Viltkjøtt med ovnsbakte rotgrønnsaker

Wenche stekte i dag reinsdyrfilet, servert med blåmuggost-saus smakt til med rognebærgelé, servert med grov mandelpotetmos.

Oppskriften er beregnet til 4 personer.

Kjøtt:

  • ca. 800 g filet, indre eller ytrefilet, av lam, kalv, hjort, elg eller rein
  • salt, grovmalt pepper
  • smør til steking
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 kvist frisk timian
  • 1 liten kvist frisk rosmarin

Grønnsaker:

  • 2 skiver sellerirot
  • 2 skiver kålrot
  • 2 gulrøtter
  • olje
  • salt, pepper
  • frisk timian

Grov mandelpotet:

10-12 mellomstore mandelpoteter, skrelles og kokes møre i usaltet vann. Mos grovt opp og smak til med smør og salt.

Blåmuggost-saus :

  • 2 dl innkokt/redusert kraft fra lam eller vilt
  • 3 dl seterrømme eller matfløte
  • ca 100 g blåmuggost
  • 2-3 ts rognebærgelé eller portvin gele
  • salt, pepper

Slik gjør du:

Begynn med grønnsakene. Rens og del poteter og grønnsaker i terninger. Legg i et ildfast fat, dryss med salt og pepper, 1-2 kvister frisk timian, tilsett 2-3 ss olje og vend om.

Stek i varm stekeovn ved 200 ºC i 30-40 min til grønnsakene er møre.

Renskjær fileten, dryss med salt og pepper, stek i smør i en varm panne, tilsatt 1 fedd hvitløk, 1 kvist timian og 1 liten kvist rosmarin.

VILTMIDDAG: Servert med rotgrønnsaker og grov mandelpotetmos. Foto: TV 2
VILTMIDDAG: Servert med rotgrønnsaker og grov mandelpotetmos. Foto: TV 2

Øs stekefett over fileten under stekingen. Stek i 3-4 min på hver side . Steketid er avhengig av størrelsen/tykkelsen på fileten.

En tykk filet fra elg bør etterstekes i stekeovn ved 125 ºC etter bruningen, la fileten hvile mens sausen lages.

Kjernetemperatur:

64-68 ºC rød/rosa, 68-70 ºC svak rosa mot grå.

Saus:

Kok opp innkokt kraft og rømme/fløte. Smuldre inn osten under omrøring, begynn med liten mengde ost og smak deg fram til hvor mye ost du vil ha. Smak til med rognebærgé eller portvingelé, salt og pepper.

Små bananpannekaker til dessert

  • 2-3 stk brune modne bananer
  • 2 dl lettkokte små havregryn eventuelt glutefrie havregryn
  • ½ ts bakepulver + ½ ts natron (eller 1 ts bakepulver)
  • ½-1 ts vaniljesukker
  • ca 1 dl melk (eventuelt rismelk, kokosmelk)
  • 2 egg (små egg, bruk 3)

Del banan i biter og legg i en arbeidsbolle sammen med det tørre, melk og egg. Bruk en stavmikser og mos sammen eller mos bananene og tilsett melk, egg og det tørre og visp sammen. Stek små pannekaker i en stekepanne ved middels varme, om nødvendig pensle pannen med litt nøytral olje eller smør for at pannekakene ikke skal henge fast. Har du en stor panne kan du steke 2-3 pannekaker om gangen.

Smakfull grønnsakssuppe med linser

Dersom noen ikke vil ha vilt, lag en varmende grønnsakssuppe.

Melk og glutenfri (pass på at kraften er glutenfri). Brødkrutonger av tørt halvgrovt brød eventuelt glutenfritt brød.

Rydd i kjøleskapet og bruk grønnsaksrester til en smakfull suppe.

Krydder: Ta en titt i de tørkede/friske krydderne du har og lag din egen smaksvariant.

Ekstra mettende blir suppen om du også bruker linser. Bruk denne oppskriften som en idé og fyll på med de restene du har.

  • 250 g røde linser
  • 2 løk
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 2-3 ss olje
  • 5-6 gulrøtter eller erstatt noen av gulrøttene med andre grønnsaksrester
  • 1-3 ss finrevet/finhakket frisk ingefær (3 ss sterk!)
  • 1 ss spisskummen, malt
  • litt kajennepepper (kan sløyfes)
  • salt, pepper
  • saft av lime
  • ca 1 ½ l kyllingkraft, grønnsakkraft eller vann tilsatt buljong
  • crème frâiche eller kokosmelk for melkefritt

Skyll linsene under rennende kaldt vann og la ligge i vann i 5-10 min, før de får renne godt av seg.

Finhakk løk og hvitløk.

Rens og del gulrøtter/grønnsaker i biter og skrell og finhakk frisk ingefær.

Varm opp olje i en kasserolle, surr løk og hvitløk til løken er blank. Tilsett spisskum, ingefær og gulrøtter/grønnsaker og vend sammen. Tilsett kraft og la småkoke til gulrøttene er møre, 10-15 min (små biter kort koketid).

Kjør suppen glatt med en stavmikser. Smak til med lime, salt, pepper eventuelt mer kajennepepper eller chilipulver, sweet chili/mango chutney og spisskummen.

Tørt brød blir som nytt – del brødet i terninger og stek det ved middels varme i olje i en stekepanne (eventuelt sammen med 1-2 fedd hvitløk) til brødterningene er sprøe.