Byggotto i flere varianter
Bygg er trolig verdens eldste kulturplante og har blitt dyrket i over 10 000 år – nå er den trendy som aldri før.
Byggotto med sorte bønner
- ca 2 dl g Sjåkgryn (byggryn fra Sjåk) eller perlebygg (middagsperler fra Holli Mølle)
- 1-2 rødløk
- 3 ss olje
- 3 dl vann eller kraft/buljong for mer smak
- ca 1 dl eplemost eller vann/kraft
- 2 ss finhakket gressløk
- saft av 1/2 sitron
- 1 -2 ss smør eller margarin
- 2-3 ss lagret hvit ost, gruveost eller parmesan (kan sløyfes)
- 2-2 bokser hermetiske sorte bønner (skyll av uten laken) rett før servering
Fremgangsmåte
Legg byggryn i bløt i kaldt vann i minst 3 timer før de kokes i 30-40 min til de er møre.
Tips: Perlebygg, skylles i kaldt vann og kokes i ca 30 min.
Rens og finhakk løk og surr blank (ikke brun) i olje/smør. Tilsett byggryn (uten bløtevann) eller perlebygg og spe med vann/kraft og eplemost i 2-3 omganger. Kok til grynene er møre, og det bare er så vidt litt væske igjen.
Hell «væsken» av hermetiske bønner og venn inn i de kokte byggrynene de siste 4-5 min.
Smak til med salt, sitron, revet ost og ramsløkspure eventuelt urtepure.
Server med friske tomater og urter.
Ramsløkpure eller en urtepure:
Ramsløk og eller urter og litt olivenolje kjøres til en glatt puré i en blender eller bruk en stavmikser. Varm opp til ca 60 grader, til pureen får en frisk grønnfarge.
Byggotto servert med stekt laks, og eple og stilkselleri
Kok bygg i vann og eplejuice som beskrevet over (uten sorte bønner). Smak til som beskrevet tidligere i oppskriften.
Server med stekt laks i porsjonsstykke eller i strimler.
Laksen stekes i olje/smør og krydres med salt og pepper.