Det er kanskje fristende å ta sjansen, men blir du tatt av politiet er dette en kostbar venstresving.
Det er kanskje fristende å ta sjansen, men blir du tatt av politiet er dette en kostbar venstresving.

Tar du sjansen her? Det kan bli dyrt

– Det er en grunn til at disse skiltene er satt opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frister det å ta en kjapp venstresving – selv om det er skiltet med forbudt som på bildet over?

Noen av oss kan nok finne på å gjøre det, særlig hvis det er lite eller ingen annen trafikk og det blir en solid omvei å kjøre til høyre først. Men da risikerer du også en bot som svir.

Det kommer neppe som noen overraskelse at det er dyrt å bryte trafikkreglene i Norge. Å bryte svingforbudet ligger i øvre sjikt her. Gjør du dette og blir oppdaget av politiet, vanker det et forelegg på hele 5.500 kroner.

– Da blir de sparte sekundene eller minuttene kostbare! Her skal vi også huske at det er en grunn til at disse skiltene er satt opp, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Glemt førerkort

Grovt sett er det to kriterier som ligger til grunn: Enten trafikksikkerhet, eller trafikkflyten i området.

– På det siste området blir sving forbudt gjerne brukt på steder hvor det er høy trafikktetthet enkelte tider på døgnet.Ved å nekte bilistene å svinge i en av retningene, får man færre stans i trafikken og flyten blir bedre. Ønsker du å kjøre til venstre i krysset vi ser bilde av over, vil det enten føre til at bilene som kommer fra venstre side må stoppe – eller du blir stående og blinke så lenge at det kan bli kø bak deg. Da er det fort mye mer effektivt å svinge til høyre først, og så snu og kjøre tilbake igjen, sier Benny.

Det minste forenklede forelegget du kan få i trafikken, ligger på 500 kroner. Dette gis hvis man har glemt førerkort eller mangler vognkort/varseltrekant i bilen. Også defekt speedometer og horn med varierende styrke, kvalifiserer til 500 kroner i forelegg.

Kjell Roger kjøpte elbil – måtte lade 12 ganger på vei hjem

5.500 kroner koster det hvis du bryter dette forbudet.
5.500 kroner koster det hvis du bryter dette forbudet.

6.800 kroner

I motsatt ende av skalaen finner vi det å kjøre på rødt lys, holde for kort avstand til forankjørende, ulovlige forbikjøringer og brudd på vikepliktsreglene. Alt dette "belønnes" med et forenklet forelegg på 6.800 kroner.

PS: Definisjonen på et forbudsskilt er slik: Forbudsskilt viser at det gjelder et forbud på en strekning eller et sted, eller at et forbud slutter å gjelde. Forbudsskilt gjelder i kjøreretning fra der skiltet er satt opp og fram til nærmeste vegkryss, dersom ikke annet er opplyst i skiltet.

Klaget på skiltfeil – slapp fartsbot

Se video: Slik måler politiet råkjørerne