– Jeg vil gjerne si at Kanarifansen som organisasjon tar avstand fra den doble betydningen banneret kan ha hatt. Dette er laget av en utbrytergruppe av Kanarifansen, og har nok sklidd litt under radaren hos oss, sier han til VG.

Legger seg flat

Natt til mandag har Kanarifansen lagt ut et innlegg på Facebook der de varsler at «denne saken ikke er ferdig, det må ryddes internt».

«Kveldens fotballkamp på Brann Stadion ble dessverre skjemmet av et skammelig banner som ingen oppegående Kanari-Fans ønsker å være bekjent av. Budskapet på banneret kan på ingen måte tolkes som noe annet enn et totalt smakløst forsøk på å gjøre en sak ut av en tragisk ulykke som rammet en ung brannsupporter tidligere denne sesongen.

På banen og tribunen er vi konkurrenter, men utenfor er vi forent av vår kjærlighet for fotball. Vi ønsker ingen supportere noe vondt, uavhengig av hvilken klubb de måtte ha kjærlighet til.

Vi ønsker med dette å ta fullstendig avstand fra budskapet på banneret og oppfordrer de som har laget det til å beklage på det sterkeste», skriver Kanarifansen.