Derfor er valget av Kavanaugh så betent

Rasende demonstranter avbrøt Sentatet i det avstemningen skulle begynne. Men de klarte ikke endre resultatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dommer Brett Kavanaugh fikk de stemmene han trengte i Senatet for å bli utnevnt til Høyesterett.

Rasende demonstranter og demokratiske senatorer kjempet til det siste for å hindre godkjenningen.

Demonstranter hadde tatt seg inn i Senatet og skrek slagord fra galleriet. Avstemningen ble flere ganger avbrutt.

– Skam, skam, skam! ropte demonstrantene.

Det var viktig for republikanerne å få inn en konservativ dommer inn i høysterett, mens de har flertall i senatet. Dette kan endre seg etter mellomvalget 6. november.

Amerikansk høyesterett består av ni dommere som sitter på livstid. De har myndighet til å tolke og avgjøre spørsmål om føderale lover og grunnloven.

I dag regnes fire av dommerne som liberale, og fire som konservative. Avtroppende høyesterettighetsdommer, Anthony Kennedy, er kjent for å stemme på begge sider av det politiske spekteret, men nå vil det ledige setet bli besatt av Kavanaugh som regnes som svært konservativ.

Det betyr at amerikansk høyesterett forblir konservativ i mange år framover.

Saker som abort, våpenlover, dødsstraff, homofiles rettigheter og kvoteringspolitikk er saker som påvirkes av dommernes politiske ståsted. Det er også årsaken til at så mange var kritiske til Kavanaugh før overgrepsanklagene ble kjent.

Demokrater og demonstranter enes i fortvilelsen over utnevnelsen. Senatorer fra Demokratene mener Kavanaugh er uskikket som høyesterettighetsdommer.

Kontroversiell

I alt tre kvinner har fortalt offentlig at Kavanaugh har oppført seg seksuelt upassende mot dem i ungdomstiden. Den første av dem var Christine Ford, som under ed i Senatet, fortalte om hvordan Kavanaugh forsøkte å dra av henne klærne og holdt henne for munnen for å hindre henne i å rope på hjelp under en fest i 1982.

Høringen ble et følelsesmessig drama og endte med krav om en ukes FBI etterforskning av Kavanaugh. FBI-rapporten var også kontroversiell, men etter den ble overlevert senatet har tre av senatorene som ikke hadde bestemt seg, uttalt at de vil støtte Kavanaugh.

Demonstranter har møtt opp utenfor Capitol Hill hver dag. De holder plakater med støtte til Ford og andre overgrepsofre. De mener også at FBI-etterforskningen ikke var tilstrekkelig. Lørdag har flere titalls demonstranter som tok seg gjennom sperringene utenfor kongressbygningene, blitt pågrepet av politiet.