PENGESLUK: Det kan fort balle på seg med unødvendig stress og utgifter, dersom man ikke tar en ordentlig runde både innendørs og utendørs i høst.
PENGESLUK: Det kan fort balle på seg med unødvendig stress og utgifter, dersom man ikke tar en ordentlig runde både innendørs og utendørs i høst.

Sjekkliste: Dette må du for all del ikke glemme nå

Hvis du ignorerer dette, kan det koste deg både tid og penger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagene blir kortere, bladene faller av trærne og noen steder har temperaturen allerede begynt å snike seg under frysepunktet, i hvert fall på nattestid.

Dermed er det en rekke små og store oppgaver som det begynner å haste med for huseiere over hele landet.

TV 2 har i samarbeid med Klikk.no satt opp en sjekkliste for hva du bør huske på i dagene og ukene fremover:

1. Hagemøbler og puter

Hagemøblene står gjerne fortsatt fremme og minner deg om praktfulle sommerstunder, men nå er det på tide å innse det: Kosekveldene på verandaen er over for denne gang.

– Det er å anbefale at alle hagemøbler står på et tørt og frostsikkert sted, sier Tore Furland i Møbelringen til Klikk.no.

Han anbefaler videre at alle hagemøbler vaskes med mildt såpevann før de settes vekk. Plastmøbler bør rengjøres med plastrens.

Plastmøbler er ikke motstandsdyktige mot vær og vind og bør derfor ikke stå ute, i motsatt fall risikerer du at de blir bleke og skitne, for aldri å bli helt bra igjen.

Det er neppe alle som har plass til å lagre en rekke hagemøbler innomhus, men det anbefales som et minimum at de settes under tak for å unngå maksimal nedsliting. Dersom man dekker det til med presenning bør man tenke seg om da det kan bli for tett og gi grunnlag for soppdannelse.

Hageputer skal oppbevares tørt både sommer og vinter.

Du bør også rengjøre markiser og parasoller med mildt såpevann, for eksempel Zalo.

Les mer her: Ikke slurv med lagringen av hagemøbler

2. Grillen

Grillsesongen er også kraftig på hell med mindre man er over gjennomsnittet fanatisk. Før man henter frem grill-trekket kan det imidlertid lønne seg å foreta en skikkelig vask, så man slipper antiklimakset når man røsker frem grillen den første perfekte maidagen, men grillen er alt annet enn perfekt.

Man kommer langt med vann og zalo i arbeidet med å rengjøre grillen. Klikk.no har laget en omhyggelig guide til hvordan man på best mulig måte får grillen skinnende ren både innvendig og utvendig.

Les mer her: Slik får du grillen skinnende ren

I tillegg er det viktig å sjekke gass-slangen for hull eller rifter. Det er viktig å foreta en lekkasjetest ved å bøye slangen hardt. Viser det seg sprekker, er det på tide å kjøpe ny.

Husk også at gassflasken alltid skal oppbevares stående og i et luftig miljø. Den må for all del ikke må lagres under bakkenivå som i en kjeller da dette gir eksplosjonsfare.

3. Utekran og vanningsprodukter

Minusgrader og vanningsutstyr er ingen god kombinasjon, men får man inn tingene i tide, unngår man at ting sprekker og blir ødelagt, og sparer dermed både penger og tid til våren.

Først og fremst er det viktig å sette på stoppekranen inne og stenge og tømme utekranen for vann så man ikke ødelegger rørene og i verste fall forårsaker lekkasjer inne i huset.

Alle vanningsprodukter må tas inn om vinteren og oppbevares frostfritt. Husk på alle dupedittene som munnstykker og sprøytepistoler. Det er bare å ta hele slangetrommelen inn i plussgrader.

Og glem for all del ikke høytrykksspyleren! Den må tømmes for vann og lagres tørt og frostfritt. Hvis ikke risikerer du å få deg en kostbar lærepenge.

4. Trampolinen

Barna har storkost seg i hele sommer, men nå er det tid for medaljens – eller trampolinedukens – bakside, om du vil. Å demontere trampolinen er kanskje kjedelig, men ikke på langt nær så kjedelig som å måtte punge ut for ny trampoline eller trapoline-deler neste år.

Selve rammen kan stå ute hele året uten problemer, men det er anbefalt at sikkehetsnettet, kantbeskyttelsen, fjærene og hoppeduken også tas inn. Snø som legger seg på hoppeduken kan ødelegge fjærene og skade sikkerhetsnettet, skriver Hoppeeksperten.

Bolter, fjærer og duk bør sjekkes hver sesong og byttes ved slitasje.

Det kan være lurt å gi hoppeduken og kantebeskyttelsen en vask med klut og kaldt vann. Ikke bruk såpe eller vaskemiddel, skriver trampolineprodusenten Berg. Deretter bør dette få tørke før det pakkes sammen og lagres tørt gjennom vinteren.

Mysterium i Drøbak – plutselig skjedde det noe rart med trampolinen

5. Maling

Dersom man enda ikke har gjort seg ferdig med husmalingen, begynner man å få alvorlig dårlig tid.

– Folk bør ikke male huset senere enn 1. oktober. Det er liksom en gammel tommelfingerregel her på Østlandet, sier malermester Ole Andreas Klaveness til Klikk.no.

Problemet nå på høsten er at det blir fuktig når solen går ned. Fukten slår ned på kalde flater, slik at det blir dugg. Hvis du absolutt har malingarbeid du må bli ferdig med, må du derfor starte tidlig på dagen. Mellom klokken 10 og 14 er et bra tidspunkt om forholdene ligger til rette for det. Du bør for all del ikke male om kvelden.

I tillegg er det viktig at all maling som fortsatt lagres kaldt, nå tas inn i varmen, slik at den ikke blir ubrukelig av frost. Hvis ikke, risikerer du store ekstrautgifter dersom du må kjøpe ny maling neste år.

– Verken vann eller akrylbindemiddel tåler frost. Den generelle regelen er at produkter som inneholder vann ikke skal stå kaldere enn 5 grader, forklarer Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö til ifi.no.

6. Vinduer

Har du vinduer som trekker, kan det bidra til å sende strømregningen din mot ubehagelige høyder. Derfor kan det være en god idé å sjekke at vinduer og ytterdører for trekk.

– Et av de viktigste strakstiltakene man kan gjennomføre for å holde på varmen er å sjekke at det er tettelister mellom karm og ramme i vinduer og dører, og at disse er av god kvalitet, fremhever seniorforsker hos SINTEF Byggforsk, Trond Bøhlerengen, til Klikk.no.

Et godt tips er at man bør utføre «trekktesten» og ta grep før vinterkulden setter inn for alvor. Det gjør man ved å sette en papirlapp mellom vinduet og karmen og lukke vinduet. Kan du trekke lappen lett ut, er det ikke tett nok mellom karm og vindu.

7. Kjelleren

Kjelleren er spesielt utsatt for fuktskader.

Før høst- og vinterværet setter inn for fullt, er det lurt å ta en sjekk av skader på utvendig vegg og at vannet blir drevet vekk fra muren. Man bør også sjekke sluket i kjelleren og rengjøre ventilasjonsristen, skriver byggevarekjeden Montér.

Fuktigheten i kjeller og på loft bør måles jevnlig, skriver Klikk.no. Skal du sjekke om du har fuktinntregning i vegger og kjellergulv ser du etter saltutslag. Har du kledning i treverk, kan du bruke en måler med to elektroder som du stikker inn i treverket. Fuktigheten her bør ikke være på mer enn 20 prosent. Aller helst bruker du en hammerelektrode, som kommer lenger inn i treverket.

8. Tak og takrenner:

Tette takrenner som flommer over kan føre til og vann- og frostskader på både takrennen og husveggen.

Derfor er det viktig å ta noen sjekkerunder nå på høsten når løv faller ned fra trærne og kan tette til nedløpene.

Et enkelt og genialt hjelpemiddel for å gjøre denne møkkajobben til en lek, er å kappe bunnen av en brusflaske og bruke denne til å øse ut løv, jord, mose og skitt fra takrennene.

Les mer: Frosten kan ødelegge takrennene dine

9. Gressklipperen

Gressklipperen sluker gress, men er ikke glad i frost og snø. Når sesongen er over er det lurt å gi den en real vask, spesielt under. Bruk en gammel oppvaskkost og såpevann. Har du bioklipper, er dette spesielt viktig, hvis ikke risikerer du at den ikke fungerer som den skal, skriver Felleskjøpet.

Når du skal vaske den er det viktig at du ikke legger den på siden, ettersom det da kan renne olje ut i luftfilteret eller eksosen. Da er det bedre å dytte håndtaket ned slik at forhjulene løftes. Man bør alltid ta av plugghetta når man vedlikeholder klipperen, så man ikke risikerer at den starter.

Man bør også tømme tanken for bensin. En god måte å gjøre dette på er å simpelt hen kjøre den tom utpå høsten. Da vil man få fjernet mye løv fra plenen i samme slengen.

– Bensin er ferskvare. De stoffene som gjør at bensinen tenner fordunster under lagringen. Bensinen kan til nød overvintre på en kanne, men ikke på motoren sier mekaniker Rolf Mangen til Klikk.no.

De som har batteri-klippere bør faktisk huske på å lade batteriet én til to ganger i løpet av vinteren. Da vil batteriet vare lenger. Har du mulighet, bør klipperen lagres varmt, melder Felleskjøpet.

10. Hagen

Hvis du har grønne fingre, og ønsker å knipe inn på hagebudsjettet neste år, kan det være verdt å holde styr på hvilke planter som nå bør tas inn og heller fortsette utendørstilværelsen neste år.

Noen planter kan fint komme igjen neste sesong, om de slipper minusgradene. Sydlandske trær og sommerblomstene bør tas inn før nattefrosten kommer, blant annet georginer og gladioler.

– Det man må gjøre er å grave opp røttene og la dem overvintre inne på et kjølig og mørkt sted, fordi de tåler ikke å bli værende i jorden når det er kulde, sier Bjørg Sjåvik hos Skajems Hagesenter til klikk.no.

Les mer: Disse plantene må inn nå

I tillegg kan du sette av noen timer til å gå gjennom denne fyldige sjekklisten i hagen nå i høst, så får du mer tid til fritid og kos når vårvarmen returnerer neste år.

Les mer: 14 ting du må gjøre i hagen før snøen kommer