LARKOLLEN: Mange lar seg friste til forfriskende bad i sjøen i det varme sommerværet.
LARKOLLEN: Mange lar seg friste til forfriskende bad i sjøen i det varme sommerværet. Foto: Johansen, Erik

Enorme kontraster i juniværet

Sør- og Østlandet badet i sol og sommervarme, i Nord-Norge var det iskaldt og vått.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I juni badet Sør- og Østlandet i sol og sommervarme, samtidig som Nord-Norge slet seg gjennom en av de kaldeste og våteste juni-månedene som er registrert.

Både på Østlandet og på Sørlandet endte middeltemperaturen i juni to-tre grader over det normale; en av den varmeste de siste 25-30 årene.

TEMPERATUR: Avvik fra normalen. De grå søylene er i fjor

Fra Trøndelag og nordover var det kaldere enn normalt, nær to grader under i deler av Nord-Norge. Unntaket var kysten av Øst-Finnmark, som endte oppunder en grad varmere enn normalt.

I Tromsø har det ikke vært kaldere i juni siden 1993. Den eneste juni-måneden som kan måle seg de siste 25 årene, er juni 2010.

Vått også

I Sør-Norge sør for Trondheimsfjorden var juni knusktørr, og vi slet med vannmangel og stor skogbrannfare. Lenger nord var det vått. Store deler av Nord-Norge fikk mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt.

Tromsø satt ny lokal nedbørsrekord for juni med 133 mm, og da snakker vi om målinger som går helt tilbake til 1872.

NEDBØR: I prosent av normalen

Både Tromsø og Bodø hadde 28 nedbørdøgn i juni, altså kun to døgn uten regn. Kontrasten til Oslo og Bergen var stor. Søringene kunne droppe paraplyen i henholdsvis 20 og 16 dager.

Rekordvarm

Mai endte rekordvarm, og sør i landet holdt varmen inn i juni.

Høytrykk over Sør-Norge sørget for fint og varmt vær på Sør- og Østlandet. Mange så 30-tallet på termometeret. Den 3. juni ble det målt 32,9 grader i Drammen. Natten etter var det tropenatt på Lyngør fyr med 20,4 grader i minimumstemperatur, den eneste tropenatten i juni.

Årsaken til den store kontrasten var at lavtrykkene som kom inn fra Island gikk mot Nord-Norge og videre inn i Barentshavet. Med seg hadde de kald vestavind med regn- og sluddbyger. Den kalde luften bredde seg gradvis sørover, og natt til den 6. juni ble det målt utrolige 4,1 minusgrader i Rena i Hedmark.

Endelig regn

Den 11. juni kom et lavtrykk endelig inn over Sør- og Østlandet med regn som dempet litt på skogbrannfaren. Vestlandet slapp unna regnet noen dager til, men fra 14. juni tok lavtrykkene fra Atlanterhavet en litt sørligere bane og rammet også Vestlandet.

I perioder blåste det kraftig fra sørvest og regnet bøttet ned. Den 15. juni blåste det storm nord på Vestlandet, og på Gullfjellet i Hordaland falt det hele 93 mm nedbør på ett døgn.

Kjøligere

Den siste halvdelen av juni holdt været seg fint sør- og østpå, med temperaturer oppunder 20 grader. Unntaket var 18. juni, da kraftige regnbyger gjorde det skikkelig vått lokalt.

I resten av Sør-Norge ble de kjøligere fra midten av juni, samtidig som Nord-Norge opplevde de varmeste juni-dagene siste halvdel av måneden. Det blåste mildt fra sørøst, og temperaturen steg til 16-17 grader både i Bodø og Tromsø.

Ikke all verden selv i nord, men noe helt annet enn i starten av måneden.

Kilde: Roar Inge Hansen / StormGeo

Endte fint i sør

Den 26. juni bygget det seg opp et høytrykk over Sør-Norge og måneden endte like fint som den begynte sør for Stad. Trøndere og møringer fikk et vått lavtrykk på besøk 28. juni, men ellers var det fint der også.

I Nord-Norge fortsatte lavtrykksaktiviteten fra vest, med lave temperaturer og regnbyger.

Varmest i juni var Sigdal med 33,8 grader, den 26. juni. Vanligvis stiger temperaturen fra mai og inn i sommermåneden juni, men i år var det motsatt. Mesteparten av landet hadde det faktisk litt kjøligere i juni enn i mai.

Statistikken viser at dette ikke skjer ofte. I Nord-Norge går det i gjennomsnitt 50 år mellom hver gang dette skjer, og i Sør-Norge 25 år.

2017: Disse var værvinnerne

Juni 2017: Kald, og rekordvåt juni
Juni 2016: I år kom sommeren i juni
Juni 2015: Kaldeste juni på 20 år
Juni 2014: Juni var full av sol
Juni 2013: Nydelig junivær i Nord-Norge
Juni 2012: Sommeren sviktet oss i juni
Juni 2011: Våteste juni i Oslo på minst 74 år
Juni 2010: Kaldeste juni på 17 år i nord
Juni 2009: Rekordvarm slutt på juni
Juni 2008: Da det haglet i juni