Nå kommer boka som skal gi nordmenn svaret på det de ikke lurer på

Hva er forskjellen på en venn og sjelevenn? Hvor mange katter kan du ha før du er «katte-gal»? Nå kommer fasiten til alle meningsløse diskusjoner.

Sammen med to medforfattere har Egil Aslak Aursand Hagerup laget boka Norske standarder. Denne boka er et standardverk som gjør det mulig å finne ut av alle norske definisjoner.

– Det her er en bok som vi forfatterne mener manglet i det norske samfunnet. Mange diskuterer helt uvesentlige ting, og nå har vi valgt å standardisere disse begrepene, slik at man ikke trenger å diskutere lenger, sier Hagerup.

(Se Hagerup gi flere eksempler øverst vinduet øverst)

I boka kan du blant annet finne ut hva forskjellen på en bekjent, venn og sjelevenn.

– En sjelevenn er en person som hjelper deg med å skjule et lik, og ikke presser deg for penger i etterkant. Hvis vedkommende presser deg for penger i etterkant, er det bare en god venn, forklarer Hagerup.

Flytdiagram som hjelper deg med å finne ut av hvor gode venner du har. Foto: Norske standarder.
Flytdiagram som hjelper deg med å finne ut av hvor gode venner du har. Foto: Norske standarder.

Tidsbegreper

Noe av det som ofte blir diskutert innad i vennegjengen er om noen kommer for sent. Nå mener Hagerup at de har funnet ut svaret på alle tidsbegrepene vi har ved hjelp av kompliserte tabeller. På tid er det ti forskjellige definisjoner som skal avgjøre når du har lov til å komme til et sted eller arrangement.

– Vi har for eksempel ikke klart å definere det som er i «tolv-tiden» før nå. Nå har vi klart standardisert dette, sier Hagerup.

– Sier folk for eksempel at de kommer i tolv-tiden, betyr det at de vil være på plass mellom 11:45 og 12:45. Om de derimot sier at de kommer «cirka», betyr det at de kommer mellom 11:40 og 12:20, utdyper Hagerup ved hjelp av tidstabellen i boka.

Omfattende oversikt over hva som kan kalles bergenser og hva som er en stril. Hentet fra Norske standarder.
Omfattende oversikt over hva som kan kalles bergenser og hva som er en stril. Hentet fra Norske standarder.

Geografiske forskjeller

Bare for å definere «søring» har forfatterne regnet ut fem forskjellige definisjoner, alt avhenger av hvor du er fra.

– Den mest utbredte forståelsen er at alle sør for Dovre er søringer, men det finnes også definisjoner som fratar sørlendinger og vestlendinger fra søring-begrepet. Dette er fordi de har mer rett til å klage på tilværelsen enn det ekte søringer har, forklarer Hagerup.

For å kunne lage alle definisjonene har de tre forfatterne brukt flere år. Mesteparten har de fått svar på ved nettopp bruk av diskusjon.

– Vi har diskutert i mange år mellom oss, familie, kjærester, venner. I tillegg har vi brukt Facebook for å spørre folk det faktisk gjelder. Slik som de geografiske spørsmålene, sånn har vi hentet inn flere tilbakemeldinger, forklarer Hagerup.