Dette er tegnene på om du er introvert eller ekstrovert

Mange bruker personlighetstypene ekstrovert og introvert for å beskrive seg selv. Men hva betyr det, og hva er du egentlig?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Man har en tendens til å tro at alle som er reserverte er introverte og alle som er sosiale er ekstroverte, men det er mer komplisert enn det, sier psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren.

I populærpsykologien er det vanlig å si at personer med ekstrovert personlighet henter energi fra omgivelsene, mens introverte personer henter energi fra sitt indre.

Det er derimot ikke støttet av forskningen.

Seiglivet myte

Lindgren forteller at det har oppstått mange myter knyttet til de to personlighetstypene etter at begrepene ble godt kjent.

– Man tror at ekstroverte er snille og blide, men det trenger de slett ikke å være. Man tror de er leveringsdyktige og flinke til å få gjort unna ting. Jeg ser ofte at det ikke trenger å være sånn, sier psykologen.

På andre siden så er det en seigtlivet myte om at introverte er spesielt intelligente. Lindgren har derimot motbevist dette i et nylig studie.

– Det var ingen sammenheng. I tillegg blir de beskyldt for å ikke være glade i mennesker. At de gjerne er litt tilbaketrukne betyr at de trenger å være i fred, men de vil gjerne være med mennesker i små doser.​

I fredagens Skavlan på TV 2 forklarer Susan Cain hvordan samfunnet i lang tid har favorisert de ekstroverte, men at det endelig ser ut til at verdiene de introverte blir verdsatt mer og mer.

Se intervjuet med Susan Cain her.

Tilbaketrukket

​Trives best i eget selskap

Grublende

​ Bekymret

Energisk

Mange jern i ilden

Oppsøker andre mennesker

Ubekymret

Introverte

Personer som kan defineres som introverte kan ofte være nevrotiske, i tillegg til at de trekker seg tilbake og grubler mye. Introverte liker seg godt i eget selskap.

– De søker innover i seg selv. Det går også an å være energisk og introvert. Man liker å gjøre ting, men man liker å gjøre det alene, sier Lindgren.

Han opplever ofte at introverte mennesker ønsker å forandre seg, og bli mer sosiale. Det er derimot ikke bare å endre sin egen personlighet.

– Det første jeg spør om er hvorfor de ønsker å forandre seg. Er det et ektefølt ønske, eller er det andres idealer de forsøker å leve opp til? Hvorfor skulle man ønske å være noe man ikke er?

Han forteller at det de gjerne kommer fram til, er at introverte personer ønsker å utvide horisonten.

– Det er lettere hvis man er mer sosial, men jeg tror man skal anerkjenne og godta at man er kresen på hvem man tilbringer tid med, sier Lindgren.

Ekstroverte

Ekstroverte personer er energiske personer som liker å være med på ting, og ta ledelsen. De gir ofte inntrykk av å være full av energi.

– Ekstroverte personer blir typisk ansett som positive. De har mange jern i ilden, og er gjerne ubekymret, sier Lindgren.

Han forteller at ekstroverte gjerne oppsøker andre mennesker, men det er ikke alltid samme grunn til at man gjør det.

– Av og til kontakter de mennesker for selskap, men andre ganger kan det være fordi de trenger folk for å gjøre det de trenger å gjøre. Det er altså forskjell på at noen ekstroverte bruker mennesker som mål, mens andre som middel, sier Lindgren.

PSYKOLOG: Rolf Marvin Bøe Lindgren mener man burde godta seg selv som man er. FOTO: Grendel
PSYKOLOG: Rolf Marvin Bøe Lindgren mener man burde godta seg selv som man er. FOTO: Grendel

Psykologen forteller at han aldri har opplevd at en typisk ekstrovert person ønsker å bli mer lik en introvert. Men han råder ofte mennesker av den personlighetstypen til å si nei oftere.

– Mange tar på seg for mange oppdrag, og «pleaser» for mye. Det første rådet er å sjekke om man har tid før man umiddelbart sier ja. Det andre rådet er å bli mer bevisst på sine egne verdier. Du er også en person som må taes vare på.

Ambiverte

Et tredje begrep som har gjort inntog den siste tiden er ambivert. Personlighetstypen omfatter de aller fleste av oss, men også ambivert er myteomspunnet.

– Ambivert er noe folk misforstår. De tror ambiverte veksler mellom å være introvert og ekstrovert, men ambiverte er ingen av delene. Ekstroverte og introverte er de ekstreme ytterpunktene, sier Lindgren.

Det støttes av Svenn Torgersen, professor ved universitetet i Oslo og ekspert på personlighetspsykologi.

– Mange tror man kan være introvert med en ekstrovert inni seg, og motsatt. Det er ingenting som tyder på at dette stemmer. Du kan ikke være lav hvis du er høy, sier Torgersen og legger til:

– De aller fleste er midt imellom, men da kan man ikke kalle seg det ene eller det andre.

– Gjør det likevel

Torgersen mener det viktigste om man ønsker å endre seg selv, er å utføre handlinger som er typiske for sin motsatte personlighetstype.

– Da kan man ikke bry seg om det er unaturlig, man må gjøre det likevel. Da kan man kanksje bli vant til det, og kanskje blir det naturlig. Det er ikke vits å vente til man har lyst, sier Torgersen.

For en introvert kan det bety at man må sette seg i sosiale situasjoner. For en ekstrovert kan det være å komme seg til kantina på jobb uten å snakke med alle man møter, eller å ta pause fra sosiale medier.

– Det er derimot en del som vil selge det at man er en av ytterpunktene, men det blir som å si at noen er dumme eller smarte. De fleste har en IQ på midten, sier Torgersen.