HØST-VARME: Vestlendingene kan få skikkelig varme temperaturer neste uke, dersom høytrykket vinner frem. Her fra Bergen.
HØST-VARME: Vestlendingene kan få skikkelig varme temperaturer neste uke, dersom høytrykket vinner frem. Her fra Bergen. Foto: Richard Larssen

Storm-meteorologens drømmescenario: – Kan få 20 grader i neste uke

Dersom dette slår til, kan vestlendingene få drømmevarme i høstferien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne helgen starter høstferien for mange, mens for andre går den mot slutten.

Med andre ord en helg der været har usedvanlig stor betydning for folk.

– Så hvordan ser det ut, Storm-meteorolog, Stig-Arild Fagerli?

– Helgen blir variabelt på Vestlandet med bygevær i dag og første halvdelen av lørdagen. Deretter blir det nok et døgn med oppholdsvær fra lørdag kveld og frem til søndag kveld når vinden vil øke på på til stiv og sterk kuling og liten storm enkelte steder. Den kan komme opp i full storm ved Stad, forteller meteorologen.

– På Sør- og Østlandet vil det stort sett bli oppholdsvær i helgen, men med litt skyer innimellom, særlig lengst sør. Sannsynligvis vil det ikke bli nedbør, men det kan komme litt aller lengst sør i løpet av lørdagen. Søndagen blir nok ganske grei i sør-øst, forteller meteorologen.

Nordover må de også tåle en del urolig vær gjennom helgen. Det blåser kraftig i Midt-Norge fredag, og det kan blåse opp mot liten Storm fra Stad og nordover til Bodø.

– Ellers i nord så får vi mer nordvestlig vind og bygevær på lørdag, sludd og til dels snø i Troms og Vestfinnmark. Nedbøren vil hovedsakelig komme som regn i Nordland, men skal ikke så veldig langt opp i høyden før man får snø også der. Det vil fortsetter med byger søndag, men da minker det litt. Indre strøk og Finnmarksvidda ser imidlertid ut til å slippe unna nedbøren, sier Fagerli.

(Saken fortsetter under vær-oversiktene)

«Himmelkrig»

Så til tusenkroners-spørsmålet alle lurer på: Hvem vinner «himmelkrigen» mellom det kraftige høytrykket i øst og de hissige lavtrykkene i Atlanterhavet, som vi fortalte om tidligere denne uken?

Det er det faktisk fortsatt stor usikkerhet om, og prognosene spriker, men meteorologen forteller at høytrykket foreløpig «leder» det som ligger an til å bli en ordentlig tungsvektskamp.

– Høytrykket ser ut til å bli temmelig stort og kraftig, men det er også veldig bra futt i disse lavtrykkene i Atlanteren. Spørsmålet er om de klarer å ta seg inn over Skandinavia og Norge. Høytrykket ser veldig solid ut foreløpig, forteller Fagerli.

20 grader?!

Han understreker at det fortsatt er lenge til, men dersom høytrykket vinner frem og flere andre ting faller på plass, så kan det så kan det bli noen dager som minner lite om høst når vestlendingene har høstferie.

– Om høytrykket onsdag-fredag neste uke klarer å holde unna lavtrykkene som presser på fra vest, og begge trykksystemene er kraftige nok til å gi en god del vind fra sør-sørøst, så kan de milde luftmassene og gi føn-effekt og gi temperaturer opp i 20 grader på Vestlandet og i Trøndelag, sier Fagerli.

VARMT? Denne prognosen for neste torsdag viser hvem som vil få det varmest dersom varselet slår til. Jo mørkere gulfarge, jo høyere temperatur.
VARMT? Denne prognosen for neste torsdag viser hvem som vil få det varmest dersom varselet slår til. Jo mørkere gulfarge, jo høyere temperatur.

Samtidig vil det være gode muligheter for å se temperaturer rundt 15 grader mange steder i Sør-Norge i løpet av neste uke.

Dersom det mot formodning skulle bli lavtrykkene som vinner frem, så risikerer man å få et helt annet værbilde med mye nedbør. Det som er sikkert, er at det jevnt over vil bli en god del mildere i Sør-Norge neste uke sammenlignet med denne.

I Nord-Norge må imidlertid trolig se langt etter sommertemperaturene.

– Det er det usikkerhet rundt temperaturene i nord neste uke på grunn av lavtrykk i Barentshavet, men det vil fortsatt være et relativt kjølig vær der, sier meteorologen.