TV 2: TV 2s logo, her fra hovedkontoret i Bergen.
TV 2: TV 2s logo, her fra hovedkontoret i Bergen. Foto: Breistein, Emil Weatherhead / NTB scanpix

TV 2 har gjort undersøkelser etter avsløringer om massiv Kina-hacking

Storavis hevder Kina har hacket en rekke bedrifter verden over. TV 2 er blant bedriftene som har tatt forholdsregler internt etter avsløringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag publiserte den britiske storavisen Bloomberg Businessweek en omfattende artikkel om et kinesisk selskap som skal ha installert spionverktøy i millioner av komponenter verden over.

Ifølge avisen skal mikrochips være installert på maskinvare levert av det amerikanske selskapet Supermicro.

Selskapet leverer elektronikk til hele verden – blant annet i Norge.

TV 2 er blant bedriftene som har gjort interne undersøkelser i forbindelse med saken.

– Vi har kjent til saken en god stund, og har tatt forholdsregler, men vi kan ikke kommentere ting rundt infrastruktur og sikkerhet, sier Sissel Kruse Larsen, rådgiver for kommunikasjon og myndigheteskontakt i TV 2.

Den installerte chip-en i maskinvarene skal være på størrelse med et riskorn. Det er ifølge Bloomberg agenter som har fått tilgang til deler av produksjonen til Supermicro via underleverandører i Kina.

Oppdaget i 2015

Ifølge avisen ble amerikanske myndigheter allerede i 2014 gjort oppmerksom på at kinesisk militære hadde planer om å sette inn chip-er i Supermicros produkter.

Amerikanske myndigheter konkluderte den gang med at trusselen var for lite konkret til å advare mot et selskap av Supermicros størrelse.

I 2015 skal feilen ha blitt oppdaget av Amazon, da de kjøpte et selskap som hadde servere levert av Supermicro.

Ifølge Bloomberg førte Amazons oppdagelse til en skjult etterforskning, som fremdeles pågår. Rundt 30 amerikanske selskaper skal være rammet, blant dem Apple.

NSM: – Potensielle virksomheter i Norge

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har visst om saken siden juni, og har vært i kontakt med flere norske virksomheter.

– Jeg kan ikke bekrefte hvilke virksomheter vi har vært i kontakt med. Vi har hatt dialog med potensielle virksomheter i et begrenset volum. Det er heller ikke bekreftet at dette faktisk har skjedd, men vi kjenner til problemstillingen, sier Mona Strøm Arnøy, kommunikasjonsdirektør i NSM til TV 2.