MANGE POSTER: TV 2 har fått tilgang til en rekke av meldingene kvinnen skrev på sosiale medier, for å opprettholde bildet av at hun led av alvorlig hjernekreft.
MANGE POSTER: TV 2 har fått tilgang til en rekke av meldingene kvinnen skrev på sosiale medier, for å opprettholde bildet av at hun led av alvorlig hjernekreft. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Skrev om hjernekreften på sosiale medier. Det var bare ett problem ...

En tidligere sykepleier er dømt for å ha forfalsket en kreftdiagnose. Både instagram og Facebook ble flittig brukt for å bygge opp om at hun led av den alvorlige diagnosen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Begynner å vokse ut ætter stråling fornøyd #hårveskstut #strålebehandling».

Dette skrev kvinnen fra Trøndelag på sin lukkede Instagram-konto.

Bildet fikk over 50 likes.

Nå har Sør-Trøndelag tingrett dømt kvinnen for en større svindel, der hun har utgitt seg for å ha en uriktig kreftdiagnose, både ovenfor lege, NAV, forsikringsselskap og lokalmiljøet.

Dommen er anket, og derfor ikke rettskraftig.

Sykepleier

Det var i tidsrommet mellom august 2014 og august 2015 at kvinnen utførte den omfattende svindelen.

I dette tidsrommet er hun i tingretten dømt for å ha forledet de ansatte i NAV til å urettmessig utbetale 466.833 kroner ved å inngi falske sykemeldinger.

Hun er også dømt for å ha forfalsket en rekke dokumenter, samt å ha gitt legen sin beskjed om at det var utført undersøkelser som i realiteten ikke var gjennomført.

Kvinnen er utdannet sykepleier, men jobber ikke lenger som dette.

Lurt av legen

I Sør-Trøndelag tingrett i september forklarte kvinnen at hun var blitt lurt av en lege.

Hun forklarte her at hun i august 2014 var på en legekonsultasjon der legen slo fast at hun hadde hjernekreft, samt at hun da ble strålebehandlet for første gang den samme dagen.

Retten festet ingen lit til tiltaltes forklaring, både fordi den virket urealistisk og fordi hun gjentatte ganger har endret den. Det faktum at hun er utdannet sykepleier ga også retten grunn til å tro at hun ikke ville latt seg lure så lett.

Begge parter var i retten klare på at kvinnen ikke hadde hatt diagnosen, retten måtte derfor først og fremst ta stilling til hvorvidt kvinnen bevisst utga seg for å ha en uriktig diagnose - noe de helt klart mente.

Mange punkter

Kvinnen, som er i 30-årene, fikk i tiden der hun utga seg for å være syk, utskrevet store doser medisiner, som er å anse som narkotiske stoffer dersom de ikke tas mot den aktuelle sykdommen den er foreskrevet for.

Det er snakk om i alt rundt 1000 tabelletter med virkestoffet Oxykodon.

Kvinnen er også dømt for å ha lurt til seg rundt 200.000 kroner fra forsikringsselskapet sitt, ved å påstå at hun har kreftdiagnosen.

I rettens begrunnelse går det tydelig fram at det faktum at svindelen har vært så gjennomgående, gjør den ekstra alvorlig.

Begynte å gå rykter

TV 2 har fått tilgang til en rekke bilder av omfattende publiseringen på sosiale medier, der kvinnen har opprettholdt bildet av at hun lider av en alvorlig kreftdiagnose.

Dette materialet er sjekket opp mot dommen, som viser til de konkrete meldingene.

På et tidspunkt skal det ha gått rykter i lokalmiljøet om at hun i virkeligheten ikke var syk. Det var slik saken etterhvert ble varslet til politiet, og deretter etterforsket.

«Retten har i skjerpende retning vektlagt at siktede over tid, og svært planmessig har skapt og opprettholdt en villfarelse hos sin lege og hos NAV, slik at hun kunne oppnå urettmessige fordeler. Hun må ha lagt ned en betydelig innsats for å opprettholde dette inntrykket, ikke minst fordi det i nærmiljøet begynte å gå sterke rykter om at dette ikke stemte,» heter det i dommen.

Aktor Kjersti Brandsegg Moe la ned påstand om tre års fengsel for kvinnen, men Sør-Trøndelag tingrett landet på en straffeutmåling på et år og ti måneder.

Kvinnen anket dommen på stedet, opplyser hennes forsvarer, Christian Wiig til TV 2.