NERVEPIRRENDE INNSPURT: Brann må heve nivået om Rosenborg skal få kamp om Eliteserie-gullet.
NERVEPIRRENDE INNSPURT: Brann må heve nivået om Rosenborg skal få kamp om Eliteserie-gullet. Foto: Fredrik Varfjell/Bildbyrån

ekspertene spår eliteserie-avslutningen:

– Tror Rosenborg taper i Bergen

TV 2s eksperter er samstemte i hvordan sesongen ender, men tror det kan bli spenning hele veien inn til siste runde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rosenborg har en fire poengs buffer med seks serierunder igjen av Eliteserien, men i sivet lurer Brann - som i tillegg skal ta imot trønderne til årets største kamp hjemme mellom de sju fjell.

– Brann overpresterte

TV 2s eksperter Jesper Mathisen og Ole Martin Årst er samstemte i spådommen om hvordan sesongen ender.

Rosenborg tar gullet, Brann tar sølv, Molde tar bronse.

Se hvordan Mathisen og Årst tipper kamp for kamp nederst på siden!

Men skal man tro forståsegpåerne blir det en jevn og meget nervepirrende innspurt.

Mathisen føler seg trygg på at RBK raker inn 14 poeng i innspurten og forsvarer fjorårets gull med solid margin. I kampen om sølvet tror den blide sørlendingen derimot at Brann får Molde pustende i nakken med kun ett poengs margin.

– Brann overpresterte nok i første halvdel av sesongen, nå er de kanskje nærmere det nivået vi forventet de skulle være på før sesongen startet. De hadde alle tiders mulighet til å ta gull i 2018, men sju poeng foran er nå blitt til fire poeng bak. I sine to siste kamper er jeg blitt veldig skuffet over det jeg har sett, og nå skal Brann være fornøyd om de tar sølvet. Molde kommer i full fart bakfra, men jeg tror de fem poengene Brann ligger foran nå vil holde, sier Mathisen.

Brann har snublet med jevne mellomrom i det siste med kun fire seirer på de siste ti kampene. Senest i forrige serierunde ble det tap for Tromsø, mens Molde står med tre strake seirer hvor den siste kom hjemme mot RBK.

– Molde har i 2018 vist det beste toppnivået av lagene i Eliteserien, men de har slitt med stabiliteten. Derfor blir det ikke gull i år, men jeg blir veldig overrasket om ikke Molde er med i gullkampen for fullt neste sesong. Jeg tror de kommer til å ta mye poeng i høst, men at luken opp til Brann er litt for stor til at de klarer å ta den igjen, sier Mathisen.

Tror Brann vinner toppkampen

Men der Mathisen føler seg trygg på at RBK kan cruise inn til nok et seriegull tror Årst trønderne, som har Europacup og hjemlig cup å tenke på i innspurten, vil slite. I tillegg har RBK slitt med skader på sentrale spillere den siste tidene.

Årst mener blant annet at Brann kommer til å vinne gigantoppgjøret i Bergen om tre uker.

– Rosenborg sliter når de må unnvære sentrale spillere i et tøft og tett kampprogram. Laget fungerer ikke godt nok til at det bare er å sette inn to-tre av dem som normalt sett ikke spiller så mye, og så tro at det vil holde kvaliteten oppe, sier Årst.

– Det virker ikke som om Europaligaen kan gi dem et ekstra løft, snarer tvert imot. De to siste kampene har vært langt under pari av hva man kan forvente av RBK. Selv om jeg tror de taper i Bergen tror jeg de vil plukke nok poeng til å bli knepen seriemester, sier Årst.

Han tror Brann løfter seg etter en varierende periode der spesielt tapet for Sandefjord kan bli det helt avgjørende for hvilken medalje man står igjen med.

– Det kan fort bli stående som tapet hvor seriegullet glapp om det ender slik jeg spår. Likevel har det vært en fantastisk sesong, og sølv vil i det store bildet være sterkt av dem og fort glemt i alt gullsnakket. Det er ikke så mange år siden klubben var i sportslig fritt fall, sier Årst.

Mener RBK ender bedre enn forrige sesong

Statistikken gir også støtte til TV 2s ekspertenes spådommer. Sportsanalytiker i GIG Sports, Runar Endestad, har simulert de resterende kampene i Eliteserien og kommer frem til at Rosenborg, Brann og Molde tar henholdsvis tolv, elleve og elleve poeng.

– Det er vanskelig å se hvor Brann skal hente inn forspranget til Rosenborg. I utgangspunktet er det gunstig for Brann å ha fire hjemmekamper, men det er fire tøffe hjemmekamper - og så har de to brutale bortekamper. Rosenborgs europacupeventyr og eventuelle mannskapsproblemer kan være en faktor, men trolig ikke stor nok til å vippe det i Branns favør, sier Endestad.

– Rosenborg er forventet å ta tolv poeng i innspurten, og vil da med 64 poeng ha tre poeng mer enn de hadde da de vant serien forrige sesong. Brann vil trolig ha forbedret seg formidabelt fra forrige sesong poengmessig, mens Molde nok er det laget som vil være mest status quo fra forrige sesong.

PS: Haugesund ligger to poeng bak Molde og er fremdeles med i kampen om medalje. Ranheim ligger på femteplass med fem poeng opp til Molde.