Oppfordrer norske klubber til studietur: – De er dyktige i alle parameterne i fotball

I Sarpsborg gliser de fra øre til øre etter seieren over Genk. Per Joar Hansen mener andre norske klubber har mye å lære av sensasjonslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se høydepunktene i vinduet øverst!

– Det ble lite søvn i natt. Det skal sies, sier en av torsdagens Sarpsborg-helter, Kristoffer Zachariassen, til TV 2.

24-åringen fra Sotra scoret 2-1-målet foran 8000 fremmøtte på Sarpsborg stadion.

Han beskriver støtten laget fikk som «helt fantastisk».

– Det var det største trøkket jeg noen gang har opplevd på Sarpsborg stadion. Det var en vanvittig kul opplevelse, sier Zachariassen.

Dagen etter bragden har gratulasjonene rent inn for 24-åringen. Han humrer når TV 2 konfronterer ham med at Sarpsborg 08 nå er gruppeleder, og utelukker ikke avansement.

– Ingen hadde trodd at vi skulle lede gruppen etter to kamper, tipper jeg. Selvfølgelig er muligheten der. Hjemme er vi et godt lag. Hvis vi kan krige til oss noen poeng på bortebane, kan det bli utrolig kult å spille utover høsten, varsler strilen.

– Alle norske klubber bør reise til Sarpsborg

Lars Lagerbäcks assistent, Per Joar Hansen, fulgte seieren over Genk fra tribuneplass. Han er mektig imponert over det han fikk se.

– Jeg tenker at Sarpsborg må være en inspirasjon for veldig mange andre norske klubber, både på og utenfor banen. I min verden spiller de veldig god fotball, og en fotball norske lag bør spille hvis de skal lykkes i Europa, slår «Perry» fast. ​

Han trekker frem defensive organiseringen, den korte avstanden mellom lagdelene, aggressiviteten og hvor kliniske de var da mulighetene foran mål oppstod.

– I tillegg opplever du publikumsrekord der nesten alle på stadion er kledd i blått. Det lukter fotball i det du ankommer stadion til du går ut. Jeg ser genuint en by som bidrar enormt, og har en dedikasjon rundt laget jeg ikke har opplevd på veldig lenge i norsk fotball, roser Hansen.

Lagerbäcks assistent mener de fleste norske klubber ville hatt godt av en studietur til Sarpsborg.

– Mange bør dra ned dit for å se hvorfor de har lyktes. I alle posisjoner i klubben sitter det genuine fotballfolk, påpeker Hansen, og legger til at selv i markedsavdelingen jobber folk med bakgrunn fra toppfotball.

– De har en klar måte å jobbe på. De er dyktige i alle parameterne i fotball, alt fra spillerlogistikk til filosofi, tilføyer han.

Gliser for økonomisk gevinst

– Det er ikke så viktig nå, men det er en veldig gledelig bieffekt.

Det sier Thomas Berntsen om den voldsomme økonomiske oppturen som følger den sportslige oppturen etter seieren over Genk.

Sarpsborg 08s sportssjef anslår at de omsatte for mellom sju og åtte millioner kroner på kampdagen.

– Det er som å selge en ganske god spiller, og er gode penger å få inn i klubben. Det er ikke tvil om det, konstaterer Berntsen.

– Vi er i en økonomisk situasjon som er veldig gunstig, og går mot et veldig stort overskudd, følger han opp.

– Flere er attraktive

I senere tid har sarpingene tjent store penger på å selge spillere som Krépin Diatta, Sigurd Rosted og Anders Trondsen.

Berntsen vil ikke gi bort for mye på spørsmål om det er flere salg i vente.

– Vår klubb er, som de fleste andre, en del av næringskjeden. Jeg regner med vi får bud på noen av spillerne våre, så får vi se om prisen og klubben er riktig, sier Berntsen.

– Hvilke spillere regner dere med å få bud på?

– Det er flere spillere som er attraktive både i Norge og i utlandet. Vi får bare vente og se. Noen har høyere prislapp enn andre òg, advarer han.

– Vi er i en situasjon der vi ikke er avhengige av å selge i det hele tatt, følger han opp, samtidig som han understreker at Sarpsborg «ikke vil stå i veien for at spillerne skal få oppfylle drømmene sine».

En av dem som er blitt linket bort, er Zachariassen. Forrige vinter ble det blant annet meldt om interesse fra Tyskland for midtbanespilleren.

24-åringen hevder at han ikke kjenner til interesse per dags dato.

– Det har jeg ingen peiling på. Jeg trives så godt i Sarpsborg, jobber knallhardt hver dag og føler at jeg utvikler meg fra uke til uke. Jeg tenker ikke noe over det. Skjer det noe, så skjer det noe, sier midtbaneprofilen.