morens bønn til ulykkessjåfør som kjørte på sønnen:

– Vær så snill å melde deg

Sjåføren som kjørte over Marius Haave for 18 år siden har fremdeles ikke meldt seg. Politiet tror at svaret ligger hos noen de hittil ikke har snakket med.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ødegårdens Verk, Bamble i Telemark: Det er natt til 24. november år 2000. Marius Haave (18) fra Ødegårdens verk drar hjemmefra mellom klokken 20 og 21 for å besøke en bekjent.

– Da jeg ringte ved midnatt og spurte om jeg skulle hente han, svarte han nei, han skulle gå hjem. De koste seg og drakk vin. Og det var egentlig greit, siden jeg skulle tidlig på jobb dagen etter. «Jeg kommer snart», sa han. «Bare legg deg mamma, jeg kommer snart», sier mor Astrid Margaret Haave til Åsted Norge.

Hun avslutter telefonsamtalen og går til sengs.

Klokken 05.30 våkner Astrid av dørklokka. Men det er ikke sønnen Marius som kommer hjem.

Det er presten som står på døra.

Hårfunn under bildekk

På vei hjem fra kompisen blir Marius overkjørt på E18. Han omkommer av skadene. Sjåføren av ulykkesbilen stikker av, og har fremdeles ikke meldt seg.

Politiet kartlegger all trafikk mellom to registreringspunkt. Det er flere kjøretøy som havner i politiets søkelys. På dekkene til tre av kjøretøyene blir det funnet hår. Politiet sender hårene til analyse på Rettsmedisinsk institutt.

Men hårene viser seg å stamme fra dyr.

Totalt fire personer blir på ulike stadier mistenkt eller siktet i saken. Men politiet klarer ikke å bevise hvem som kjørte på Marius.

Hvem var det som kjørte på Marius denne novembernatten i år 2000? Som bare lot han ligge der – uten å si fra? Og som etter alle disse årene fremdeles holder tett?

Slipper straff

Ifølge politiinspektør Guro Siljan ved seksjonsleder for påtale i Telemark, Sør-Øst politidistrikt, er det to paragrafer i straffeloven som er mest aktuelle i denne saken:

  1. Paragraf 242: Å hensette noen i hjelpeløs tilstand. Tre års strafferamme.
  2. Paragraf 239: Uaktsom forvoldelse av noens død. Fengsel inntil tre år, seks år ved særdeles skjerpende omstendigheter.

Lovbrudd etter disse bestemmelsene begått i 2001 vil begge være foreldet i dag.

Politimann drømte om saken

Det at saken fremdeles er uløst, har plaget mange av politifolkene som har jobbet med den.

Ole Kamben var en av polititjenestemennene som var på åstedet ulykkesnatta.

– Dette er en sak vi gjerne skulle komme til bunns i. Ei natt drømte jeg at vi løste saken. Jeg ble så utrolig skuffet da jeg våknet og skjønte at det bare var en drøm, sier Kamben til Åsted Norge.

I dag jobber han på politiets operasjonssentral i Tønsberg.

Trolig lokal sjåfør

– Vi har oversikt over alle bevegelsene på E18 ulykkesnatten, men det er fire minutt i trafikken vi ikke har klart å kartlegge. Det er også mulig at det aktuelle kjøretøyet er en lokal bil som har klart å snike seg inn på en sidevei. Det er en teori, sier Kamben.

Ulykken skjedde ved Statoil-stasjonen som i dag har blitt Circle K på Ødegårdens Verk i Bamble kommune.

Marius forlot huset til den bekjente i elleve-tiden på kvelden. Han skal ha krysset E18 og gått over til bensinstasjonen. Marius skulle trolig hjem til Haukedalsveien. Veien har blitt bygget noe om, så avkjøringen til bensinstasjonen var litt annerledes enn i dag.

En av politiets teorier er at ulykkessjåføren kjørte på E18 mot Oslo.

– Sjåføren kan ha tatt av fra E18 og kjørt på for eksempel Valleveien gjennom Valle sentrum der det bor mange mennesker – mot Åby. Veien ser litt annerledes ut i dag, men sjåføren kan ha kommet seg ut på E18 ved Åby - uten at politiet har klart å fange opp dette, sier Kamben.

Slått i svime først?

Marius ble funnet liggende ved midtstripa med bilspor tvers over magen og korsryggen. Obduksjonen anslår at han ble kjørt over av en stor eller mellomstor bil, eller en liten lastebil eller et mindre vogntog.

I tillegg har han en knusningsskade i bakhodet: En cirka ti centimeter lang rift.

– Knusningsriften i bakhodet har oppstått som følge av stump vold ved støt/fall mot stump gjenstand/fast underlag. Basert på opplysninger i politirapporten, er dødstidspunktet fastsatt til 24.11.2000 cirka klokken 01.00, oppsummerer tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen når han går gjennom etterforskningsdokumentene i saken.

Skyldes riften i bakhodet påkjørselen – eller var det noen som påførte han hodeskaden? Falt han selv, eller ble han slått i svime og dratt ut i veibanen?

I løpet av de mange årene som har gått siden Marius` sitt dødsfall, har ulike rykter versert. Politiet har snakket med mange personer, men har hittil ikke klart å slå fast om Marius ble utsatt for vold før han ble overkjørt, eller hvem som kjørte over han.

– Det store ubesvarte spørsmålet, er hvem som kjørte over han. Nå har vi gått gjennom papirene. Jeg synes egentlig politiet har gjort en grundig jobb. De har undersøkt absolutt de mulighetene som finnes. Men de har ikke klart å finne riktig bil, sier Asbjørn Hansen.

Noen vet

Selv om det har gått 18 år siden hendelsen, mener Hansen at det er mulig å finne svar.

– Det som kan være utfordrende, er at vitner ikke lengre husker så godt. Men de som var involvert i selve påkjørselen vil huske veldig godt hva som skjedde, sier han.

– Hvis vedkommende ikke lengre er i live, kan det hende han eller hun har fortalt denne hemmeligheten til noen. Jeg tror løsningen ligger hos noen vi ikke har vært i kontakt med enda, sier Kamben.

– Du tror noen vet?, spør Asbjørn Hansen.

– Jeg føler meg sikker på det, sier Kamben.

– Alt vil falle på plass

For mor Astrid gjør mange ubesvarte spørsmål sorgen tung å bære. Etter 18 år har mor fremdeles et håp om at hun en dag skal få vite hva som skjedde med hennes eneste sønn.

– Jeg tror det er noen som vet hva som har skjedd. Jeg tror det må være tungt å gå og bære på noe slikt. Å vite at du har gjort noe sånt og ikke si noe, sier hun.

Astrid Haave tror at dette kanskje kan være den siste muligheten til å få svar på hva som skjedde med Marius.

– Det betyr at alt vil falle på plass. Da vet jeg hva som har skjedd og slipper å tenke på det noe mer.