Blir dommen mot de to mennene stående, kan de ende opp her, i Ila fengsel. Her soner de fleste forvaringsdømte fangene på Østlandet. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
Blir dommen mot de to mennene stående, kan de ende opp her, i Ila fengsel. Her soner de fleste forvaringsdømte fangene på Østlandet. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

unge menn dømt til forvaring:

Midt under brutalt ran fikk de plutselig panikk

To menn på henholdsvis 24 og 29 år er dømt til forvaring etter å ha begått flere alvorlige forbrytelser, blant annet et hjemmeran som ikke gikk helt etter planen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag 17. juli i fjor tok fire menn seg inn i boligen til en mann på Romerike i Akershus. De mente at offeret skyldte 20.000 kroner i spillegjeld.

De fire mennene utøvet vold og de tvang offeret til å ringe rundt til blant annet familie og arbeidsgiver for å oppdrive penger. Han måtte føre samtalene på høyttaler slik at de andre kunne lytte til hva som ble sagt.

Offeret skal ha blitt rispet med kniv i nakken og det ble fremsatt grove trusler. Truslene handlet blant annet om at de skulle kappe av ham fingrene og å ta han med ut i skogen.

Oppdaget kamera

Hjemmeranet tok imidlertid en litt brå vending. Plutselig oppdaget en av gjerningsmennene et overvåkningskamera inne i boligen.

Ranerne kuttet ledninger og dro med seg datautstyr ut i bilen de hadde med seg. En av ranerne tømte til slutt et pulverapparat utover møbler og datautstyr.

Offeret klarte etter hvert å søke dekning i en kornåker i nærheten. Da politiet kom, kollapset han og ble brakt til legevakten. Han fikk ingen store fysiske skader under ranet, men har vært sykmeldt i syv måneder etter hendelsen. Årsaken er at han har fått psykiske lidelser.

Strenge straffer

Den ene raneren er fortsatt på frifot, mens de tre andre torsdag ble dømt til fengsel i Øvre Romerike tingrett. Alle tre erkjente å ha begått ranet.

  • En 31 år gammel mann ble dømt til to års fengsel for ranet.
  • En 24-åring fikk fem år og seks måneders forvaring for ranet og en rekke andre forhold, blant annet frihetsberøvelse.
  • En 29-åring fikk en forvaringsdom på fire år og åtte måneder for ranet.

29-åringen er også dømt for vold etter å ha slått en mann med jernstang ved klosteret Sankta Katarinahjemmet i Bogstadveien i april i fjor. Bakgrunnen for volden skal ha vært et oppgjør om et parti anabole steroider.

Offeret flyktet inn i klostergården da 29-åringen og en kvinne løp etter ham.

De to ble imidlertid vist ut av klosteret av en nonne. Andre nonner ringte til politiet og sørget for å få offeret til legevakten. De ga også en beskrivelse av hvordan 29-åringen så ut.

Må punge ut

Han er tidligere domfelt en rekke ganger, men 29-åringens forsvarer mener det ikke er grunnlag for å dømme klienten til forvaring.

– Vi noterer for det første at dommen ligger 10 måneder lavere enn aktors påstand, men den vil bli påanket hva gjelder reaksjonsfastsettelsen, sier advokat Thomas Øiseth.

Thomas Øiseth forsvarer 29-åringen som er dømt for forvaring.
Thomas Øiseth forsvarer 29-åringen som er dømt for forvaring. Foto: NTB Scanpix

– Det er vår oppfatning at tingretten har vurdert bevisene og loven feil når den har fastsatt forvaringsstraff. Det er det ikke grunnlag for, og vi legger til grunn at lagmannsretten vil komme til å vurdere spørsmålet annerledes.

Han må også betale over 400.000 kroner i erstatning til ransofferet på Romerike som følge av de materielle skadene som ble påført med pulverapparatet. Kravet vil også bli påanket.

Tok med seg gjeldsoffer

Den nå forvaringsdømte 24-åringen, som deltok i hjemmeranet på Romerike, er også er også domfelt for frihetsberøvelse og et annet grovt ran.

Årsaken er at han forsøkte å kreve inn penger fra en mann som ble holdt ansvarlig for en gjeld på 180.000 kroner.

Ved et tilfelle i april i ble gjeldsofferet tatt med i en bil der han skal ha blitt truet i flere timer. På et tidspunkt ble han tvunget til å ta ut 25.000 kroner i en butikk på Bjerke i Oslo.

Fem dager etter bilturen ble mannen i 20-årene kidnappet på nytt av 24-åringen. Han ble hentet i en bil i Hedmark og kjørt sørover.

Første stopp på turen var hjemme hos offerets mor på Romerike. Hun fikk vite at sønnen skyldte 98.000 kroner. Moren skal senere ha fått beskjed om at pengene måtte betales innen klokken tolv neste dag. Hvis ikke kunne konsekvensene blir store.

Bildet er tatt i en butikk på Brobekk, der offeret ble truet til å ta ut 25.000 kroner. Ved en senere anledning skal han ha blitt kuttet i fingeren da han slet med å skaffe til veie mer penger. (Foto: Politiet)
Bildet er tatt i en butikk på Brobekk, der offeret ble truet til å ta ut 25.000 kroner. Ved en senere anledning skal han ha blitt kuttet i fingeren da han slet med å skaffe til veie mer penger. (Foto: Politiet)

Fikk tidsfrist

Det skal ha blitt truet med å skjære av sønnens kroppsdeler.

– Først fikk jeg vite at han skyldte 98.000 kroner, og så ble han tatt med igjen. Det var helt grusomt, fortalte offerets mor da hun vitnet i retten.

Ferden gikk videre til den tiltalte 24-åringens bolig, som ligger et annet sted på Romerike. Gjeldsofferet ble holdt fanget gjennom natten mens han ble presset til å skaffe penger.

Det hele endte med at offerets mor måtte ta opp et forbrukslån for å betale sønnens gjeld, noe som løste situasjonen.

24-åringen er også tidligere domfelt for blant annet grovt ran og vold, men dette er første gang han dømmes til forvaring. Mannens forsvarer, Petter Mandt, ønsker ikke å kommentere dommen på vegne av sin klient, men varsler at den vil bli anket.

Petter Mandt forsvarer den forvaringsdømte 24-åringen.
Petter Mandt forsvarer den forvaringsdømte 24-åringen. Foto: NTB Scanpix