Lørdag skal senatet stemme over godkjenningen av høyesterettsnominerte Brett Kavanaugh. Nå føler Det hvite hus seg trygge på at intervjuene gjennomført av FBI ikke underbygger overgrepsanklagene mot dommeren.
Lørdag skal senatet stemme over godkjenningen av høyesterettsnominerte Brett Kavanaugh. Nå føler Det hvite hus seg trygge på at intervjuene gjennomført av FBI ikke underbygger overgrepsanklagene mot dommeren. Foto: Win Mcnamee

Det hvite hus er trygge på at Kavanaugh blir høyesterettsdommer

Intervjuene som FBI har gjennomført den siste uken er videresendt til senatet, og Det hvite hus tror nå at høyesterettsnominerte Brett Kavanaugh blir godkjent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det føderale politiet (FBI) har den siste uken gjennomført en svært begrenset undersøkelse av overgrepsanklagene mot Kavanaugh.

Ettersom republikanerne har flertall i senatet skulle prosessen vært en formalitet, men senator Jeff Flake krevde i forrige uke en etterforskning om han skulle være villig til å stemme for dommeren.

Det hvite hus har sett gjennom intervjuene som er gjort, og sier i en uttalelse på Twitter at de har sendt dokumentene videre til senatet.

«Med denne informasjonen er Det hvite hus trygge på at senatet vil stemme for å godkjenne dommer Brett Kavanaugh til høyesterett», sier pressetalsperson Raj Shah.

Uttalelsen gir få detaljer om hva intervjuene kan ha avdekket, men FBI har kontaktet ti personer, og intervjuet ni av dem. Det hvite hus har da konkludert med at intervjuene ikke underbygget overgrepsanklagene mot Kavanaugh.

Advarer mot å utnevne Kavanaugh

Samtidig gjengir New York Times dag et brev som har blitt sendt til senatet. Brevet er underskrevet av over 260 jusprofessorer, som alle anbefaler senatorene å ikke godkjenne Kavanaugh som høyesterettsdommer.

Professorene mener at høringen i forrige uke, der Kavanaugh leverte et rasende forsvar mot anklagene, viste at høyesterettskandidaten ikke har de uavhengige og objektive kvalitetene de mener en høyesterettsdommer burde ha.

«Problemstillingen som ble diskutert var smertefull, men dommer Kavanaugh viste en mangel på hengivenhet til juridiske spørringer. I stedet for å være åpen for den nødvendige jakten på presis informasjon, var dommer Kavanaugh gjentatte ganger aggressiv mot utspørrerne», skriver professorene.

«Vi er uenige om dommer Kavanaughs kvalifikasjoner. Men vi er samlet, som jusprofessorer og akademikere i juridiske institusjoner, om at vi ikke mener dommer Kavanaugh viste upartiskheten, og et juridisk temperament, som behøves i landets høyeste domstol».

Flere beskyldninger

Siden han ble nominert til det ledige høyesterettssetet i september har flere kvinner stått fram med overgrepsanklager mot Brett Kavanaugh i mediene. Aller først var psykologiprofessor Christine Blasey Ford, som hevder Kavanaugh forgrep seg på henne sommeren 1982.

Totalt tre kvinner har anklaget dommeren for seksuelle overgrep.

Julie Swetnick hevdet via sin advokat at hun var vitne til at Kavanaugh befølte flere kvinner mot deres vilje da hun gikk på videregående på 80-tallet.

En annen kvinne, Deborah Ramirez (53), sto fram i The New Yorker og anklaget Kavanaugh for å ha blottet seg for henne og tvunget henne til å beføle ham på en fest i løpet av skoleåret 1983/84.

– Skuffet over FBI

Blasey Fords advokater var onsdag svært kritiske til det føderale politiet, og mener intervjuene knapt kan kalles en etterforskning.

– Vi er dypt skuffet over at etter det enorme offeret vår klient gjorde ved å stå fram, så er ikke de som styrer FBI interessert i å finne sannheten, sa Fords advokat Michael Bromwich i en uttalelse.

FBIs nye rapport er i praksis en oppdatering av bakgrunnssjekken som det føderale politiet tidligere har gjort av Kavanaugh.

Tre republikanske senatorer har så langt ikke sagt om de vil støtte ham, og overgrepsanklagene har bidratt til skepsisen. Dette var årsaken til at resten av partiet gikk med på den nye FBI-rapporten.

Men demokratiske senatorer frykter at granskingen ikke er grundig nok. Det hvite hus har lagt føringene for granskingen, og FBI skal ha unnlatt å snakke med flere sentrale vitner.

I stedet har etterforskerne snakket med tre andre personer som var til stede på festen hvor overgrepet angivelig fant sted, skriver Washington Post.