Lader opp til statsbudsjettet med jakt: – Håper ikke statsbudsjettet blir like brutalt

KrF-topp Kjell Ingolf Ropstad felte en elg i helga, men håper ikke at Erna Solbergs regjering lider samme skjebne som elgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er et teamarbeid, men i år var det jeg som skjøt elgen, forteller nestleder og finanspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, mens han viser fram bildet av elgen han felte lørdag morgen.

De neste ukene blir hektiske og dramatiske for KrF. Den 2. november skal partiet velge om det skal gå inn i regjering til høyre eller til venstre. Ropstad vil inn i dagens regjering.

– Er du spent på budsjettet?

– Jeg er jo det. Jeg tror en hver finanspolitiker gleder seg litt ekstra og er litt spent på hvordan statsbudsjettet ser ut, sier han til TV 2.

Hjertesaker på plass

Budsjettlekkasjene har vært mange allerede. Det blir mer penger til familier med lav inntekt, og mer til bistand. Dette er hjertesaker for KrF.

– Ja, både fattigdomsbeskjempelse i Norge og ute i verden er typiske KrF-saker som vi kjemper veldig mye for. Så når det kommer en så stor økning av bistandsbudsjettet, så er vi veldig glad for det, sier han.

– Nå er dere inne i en prosess hvor dere skal velge side. Hvor viktig blir budsjettet i den prosessen?

– KrF kommer nok til å jobbe med budsjettet som vanlig, at vi forbereder og etter hvert legger fram vårt alternative budsjett. Så tror jeg nok at hvis det blir et veldig dårlig budsjett så blir nok det bli brukt inn i prosessen, og noen sier at hadde vi bare samarbeidet med noen andre så hadde det blitt bedre, sier Ropstad.

Han har likevel klare forventninger til at KrFs viktigste saker blir prioritert i budsjettforslaget, og at saker som oppfølging av lærernormen, eller flere ansatte i barnehagen og bedre veier og jernbane er på plass i budsjettet.

Finansministeren: – KrF vil like budsjettet

Mandag legger finansminister Siv Jensen ut statsbudsjettet for 2019. Hun tror KrF vil finne mange ting de er fornøyde med.

– Forhåpentligvis vil KrF finne mye i dette budsjettet som de er enig i. Men det vil alltid være opposisjonens jobb å vil finne de tingene de ikke er fornøyde med, sier Jensen til TV 2.

KrF har støttet Ernas regjering i ti budsjettforlik, det tror Siv Jensen KrF vil merke når statsbudsjettet for 2019 blir lagt frem.

– Fem år med samarbeid preger budsjettene. Det er ikke sånn at de tingene KrF har fått gjennomslag for før, er borte. For eksempel lærernorm må man følge opp i budsjettet, og det er vi enige om. Det er mange ting som KrF vil kjenne seg igjen i, sier finansministeren.

Jakter elg, ikke Erna

Helgens elgjakt var et pustehull for KrF-toppen, etter hektiske dager på Stortinget og på turne i Agder med partileder Knut Arild Hareide. Han vet at de neste ukene kan bli dramatiske.

– Det kan jo bli høstjakt på regjeringen også?

– Håper ikke det blir så brutalt da, og jeg vil jo gjerne frede denne regjeringen, ler Ropstad.