Historisk dom:

Politimann skjøt Laquan 16 ganger – nå er han dømt

En amerikansk jury har dømt en hvit politibetjent for forsettlig drap på den svarte tenåringen Laquan McDonald. Drapet skjedde i Chicago i 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politimannen Jason Van Dyke (40) var tiltalt for overlagt drap på 17 år gamle McDonald etter å ha skutt ham 16 ganger i oktober 2014.

Van Dyke ble funnet skyldig i forsettelig drap, og 16 punkter av mishandling.

Det er første gang på over 50 år at en politibetjent i Chicago er dømt for drap i forbindelse med dødsfall påført under tjeneste.

Skutt i ryggen

Drapet kom midt i en nasjonal debatt om politivold mot svarte tenåringer, og sparket debatten videre.

Videoen øverst i saken er tatt opp med et kamera montert på dashbordet i en politibil, og viser Laquan McDonald som blir skutt en rekke ganger av politimannen Jason Van Dyke (37).

Selv etter at tenåringen har falt i bakken, fortsetter den drapstiltalte politimannen å skyte. Obduksjonsrapporten viste at tenåringen ble skutt to ganger i ryggen.

McDonald bar på en kniv da han ble skutt mens han gikk bort fra politiet.

HÅNDJERN: Her blir Van Dyke ført bort fra rettsalen etter kjennelsen fredag.
HÅNDJERN: Her blir Van Dyke ført bort fra rettsalen etter kjennelsen fredag. Foto: Antonio Perez / Pool

Lang rettsak

Avgjørelsen fredag kom etter flere timer med diskusjon mellom jurymedlemmene, skriver NBC Chicago.

Etter at juryen kom frem til sin avgjørelse, brøt det ut jubel på flere offentlige plasser der tilskuere hadde samlet seg i byen. Mange følte kjennelsen satt et punktum ved en stemning farget av diskusjoner om rasisme.

Selve rettsaken har vart i omtrent tre uker. Forsvaret har kalt inn over 20 vitner for å overbevise juryen om at Laquan McDonald utgjorde en trussel, væpnet med en kniv, mot Van Dyke, væpnet med en pistol.

Påtalemyndighetene på sin side kalte inn 24 vitner for å rette lyset mot uoverensstemmelser i vitnemålet til Van Dyke. Her ble det lagt spesiell vekt på videoen som viser drapet.

Ifølge statsadvokat Anita Alvarez i Cook County åpnet Jason Van Dyke ild bare seks sekunder etter at han gikk ut av politibilen på stedet. Han var den eneste av politimennene som skjøt på 17-åringen.

DEMONSTRASJON: Politiet måtte lenge ruste opp for å sørge for fredelige demonstrasjoner i Chicago. Her fra november 2015.
DEMONSTRASJON: Politiet måtte lenge ruste opp for å sørge for fredelige demonstrasjoner i Chicago. Her fra november 2015. Foto: Paul Beaty / AP Photo

Demonstrasjoner

Før kjennelsen tvitret politiet i Chicago at de er klare for å beskytte nabolag mot protester, og ivareta rettighetene til fredelige demonstranter.

Det var gode grunner for Twitter-meldingen. Drapet på 17-åringen var nemlig opphavet til flere måneder med demonstrasjoner og politiske oppstandelser i Chicago.

FØLGER MED: En av de mange demonstrantene som ventet på avgjørelsen fredag.
FØLGER MED: En av de mange demonstrantene som ventet på avgjørelsen fredag. Foto: Jim Young / AFP

Ordføreren av Chicago, Rahm Emanuel, og politisjefen for politiet i Chicago, Eddie Johnson, utga en felles uttalelse etter kjennelsen.

«Vi kommer fra mange nabolag, mange ulike veier i livet, og fra mange steder rundt om i verden. Men for oss alle, så er dette hjemmet vårt. Dette er byen vi elsker», står det blant annet i uttalelsen.

Som politiet forutså har det også bygget opp mot demonstrasjoner fredag. Før juryens avgjørelse ble kjent var det mange som samlet seg på offentlige plasser.

Etter kjennelsen var nok mange som trakk et lettelsens sukk da det viste seg at demonstrasjonene kunne bli av det lystige laget.

(©NTB / TV 2)