Nobels fredspris til Denis Mukwege og Nadia Murad

Denis Mukwege og Nadia Murad er tildelt Nobels fredspris for 2018.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kunngjorde Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen klokken 11.00.

Denis Mukwege og Nadia Murad tildeles prisen for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.

«Begge prisvinnerne har gjort en avgjørende innsats for å rette oppmerksomhet mot og bekjempe slike krigsforbrytelser. Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Nadia Murad er vitnet som forteller om overgrep mot seg selv og andre. Hver på sin måte har de bidratt til at seksualiserte overgrep i krig blir synliggjort, slik at gjerningsmennene kan bli stilt til ansvar», heter det i Nobelkomiteens begrunnelse.

Tippet som vinnere

Mukwege og Murad var på forhånd tippet blant favorittene til å motta fredsprisen.

Denis Mukwege er en kongolesisk lege som i en årrekke har behandlet kvinner som er utsatt for seksualisert vold i Kongo.

Nadia Murad (25) er en irakisk yezidi-kvinne som ble holdt som sexslave av terrorhæren IS. Murad klarte å unnslippe IS' fangenskap og er nå FN-ambassdør mot seksualisert vold.

Nobelhistoriker Asle Sveen var blant dem som mente en pris til Mukwege og Murad ville vært en god tildeling.

– Dette ville vært en pris til en hjelper og ett offer, en mann og en kvinne, en fra Afrika og en fra Midtøsten. Så det ville vært en pris i tiden, sa Sveen til TV 2 før prisen ble annonsert.

Sveen pekte på at Kongo har vært rammet av krig og ufred i flere tiår og at mer enn 5,8 millioner mennesker er drept der siden 1990-tallet.

– Dette får veldig liten oppmerksomhet. Denis Mukwege har tatt seg av tusenvis av kvinner som har blitt offer for seksualisert vold i disse krigene, sa Sveen.

JUBELSCENER: Denis Mukwege og hans kolleger har fått vite at han er tildelt Nobels fredspris. Foto: Kirkens Nødhjelp
JUBELSCENER: Denis Mukwege og hans kolleger har fått vite at han er tildelt Nobels fredspris. Foto: Kirkens Nødhjelp

Ti år siden FN-resolusjon mot seksualisert vold

Hele 329 kandidater var nominert til Nobels fredspris i år. Blant de nominerte var 217 personer og 112 organisasjoner.

I Alfred Nobels testamente heter det at fredsprisen skal gis til den «som har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser».

Årets fredspris er trygt forankret i bestemmelsene i Alfred Nobels testamente, uttaler Nobelkomiteen.

«Med stort mot og fare for egen sikkerhet har Denis Mukwege og Nadia Murad bekjempet krigsforbrytelser og søkt rettferdighet for ofrene. De har derved bidratt til å fremme folkenes forbrødring gjennom anvendelse av internasjonale rettsprinsipper», skriver komiteen.

Det er i år ti år siden FNs Sikkerhetsråd, gjennom Resolusjon 1860, slo fast at bruken av seksualisert vold som våpen i krig og væpnede konflikter utgjør både en krigsforbrytelse og en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet.

– Grusomt våpen

SV-leder Audun Lysbakken har flere ganger nominert Nadia Murad til fredsprisen og er svært glad for tildelingen.

– Vold og overgrep mot kvinner brukes i dag som et systematisk og grusomt våpen i krig. Nå retter Nobelkomiteen verdens øyne mot kvinners kamp for å frigjøre seg fra dette, skriver han på Twitter.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener prisen er velfortjent.

– Mitt ønske er at pristildelingen kan gi økt oppmerksomhet og kraft til kampen mot krigsforbrytelser, menneskehandel og seksualisert vold i krig og konflikt, sier Hareide i en pressemelding.

Også Røde Kors stiller seg i rekken av gratulanter.

– Dette er en viktig humanitær fredspris. Nobel-komiteen sender et sterkt signal om at seksualisert vold er krigsforbrytelser og hvor viktig beskyttelse av enkeltmennesker er, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland.

Prisen deles ut i rådhuset i Oslo 10. desember. I prisen inngår en medalje, et personlig diplom og et større prisbeløp.