OMSTRIDT: En ny lov gir tollere i New Zealand lov til å kreve tilgang til blant annet reisendes mobiltelefoner.
OMSTRIDT: En ny lov gir tollere i New Zealand lov til å kreve tilgang til blant annet reisendes mobiltelefoner. Foto: AP Photo/Shizuo Kambayashi

Kan gi bot til reisende som ikke deler personlige passord

Besøkende til New Zealand som ikke vil oppgi passord til sine elektroniske enheter, risikerer bøter på opptil 5.000 dollar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En omstridt lov som trådte i kraft 1. oktober, gir tollere i New Zealand rett til å kreve passord for å komme inn på reisendes elektroniske enheter.

Den som nekter kan altså ende opp med en bot på 5.000 newzealandske dollar, som tilsvarer nærmere 27.000 kroner.

Tollvesenet kan også kopiere dataene de finner. De nye og utvidede fullmaktene er en del av en større oppdatering av landets tollovgivning.

Borgerrettsorganisasjonen New Zealands Council for Civil Liberties reagerer på at loven gir tollansatte rett til å kreve passord uten begrunnelse og uten at den det gjelder har noen juridisk mulighet til å motsette seg en slik ordre.

– Moderne telefoner inneholder store mengder sensitive, private opplysninger. Å tillate at toller kan kreve å se og lagre denne informasjonen er en alvorlig krenkelse av privatlivet til både eierne og til andre som vedkommende har kommunisert med, sier talsmann Thomas Beagle.

Han er også skeptisk til hvorvidt loven vil føre til at flere kriminelle blir tatt. Beagle tror de kan velge å betale boten i stedet for å gi fra seg informasjon som kan føre til strengere straff. Han legger også til at kriminelle kan lagre sensitiv informasjon i skyen og så laste den ned etter å ha passert tollen.

(©NTB)