SAVNET: Interpols president Meng Hongwei.
SAVNET: Interpols president Meng Hongwei. Foto: Jeff Pachoud/Reuters

Interpol-sjefen forsvunnet – granskes av kinesiske sikkerhetsmyndigheter

Presidenten for Interpol, kineseren Meng Hongwei, er meldt savnet under et besøk i hjemlandet, opplyser den internasjonale politiorganisasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Interpol-presidenten har ikke latt høre fra seg siden slutten av september, da han forlot Interpols kontorer i Lyon i Frankrike for å reise til Kina.

Det er bekreftet at han har ankommet Kina, men etter det er det uvisst hvor han har beveget seg. Det er hans kone som har meldt ham savnet.

Hongkong-avisa South China Morning Post skriver fredag at Meng er under gransking av sikkerhetsmyndighetene i Kina.

Ifølge avisa ble han ført bort umiddelbart etter at flyet hans landet i Beijing. Det er ikke klart hva han granskes for eller hvor han befinner seg.

Uklart formål

Fransk politi har innledet etterforskning av forsvinningen. Ifølge myndighetene reiste han fra landet 29. september.

Det er foreløpig uklart hva som har vært Mengs formål med Kina-besøket, eller hvorfor hans kone ikke har meldt ham savnet før nå.

I en uttalelse bekrefter Interpol at de er klar over Mengs forsvinning, men at de ikke vil blande seg inn i etterforskningen til franske og kinesiske myndigheter.

Første kinesiske presidenten

Meng er den første kinesiske presidenten i Interpol, som samordner arbeidet til politiet i 192 land.

64-åringen ble valgt inn som president i november 2016, og skal i utgangspunktet sitte fram til 2020. Kina håpet at utnevnelsen av Meng skulle gjøre det lettere å få internasjonal hjelp til å spore opp folk som er anklaget for økonomiske forbrytelser, inkludert korrupsjon.

Men den kinesiske kampanjen har åpnet for kritikk i noen land om at kinesiske agenter har fått lov å operere i dekning på deres territorium uten godkjenning fra lokale myndigheter.

Meng har tidligere jobbet som viseminister for samfunnssikkerhet og som direktør for anti-terror-myndighetene i Kina.