Russland: – Vesten lider av spionmani

Russland hevder at vestlige land lider av "spionmani" etter samordnede NATO-anklager om hackerangrep utført av russisk miltæretterretning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det amerikanske justisdepartementet opplyser at sju offiserer i russisk militæretterretning er tiltalt for å ha hacket antidopingbyråer og andre organisasjoner.

Det melder nyhetsbyrået AP.

Amerikansk påtalemyndighet mener GRU-agentene rettet dataangrepene sine mot folk som offentlig uttrykte støtte til at russiske atleter skulle utestenges fra internasjonale idrettskonkurranser, og kritikk om at den russiske stat skal ha godkjent og organisert doping av utøvere.

De anklager også agentene for å ha stått bak dataangrep mot et atomenergiselskap i delstaten Pennsylvania og Den internasjonale organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

Via trådløse nettverk

Videre i tiltalen heter det at hackingen som regel ble gjennomført fra avstand, men at hackerne også har gjennomført operasjoner på stedet når dette ikke har lyktes. Ifølge påtalemyndigheten har GRU-agentene da reist med sofistikert utstyr for å gjennomføre angrep via trådløse nettverk.

Tre av de sju russerne er fra før anklaget i forbindelse med spesialetterforsker Robert Muellers separate gransking av påstått russisk innblanding i presidentvalget i 2016.

En rekke NATO-allierte kom samtidig med forsvarsministermøtet i Brussel torsdag med koordinerte avsløringer om det de mener er hackerangrep utført av russisk militær etterretning.

– Spionmani i Vesten

En talsperson for russisk UD er svært kritisk til Vestens behandling av russere.

– Vestens spionmani tiltar i styrke, sier talspersonen til AFP.

Storbritannia hevder blant annet at Russland står bak hacking av Verdens antidopingbyrå (WADA), spredningen av gisselviruset Bad Rabbit, og tyveri av eposter fra en TV-kanal basert i Storbritannia.

Nederlandsk etterretning mener å ha avslørt russiske planer om å gjennomføre et dataangrep mot Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

(©NTB)