Hunden til jaktlaget måtte bøte med livet da to ulver gikk til angrep
Hunden til jaktlaget måtte bøte med livet da to ulver gikk til angrep Foto: Privat

Ulv rev jaktlagets hund i fillebiter – nå er ulven skutt

Jaktlaget var ute for å jakte elg da hunden plutselig stoppet å beveget seg i flere minutter. Da de kom frem til hunden, var den blitt revet i hjel av to ulver. Søndag ble en av ulvene skutt etter et nytt angrep på en annen hund.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jonny Rustad (50), som delte historien på Facebook, forteller at jaktlaget møttes tidligere denne uka. De slapp deretter ut to hunder med radar for å finne elg. Da hunden ikke hadde flyttet på seg på mer enn ti minutter, skjønte de at noe var galt.

– En av de på jaktlaget løp bort, og fant hunden totalt revet i hjel. Vi så aldri ulven selv, vi håper bare at den fikk det første bittet i nakken, sånn at hunden døde momentant, sier Rustad.

– Om dere ikke så ulven, hvordan vet dere at det var ulv som drepte hunden?

– Det var snø på bakken hvor vi så ulvespor. Vi fulgte sporene og så med en gang at sporene tilhørte minst to ulver, forteller Rustad.

Drepte ulven etter nytt angrep

Noen dager senere ble det registrert nytt angrep på en annen hund i samme område, denne gangen hos et annet jaktlag. Ulven ble søndag skutt og drept av jegeren som eide hunden. Skadeomfanget til denne hunden er foreløpig ukjent

– Det er lisensjakt i området. To ulver angrep en jakthund og en ulv ble felt, opplyser Jan Huseklepp Wilberg ved Statens naturoppsyn til TV 2.

Ifølge Wilberg er ikke dette et sted der det vanligvis ferdes ulver, og mistenker derfor at det er snakk om samme ulv.

– Dette er et området som vi ikke har hatt noen etablerte revir tidligere. Men for en ukes tid siden ble også en annen elghund tatt av et ulvepar, så det kan være de samme ulvene, forteller han.

Ulven var en hann på 45 kilo. Den ble felt i Eidsvoll kort tid etter angrep nummer to på hund. Foto: Statens naturoppsyn
Ulven var en hann på 45 kilo. Den ble felt i Eidsvoll kort tid etter angrep nummer to på hund. Foto: Statens naturoppsyn

Hatstemning

Rustad forteller at det raskt utviklet seg en slags hatstemning på hytta.

– Med en gang var det sinne, dette gikk etterhvert over til å bli lei seg. Vi har to damer med turen som brast ut i gråt. Vi sitter her med fem andre hunder som vi ikke tør å slippe ut lenger, sier en preget Rustad.

Etter hendelsen er det ikke ulven som gjør Rustad sint, det er politikerne.

– Ulven gjør bare det den er født til, den er det ikke noe galt med. Så fort de er tilbake på kontoret sitt i Oslo, er det som om politikerne har glemt oss på landsbygda, forteller Rustad.

Bekrefter at det er ulv

Kort tid etter det første angrepet, var Statens naturoppsyn på plass hvor ulveangrepet skjedde for å dokumentere hendelsen.

– For det første, så har ulven så og si revet ihjel halve hunden, og bittene ser ut som ulvebitt. Spor på bakken gjør at jeg kan bekrefte at det er ulv som har drept hunden, sier Hans Petter Klokkerengen i Statens naturoppsyn til TV 2.

Jaktlaget som fikk hunden sin drept var lenge i tvil om de skulle skrive om angrepet på Facebook. Responsen har vært blandet, da TV 2 så posten før den var slettet, var den blitt delt over 1500 ganger.

– Det tok helt av. Jeg har selv ikke turt å sett på kommentarfeltet, men har fått en del meldinger om at det er en møkkskriving i feltet. Vi kommer til å fjerne det. Det blir så useriøst, sier Rustad.