Toyota gjør seg klart til en omfattende tilbakekalling, denne gangen gjelder det mulig feil på hybridsystemet. Foto: Scanpix.
Toyota gjør seg klart til en omfattende tilbakekalling, denne gangen gjelder det mulig feil på hybridsystemet. Foto: Scanpix.

Tilbakekaller 14.691 biler i Norge

Årsaken er mulig strømstans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Toyota er kjent for å ha svært driftssikre biler, men også de kan gjøre feil. De siste årene har den japanske bil-giganten hatt flere tilbakekallinger.

Nå er en ny runde på gang. Det har nemlig akkurat blitt kjent at Toyota skal kalle tilbake hele 2,4 millioner biler verden over, 290.000 av disse i Europa.

For Norges del er det snakk om nesten 15.000 biler, eller for å være helt nøyaktig: 14.691. Disse får innkalling til verksted for oppgradering av programvaren i bilen.

Konkret gjelder dette hybridbiler, som Toyota har hatt stor suksess med i mange år.

Blant de berørte bilene skal være hybrid-pioneren Prius og kompakte Auris, begge bestselgere i Norge. De aktuelle bilene skal være produsert mellom oktober 2008 og november 2014, altså et tidsspenn på hele seks år.

Kan få strømstans

Hva er så problemet? Jo, Toyota opplyser at det er snakk om en mulig svikt i selve hybridsystemet. I det de beskriver som "sjeldne tilfeller" kan bilene mislykkes med å skifte til såkalt failsafe-modus hvis det oppstår en feil i hybridsystemet.

– Om dette hender, kan bilene få strømstans og stoppe. Det vil fortsatt være mulig å styre og stoppe, men en stans i høy hastighet kan øke risikoen for en kollisjon, sier Toyota i en uttalelse.

Må reparere biler for 9 milliarder kroner

De fleste bilene som er berørt av tilbakekallingen befinner seg i Japan, deretter følger USA og Europa. Foto: Scanpix.
De fleste bilene som er berørt av tilbakekallingen befinner seg i Japan, deretter følger USA og Europa. Foto: Scanpix.

Flest biler i Japan

Selskapet understreker at det ikke skal være registrert noen ulykker hjemme i Japan, som følge av den mulige feilen.

Her er det nok som vanlig et stort element av "føre var". Toyota er kjent for å legge listen lavt for tilbakekallinger. Det handler naturligvis om trygghet for kundene – og å minimere risikoen for at det skal skje ulykker på grunn av konstruksjonsfeil eller tekniske problemer.

1,25 millioner av bilen som tilbakekalles, befinner seg for øvrig hjemme i Japan. Drøyt 800.000 er i USA, mens antallet for Europa altså er på 290.000.

Måtte tilbakekalles – fordi den rygget for fort

Se video: Verdens mest solgte gjør comeback i Norge