Kjøper bladde opp elleve millioner for Banksy-kunst – så skjedde det utenkelige

Gatekunstneren Banksy har sjokkert kunstverden nok en gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den anonyme britiske kunstneren er kjent for kontroverselle pranks, men nå har han overgått seg selv.

Lørdag ble et av hans mest kjente verk, «Jente med ballong», solgt på auksjonshuset Sothebys for svimlende 11,3 millioner norske kroner.

Like etter begynte det å selvdestruere seg selv foran øynene på både selgere og kjøpere på auksjonen. Bildet ble makulert med en skjult makulator innebygd i rammen, skriver AFP.

Se video øverst!

– Det er ut til at vi har blitt «Banks-ed», sier leder for moderne kunst ved Sothebys, Alex Branczik.

Slik var Banksy-bildet framstilt i Sotheby-katalogen.
Slik var Banksy-bildet framstilt i Sotheby-katalogen.

Kunstverden er i sjokk etter stuntet.

– Dette var uventet og har umiddelbart blitt en folklore i kunstverden. Det er i alle fall første gang et kunstverk har revet seg selv opp i biter etter å ha blitt solgt, skriver auksjonshuset i en uttalelse.

Banksy postet et bilde fra midtveis i makuleringen på sin egen instagramkonto lørdag. De fleste følgerne hans jubler over påfunnet.

Instagramposten og observasjoner av en mann med solbriller og hatt som kom i klammeri med vaktene ved auksjonshuset, gjør at mange tror Banksy selv var tilstede og startet makuleringen med en fjernkontroll.

Se dette innlegget på Instagram

Going, going, gone...

Et innlegg delt av Banksy (@banksy)

Kunstekspertene har ikke sagt noe om hva makuleringen betyr for verdien av bildet. Selve makuleringsrammen, og det istykkerrevne lerretet er nå del av kunsten, og har i alle tilfeller gjort verket verdenskjent.

Banksy er en av verdens mest kjente kunstnere. Han har aldri stått fram med sin egentlige identitet. Han er opprinnelig fra Bristol, og gjennom årene har han fått fra enkel gategrafitti til stensiler, ofte med skarpe politiske poenger.

Verkene hans selges for enorme summer.