VIDERE FENGSLING: Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev (51) fremstilles i dag for forlenget varetektsfengsling i Oslo tingrett.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIDERE FENGSLING: Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev (51) fremstilles i dag for forlenget varetektsfengsling i Oslo tingrett. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Spionsiktet russer (51) til TV 2: – Jeg gjorde opptak

Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev (51) ble torsdag morgen varetektsfengslet i to nye uker med brev- og besøkskontroll. I retten bedyret han sin uskyld overfor pressen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

51-åringen er siktet for ulovlig etterretning mot norske statshemmeligheter. Etter fengslingsmøtet torsdag morgen, lot han seg intervjue av pressekorpset.

– Anklagene mot meg er basert på spekulasjoner, sier Mikhail Botsjkarev.

PST ønsket at fengslingsmøte skulle gå for lukkede dører, men fikk ikke medhold i dette. Det er pålagt referatforbud under fengslingsmøtet.

PST ønsker ikke å kommentere hvorvidt de mener mistanken mot Botsjkarev er styrket eller svekket. Politiet begjærte ham varetektsfengslet i 14 nye dager og fikk medhold i dette. Den siktede anket på stedet.

– Vi mener at det fortsatt foreligger skjellig grunn til mistanke i denne saken, og vi mener at det også foreligger en fare for at bevis kan forspilles hvis den siktede løslates nå. Vi er fortsatt tidlig i etterforskningsfasen, og vi har ikke trukket noen konklusjoner ennå, sier Kathrine Tonstad, politiadvokat i PST.

Innrømmer opptak

Det er snart to uker siden 51-åringen ble pågrepet og siktet på Oslo lufthavn etter å ha deltatt på et IT-seminar på Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon.

Stortinget varslet PST etter det som er blitt omtalt som «merkelig oppførsel» av Botsjkarev.

På direkte spørsmål fra TV 2 om hva han gjorde på stortinget denne dagen, svarer han følgende:

– Jeg deltok på en tilstelning, og jeg gjorde opptak av noen foredrag. Jeg oppførte meg på samme måte som jeg har gjort på lignende arrangementer tidligere, sier Botsjkarev.

Han sier at han ikke kan forstå at oppførselen fremsto som mistenkelig.

Flere av de ansatte på Stortinget skal imidlertid ha reagert på 51-åringens oppførsel under seminaret. Deretter PST ble varslet.

Russland: – Utpressing

Det russiske utenriksdepartementet beskriver siktelsen mot Botsjkarev som ren utpressing og som et spill for å få Frode Berg løslatt, melder nyhetsbyrået Tass.

Botsjkarev fikk i retten spørsmål om han tror at siktelsen mot ham kan ha sammenheng med spionsiktelsen mot Frode Berg, som sitter fengslet i Russland. Da svarte han at «teoretisk sett er alt mulig».

Han fikk også spørsmål om hvordan han synes det er å sone i norsk fengsel.

– Det ikke akkurat Hilton, svarte han med referanse til den verdenskjente hotellkjeden.

Den spionsiktede russeren har latt seg avhøre og PST opplyser at han samarbeider med politiet. De vil ikke kommentere om de har flere mistenkte i spionsaken.

Botsjkarevs mener, i motsetning til PST, at mistankegrunnlaget mot ham bør være svekket siden han ble pågrepet.

– Vi mener at det ikke er grunnlag for å holde ham fengslet lenger, sier forsvarer Hege Kristine Aakre, som mener at flere «misforståelser rundt pågripelsen bør være oppklart nå».

NTB/TV 2